• BIST 9782.46
  • Altın 2427.694
  • Dolar 32.5699
  • Euro 35.0032
  • Ankara 22 °C
  • İstanbul 20 °C
  • Bursa 23 °C
  • Antalya 22 °C
  • İzmir 22 °C

Sağlık Provizyon Aktivasyon Sistemi (SPAS) hakkında duyuru (Revize)

Sağlık Provizyon Aktivasyon Sistemi (SPAS) hakkında duyuru (Revize)
Sosyal Güvenlik Kurumu Başkanlığı tarafından Sağlık Provizyon Aktivasyon Sistemi (SPAS) hakkında duyuruda revize yapılmıştır.

Sosyal Güvenlik Kurumu Başkanlığı tarafından Sağlık Provizyon Aktivasyon Sistemi (SPAS) hakkında 09.02.2012 tarihli duyuruda SGK tarafından revize yapılmıştır. Eski duyuruya göre yapılan ilaveler ve değişiklikler mavi renk gösterilmiştir;

 

SAĞLIK PROVİZYON AKTİVASYON SİSTEMİ (SPAS) HAKKINDA

D U Y U R U

 

5510 sayılı Kanuna göre genel sağlık sigortalısı sayılan kimseler ile bakmakla yükümlü olduğu kişilerin tabi olduğu kapsam türlerine göre farklı farklı programlar üzerinden aktivasyon işlemleri yapılmakta idi.

 

Bu işlemlerde kullanılan aktivasyon veri tabanları Sağlık Provizyon Aktivasyon Sistemi (SPAS) programında birleştirilmiş ve tüm genel sağlık sigortalıları ile bakmakla yükümlü olduğu kişilerin sağlık aktivasyon provizyon işlemlerinin tek bir program üzerinden otomatik olarak yürütülmesi sağlanmış olup program Türkiye genelinde uygulamaya açılmıştır.

 

Bundan böyle Kurumla anlaşmalı sağlık hizmet sunucuları ile eczane ve optik işletmelerince provizyon sorgulaması SPAS programı üzerinden kapsam türü seçilmeden yapılacaktır.

 

Genel sağlık sigortalıları ve bakmakla yükümlü olduğu kimseler ile özel veya resmi kuruluşlarda çalışan personellerin müstehaklık bilgilerini sorgulayabilmeleri için Kurumumuz internet sayfasına (www.sgk.gov.tr) “SAĞLIK PROVİZYON SORGULA” menüsü ilave edilmiştir.

 

Söz konusu sorgulama Kurum ana sayfasında yer alan araç çubuğuna https://esgm.sgk.gov.tr/Esgm/SpasSorgula yazılarak ekrana gelen SİGORTALI SORGULAMA menüsünde istenilen bilgiler yazıldıktan sonra açılan SAĞLIK PROVİZYON SORGULAMA ekranına sorgulama yapılacak tarih girilmek suretiyle sağlık yardımlarına müstahak olup olmadığı tespit edilebilecektir.

 

SPAS programı yeni doğan çocukların, işe girenlerin, emekli aylığı bağlananların bilgilerini nüfus ve Kurumun tescil, hizmet, tahsis, ödeme kayıtlarından kontrol ederek sağlık hak sahipliklerini otomatik olarak oluşturmaktadır. Evlenenlerin, boşananların, işten çıkanların, sigorta kapsamı değişenlerin sağlık hak sahipliklerini yeni durumlarına göre değiştirmektedir. İşten çıkanların, emekli aylığı durdurulanların, ölenlerin sağlık hak sahiplikleri SPAS tarafından otomatik olarak sonlandırılmaktadır.

 

Söz konusu işlemler için 18 yaşından büyük öğrenciler, malul çocuklar ve yabancı uyruklular ile bakmakla yükümlü olunan anne ve babalar hariç genel sağlık sigortalıları ve bakmakla yükümlü oldukları kimselerin eskiden olduğu gibi Kurum ünitelerine gelerek işlem yaptırmalarına gerek bulunmamaktadır. Sigortalılar ve hak sahipleri Kurum internet sayfasında, yukarıda erişim bilgileri yer alan müstehaklık ekranından sağlık yardımlarına müstehak olup olmadıklarını kontrol ederek müstehaklığı görülenler doğrudan sağlık hizmet sunucularına başvurabilecektir. Yalnızca müstehaklığı görülmeyenlerin Kurum ünitelerine başvurması gerekmektedir.

 

Tüm ilgililere önemle duyurulur.

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 20963 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim