• BIST 9092.73
  • Altın 2324.462
  • Dolar 32.3625
  • Euro 34.9678
  • Ankara 20 °C
  • İstanbul 21 °C
  • Bursa 23 °C
  • Antalya 26 °C
  • İzmir 22 °C

Sağlık raporu karmaşası sürüyor

Sağlık raporu karmaşası sürüyor
Sağlık Bakanlığı dün ehliyet için gerekli sağlık raporları konusunda bir açıklama yaptı. Aile Hekimleri Dernekleri Federasyonu Başkanı Dr. Gürsel Özer de o açıklamaya yönelik değerlendirmede bulundu.

İşte Aile Hekimleri Dernekleri Federasyonu Başkanı Dr. Gürsel Özer'in yaptığı o açıklama:

"Sağlık Bakanlığı'nın 10.02.2016 tarihinde web sitesinden yayınlamış olduğu "Sürücü Belgesi İçin İstenilen Sağlık Raporuna İlişkin Basın Açıklaması" federasyonumuza bağlı tüm aile hekimleri tarafından dikkatle ve titizlikle incelendi. Umuyorduk ki bu açıklama, var olan sorunları çözebilecekti. Ancak hiç de beklediğimiz gibi olmadı. Ne yazık ki açıklama malumun ilanından öteye gitmedi.

Bizler, Aile Hekimlerinin sahadaki temsilcileri olarak sürücü belgesi için gerekli sağlık raporlarının kamuoyunda sadece "ücretlendirme" boyutuyla ele alınmasını istemezdik. Biz isterdik ki Avrupa Birliği standartlarında sürücü belgelerimiz olurken vatandaşlarımıza da o standartlarda sağlık hizmeti sunabilelim.

Biz hekimler, günü kurtarma algısıyla değil; halk ve toplum sağlığını koruma amacıyla haraket ediyoruz. Sürücülerin, kapsamlı bir şekilde güncel tıp ilminin ve teknolojisinin sağladığı imkanlardan azami istifade edilerek sağlık kontrolünden geçme haklarının olduğuna inanıyoruz. Neden mi?

Sağlık Bakanlığı'ndan ehliyet için rapor açıklaması

Aile hekimlerine giden ve ileri bir sağlık sorunu olmadığı tespit edilenler rapor için ücret ödemeyecek. İleri derece sağlık sorunu olanlar ise devlet hastanelerinde 'tek hekim sağlık' raporları 50 TL'ye 'sağlık kurulu raporları' ise 200 TL'ye alınacak.

Çünkü ülkemizde yılda 3 bin 500 kişi, trafik kazaları sebebiyle hayatını kaybediyor. Bu kazalarınyüzde 89'u sürücü kaynaklı. Türkiye'nin nüfusu 75 milyon; yenilenecek ehliyet sayısı ise 23 milyon. Ancak bu 23 milyon kişiden kaçının, direksiyon başına geçecek kadar sağlıklı olduğu bilinmiyor.

Örneğin, ülkemizde nüfusun yüzde 29.4’ü obezite sınırlarının üzerinde yaşamını sürdürüyor. Bu tabloya göre; en iyimser ihtimalle sağlık kontrolüne gelen sürücülerden en az yüzde 25'inin uykuapnesi testi için hastanelere sevk edilmesi gerekiyor.

40 yaşın üzerinde sağlık problemlerinin baş gösterme olasılığı artıyor. Bu nedenle, bu yaş üzerindeki sürücülerin de yeterli bir sağlık taraması için mutlak surette 2. basamak sağlık kurumlarına sevk edilmesi gerekiyor.

Bir kez daha vurguluyoruz ki biz aile hekimleri olarak her zaman halkımızın ve toplumumuzun sağlığı için hizmet veriyoruz. Ancak unutulmamalı ki sadece vatandaşımızı memnun etmek üzere rapor imzalayamayız. Göz göre göre sağlıklı olduğundan emin olamadığımız bir sürücünün yola çıkmasına izin verirsek olası bir kazada, ne o sürücünün ailesine ne çarptığı kişinin yakınlarına ne de kendi vicdanımıza hesap veremeyiz."

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 3688 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim