• BIST 9079.97
  • Altın 2323.892
  • Dolar 32.355
  • Euro 34.922
  • Ankara 12 °C
  • İstanbul 13 °C
  • Bursa 9 °C
  • Antalya 16 °C
  • İzmir 14 °C

Sağlık müdürlükleri olsa da olur olmasa da

Sağlık müdürlükleri olsa da olur olmasa da
663 Sayılı Kanun Hükmünde Kararnameyle zaten verimli çalışmayan sağlık müdürlüklerinin yanında birde ilçe sağlık müdürlükleri kuruldu.

663 Sayılı Kanun Hükmünde Kararnameyle zaten verimli çalışmayan sağlık müdürlüklerinin yanında birde ilçe sağlık müdürlükleri kuruldu. Neresini ele alsak kopacak olan  bu yeni müdürlük yapısını eleştirmenin vakti geldi de geçiyor bile. Sırasıyla sıkıntıları dile getirelim de sesimizi duyan olur belki.

İlçe müdürlüklerinin görev, yetki ve sorumluluklarının tam olarak belli olmamasından, yeterince bilgi ve deneyime sahip personel bulunmamasına kadar bir çok sıkıntı var. İlçe Sağlık Müdürü var ama harcama yetkisi yok. En ücra ilçede bile bir okulun çatısı aksa oranın ilçe milli eğitim müdürü derhal müdahale edebilmekte ancak ilçe sağlık müdürünün ilçedeki 112 istasyonu veya   lojmandaki küçük bir sıkıntı için 1 TL bile harcama yetkisi yok, ayda il merkezine üç beş yazı yazan müdürlük.

Çalışanlar halk sağlığı müdürlüğü personeli, İlçe Sağlık Müdürü ise TSM Sorumlu Tabibi. Böyle bir durumda oranın adı ilçe sağlık müdürlüğünden ziyade ilçe sağlık bekçiliği olsa yeridir. Her ne kadar İl Sağlık Müdürü harcama yetkisini devredebilse de sorumluluğu devam ettiğinden Türkiye genelinde yetki devreden sağlık müdürü bulunmamaktadır. Aceleyle çıkarılan kararnamede ilçe sağlık müdürlükleri “ortaya karışık bir şeyler yap” mantığıyla tanımlanmış gibi.

Gelelim İl Sağlık Müdürlüğüne KHK ile görevleri sona eren  bir çok hastane yöneticisi ( başhekim ve yardımcısı, hastane müdürü ve yardımcısı, vb. ) araştırmacı kadrosuna atandığından bunların hepsi sağlık müdürlüklerinde çalışmaya (!) başladı. Kimisi sınavla kimisi zamanında torpille makam alan bu personel, devlete küsmüş ve çok azı hariç iş üretmemekte. Bu personele iş yaptırmak isteyen amir ise yok denecek kadar az. Tabi buda diğer personelleri atalete itmekte, 2 yıldır ise sağlık müdürlüklerinde tembel memur sayısı gitgide artmakta.

Bir müdürlük düşünün 250 personel var ve 20 tane oda tahsis edilmiş çalışmadan maaş alan personeller var. Ve her geçen gün bu sayı artıyor. Görevden alınanların sığınağı Sağlık Müdürlükleri. Bakalım bu kadro şişkinliği ne zaman patlayacak.

İl müdürlüklerinde bir çok mühendis ve teknik personel var bunları bir kurumda toplasanız 10 yılda kasabalara kadar tüm bakanlık binalarını (Sağlık evi, 112 istasyonu, lojman vs.) yeniden yaparlar ancak şu anda çürümeye bırakıldı onlarda.

En önemlisi de doktorlar, bunca ihtiyaca rağmen müdürlük koridorlarında gezen doktorlar. Çok zengin ülke değiliz ama yine de personel kaynağımızı heba ediyoruz. Daha çok şey var yazacak ancak okumayı sevmeyen milletiz kalanını yine yazarız ilerde.

Gelelim sadede, Sağlık Müdürlükleri kaldırıp yapılan işler,  halk sağlığı müdürlüğü verilse sıkıntısız devletin işleri yapılır.Böylece  binlerce personelde  boşta kalır. Yeni bir Bakanlık kurulsa taşra teşkilatı bu personellerle bile  sağlanır. Yani sözümüz özü Sağlık Müdürlükleri olsa da olur olmasa da…

Mustafa KONYALI

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 3362 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim