• BIST 8889.43
  • Altın 2240.943
  • Dolar 32.3403
  • Euro 35.1219
  • Ankara 13 °C
  • İstanbul 16 °C
  • Bursa 17 °C
  • Antalya 22 °C
  • İzmir 18 °C

Sağlık Raporlarına İlişkin Usul ve Esaslar hakkında duyuru

Sağlık Raporlarına İlişkin Usul ve Esaslar hakkında duyuru
Sağlık Bakanlığı Sağlık Hizmetleri Genel Müdürlüğü tarafından Sağlık Raporlarına İlişkin Usul ve Esaslar hakkında duyuru yayımlandı.

T.C.
SAĞLIK BAKANLIĞI
Sağlık Hizmetleri Genel Müdürlüğü

ÇOK İVEDİ

Sayı: 23642684-010.99     21.09.2017
Konu:  Sağlık Raporlarına İlişkin Usul ve Esaslar

81 İL VALİLİĞİNE
(İl Sağlık Müdürlüğü)

02.05.2017 tarih ve 99-835 sayılı Makam Onayı ile yürürlüğe giren Sağlık Raporlarına İlişkin Usul ve Esaslar'ın Sağlık Kurulu Raporlarına İtiraz İşlemleri başlıklı 7.3.7 fıkrasında; "Kararlar arasında çelişki olması ve itiraz bulunması halinde; ... hükmü yer almaktadır.

Bu hükümden kaynaklı olarak İlk komisyon kararı ile ikinci komisyon kararı arasında çelişki olduğu durumlarda kişinin itirazı olmasa bile kişinin Bölge hakem il sağlık müdürlüklerine sevk edilip edilmeyeceği ve yapılacak işlemler konusunda tereddütler yaşandığı tespit edilmiştir. Ayrıca Sağlık Raporlarına İlişkin Usul ve Esaslarda ayrıntılı olarak açıklaması bulunmayan devlet memuru dışında İstirahat raporu verilen kişilerin raporlarına itirazda nasıl işlem tesis edileceği konusunda görüş talepleri gelmektedir. Bu nedenle yaşanan tereddütlerin ortadan kaldırılması amacı ile aşağıda belirtilen konuların açıklığa kavuşturulmasına ihtiyaç duyulmuştur.

1- İlk raporun olumsuz olduğu durumlarda ikinci rapor olumlu ise itiraz olmadığı durumlarda kişilerin Bölge hakem il sağlık müdürlüklerine sevk edilmemesi halinde kişilerin ikinci rapor ile işlem tesis edebilmesi mümkün olabileceğinden bu durumun önlenmesi amacı ile Yataklı Tedavi Kurumları İşletme Yönetmeliği'nin 29'uncu maddesi kapsamında raporun kesinliğe kavuşturulması gerekmektedir. Bu nedenle ilk rapor ile ikinci rapor arasında çelişki olduğu durumlarda itiraz olmasa bile kişi son komisyon kararının verildiği ilin il sağlık müdürlüğünce Bölge il sağlık müdürlüklerine sevk edilmelidir.

2- İlk rapor ile ikinci rapor arasında çelişki olduğu İçin üst itiraz merciine sevk edilen kişilere raporların aslı teslim edilmeyecektir. Yazışmalar EBYS üzerinden yapılarak gecikmelere mahal verilmeyecektir. EBYS üzerinden gönderilen evrakların aslı üst itiraz merciine şevki yapan birimde saklanacaktır.

3- Devlet memuru dışında istirahat raporu verilen kişilerin raporlarına itiraz durumunda;

Sağlık Raporlarına İlişkin Usul ve Esaslar'ın 7.1- Sağlık Kurulu Raporlarına İtiraz İşlemleri maddesine göre işlem tesis edilecektir.

a) İstirahat raporlarına itiraz sonucu yapılacak işlemler Sağlık Uygulama Tebliği'nin 2.2. maddesi 14'üncü fıkrası gereği geri ödeme kapsamında sayılmamıştır. Bu nedenle Kamu Sağlık Hizmetleri Fiyat Tarifesinin ll'inci maddesi (e) bendi gereği sağlık raporuna itiraz halinde, aynı sağlık tesisi veya farklı sağlık tesisinde yapılan başvurular ilk müracaat gibi değerlendirilerek fiyatlandırılır. İtiraz sonucu düzenlenecek rapor bedeli (i) ve 0) bendinde sayılan kişiler için düzenlenecek raporlar hariç (ücretsiz düzenlenecek raporlar) itiraz eden kişi/kurum tarafından ödenecektir.

4- işlemlerin takıp kolaylığı ve aynı konuda birden çok rapor düzenlenmemesi amacı ile ilk düzenlenen sürücü raporuna itiraz durumlarında sağlık hizmet sunucularında düzenlenecek raporlar-Usul ve Esaslar eki Ek-5 Durum Bildirir Sağlık Kurul Rapor Formatına uygun olarak düzenlenerek ilk sürücü raporuna eklenecektir. Komisyon kararlarına itirazlarda ise Sürücü Adayları ve Sürücü Sağlık Rapor formatının 2'inci sayfası doldurularak ilk rapora eklenecektir.

5- Adli mercilerin talebi ile düzenlenen adli sağlık raporlarına adli mercilerin yazılı talebi olmadan doğrudan yapılan itirazlar kabul edilmeyecektir.

6- Raporlara itirazlar İdari Yargılama Usulü Kanunu'nun H'incİ maddesinde idari işlemin kaldırılması, geri alınması değiştirilmesi veya yeni bir işlem yapılması için öngörülen idari dava açma süresi olan 60 (altmış) gün içinde yapılacaktır. Bu sürenin geçmesinden sonra yapılan itirazlar kabul edilmeyecektir.

Uygulamanın Sağlık Raporlarına İlişkin Usul ve Esaslar ile yukarıda vurgulanan hükümlere uygun olarak yürütülmesi hususunda;

Gereğini ve bilgilerinizi arz/rica ederim.

e-imzalıdır.
Prof.Dr.Nurullah OKUMUŞ
Bakan a.
Genel Müdür

Dağıtım
Gereği:                                                          Bilgi:
81 İl Valiliğine                                                İçişleri Bakanlığına
(İl Sağlık Müdürlüğüne)                                 (Emniyet Genel Müdürlüğüne)

Yazının aslı için tıklayınız 

Sağlık Aktüel - www.saglikaktuel.com

saglikaktuellogo-001.png

YASAL UYARI: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Sağlık Aktüel’e (www.saglikaktuel.com) aittir.  www.saglikaktuel.com biçiminde aktif bağlantı kurulabilir, açık kaynak gösterilmek kaydıyla içerik kullanılabilir. Açık kaynak göstermeden yapılan alıntılar için yasal işlem uygulanacaktır.

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 23978 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim