• BIST 9439.86
  • Altın 2495.274
  • Dolar 32.5958
  • Euro 34.7814
  • Ankara 20 °C
  • İstanbul 13 °C
  • Bursa 18 °C
  • Antalya 20 °C
  • İzmir 20 °C

Sağlık sektörü tablet PC'ye geçiyor!

Sağlık sektörü tablet PC'ye geçiyor!
Deloitte'un hazırladığı rapora göre, sadece perakende satıcılık ve sağlık sektörlerinde 5 milyon civarında tabletin kullanılmaya başlanacağını öngörüyor.

Deloitte'un hazırladığı "Teknoloji, Medya ve Telekomünikasyon Öngörüleri 2011" raporu BT sektörü için 2011 yılı öngörülerini ortaya koyuyor. Rapora göre, tablet PC ve akıllı telefonlar giderek yaygınlaşırken PC üreticilerinin kârları azalmaya başlayacak. Medya alanında, içeriği planlamak konusunda izleyiciye esneklik veren dijital platformlarla rekabet eden klasik televizyon yine de popülerliğini sürdürecek. Teknoloji alanında temiz ve uzun ömürlü alternatif enerji kaynağı hidrojenin yaygınlaşması söz konusu. E-devlet uygulamalarının yaygınlaşması ve artık bir tercihten öte bir gereklilik haline gelmesi de raporda yer alan öngörüler arasında.

Deloitte, bu yıl onuncusunu yayımladığı "Teknoloji, Medya ve Telekomünikasyon Öngörüleri 2011" raporunda önümüzdeki 12 ila 18 ay içinde teknolojiyi odağına alan trendlerin neler olacağı ile ilgili öngörülerini paylaştı.

Teknoloji, Medya ve Telekomünikasyon Öngörüleri 2011 raporu ile ilgili düzenlenen toplantıya, Deloitte TMT Araştırma Direktörü ve Kanada'nın önde gelen fütüristlerinden Duncan Stewart konuşmacı olarak katıldı ve raporun detaylarını aktardı. Rapora göre, bu yılın en önemli trendleri arasında çevrimiçi oyun pazarının büyümesi, taşınabilir teknolojinin kullanımının artması ve tabletlerin yaygınlaşması, hidrojenin pazara çıkması ve e-devlet uygulamalarının yaygınlaşması gibi eğilimler yer alıyor.

Raporda, 2011 yılında satılacak bilgisayarların ilk defa yarıdan fazlasının tablet PC veya akıllı telefon gibi cihazlar olacağı belirtiliyor. Yine de PC'lerin ana bilişim platformu olmayı sürdürecekleri vurgulanıyor. Teknoloji, Medya ve Telekomünikasyon’un her alanında çeşitliliğin artacağını belirten rapor, bu çeşitliliğin arasında televizyonun halen en popüler medya aracı konumunu koruyacağının altını çiziyor. Teknoloji alanında hidrojenin temiz ve uzun ömürlü enerji kaynağı olarak piyasaya sunulacağı belirtiliyor. E-devlet uygulamalarının yaygınlaşacağını öngören rapor, süreçlerin işleyişinde birincil kanal olarak e-devlet uygulamalarının kullanımına işaret ediyor.

Raporu değerlendiren Deloitte Türkiye Teknoloji, Medya ve Telekomünikasyon Lideri ve Ortağı Oktay Aktolun şunları söyledi:

"Bilişim dünyasında seçenekler her geçen gün giderek çoğalıyor. Bu yıl da tüketicilerin seçim yapmakta biraz zorlanabileceğini rahatlıkla söyleyebiliriz. Yakınsamanın öneminin giderek artmasıyla birlikte teknolojiler birbirleriyle çok daha entegre hale geldi. Bu nedenle şirketlerin hem teknoloji, hem medya, hem de telekomünikasyona hakim olması büyük önem taşıyor. Bu yüzden şimdiye kadar her yıl üç ayrı rapor halinde sunduğumuz bu çalışmayı, bu yıl tek rapor olarak sunduk."

Aktolun, tablet ve akıllı telefon gibi cihazları kullanan tüketicilerin sayısının giderek arttığına dikkat çekti.

"Eskiye oranla daha çok hareket halinde olan kullanıcılar, seçtikleri cihazların değişen yaşam koşullarını desteklemesini bekliyor. İlk defa 2011 yılında satılan bilgisayarların yarıdan fazlasının tablet PC'ler veya akıllı telefon gibi cihazlar olması bekleniyor.”

Rapor, sadece perakende satıcılık ve sağlık sektörlerinde 5 milyon civarında tabletin kullanılmaya başlanacağını öngörüyor. Cihazların çok çeşitlendiği bu dönemde şirketlerin seçeneklerini iyi değerlendirmeleri, tek bir tip standart tableti mi yoksa birden çok tableti mi destekleyeceklerine karar vermeleri gerekiyor.

Gelişmelere değinen Aktolun, sözlerine şu şekilde devam etti:

“Tablet ve akıllı telefon satışlarındaki büyük artışa rağmen 2011 yılında PC'ler ana bilişim platformu olmaya devam edecek gibi görünüyor.”

Cihazlarla birlikte işletim sistemleri de çeşitleniyor

Rapor, çeşitlenen cihaz pazarı ile birlikte işletim sistemlerinin de çeşitleneceğini vurguluyor. Pazarda herhangi bir işletim sistemi baskın olmayacak ancak fiilen standart olan bir oyuncu bulunmasa da bazılarının pazar payı %5'in üzerinde olacak.

Artan çeşitlilikle birlikte uygulamaların da sayısı artacak. Rapor, uygulama endüstrisinin çok kârlı olmayacağını öngörüyor, ancak lider şirketler ortalamanın üzerinde kâr elde etmeye devam edecekler.

E-devlet uygulamaları yaygınlaşacak

E-devlet uygulamaları artık bir tercih olmaktan çıkıp, bir yükümlülük haline gelecek. Süreçlerin işleyişini büyük ölçüde kolaylaştıracak ve hızlandıracak e-devlet uygulamaları bugüne kadar halkın internete erişimi olmayan kesimini mağdur etmemek adına mecburi hale getirilmemişti. Ancak daha fazla vatandaşın uygun fiyata internete erişebilmesi nedeniyle e-devlet uygulamalarının da yaygınlaşması ve birçok ülkede süreçlerin işleyişinde birincil kanal olarak öne çıkması bekleniyor. Gelişmiş ülkelerde e-devlet uygulamaları kullanan vatandaş sayısının 2011 senesinde en az %10 artması öngörülüyor.

Hidrojen pazara çıkıyor

Raporda, alternatif enerji kaynağı olan hidrojenin 2011 yılında pazara çıkacağı öngörülüyor. Temiz ve uzun ömürlü bir enerji kaynağı olan hidrojen, maliyeti yüksek olması nedeniyle tahmin edildiği şekilde arabalarda kullanılmayacak. Hidrojen, iç mekanlarda karbonmonoksit üretmemesi ve temiz bir enerji kaynağı olması nedeniyle fabrikalarda forkliftlerde ve uzun ömürlü olması nedeniyle jeneratörlerde tercih edilecek.

TV hala en popüler medya aracı

Rapora göre televizyonun en popüler medya aracı konumu güçleniyor. TV izleyici sayısı ve kişi başı günlük TV izleme süresi 2011 yılında da artmaya devam edecek. TV reklamlarına daha da büyük bütçeler ayrılacak ve medya alanında en büyük ciro yine televizyon kaynaklı olacak.

Televizyon, diğer tüm medya kanallarında üretilen içeriğe yön veren medya aracı olmaya devam edecek.

Çevrimiçi oyun pazarı büyüyor

2011 yılında çevrimiçi oyun pazarının büyüyeceği ve daha çok insanın bu oyunları oynamak için ücret ödeyeceği öngörülüyor.

Korsan oyun yazılımlarının darbe vurduğu oyun pazarında bu sefer gözler çevrimiçi oyunlara çevirilmiş durumda. Çevrimiçi oyun pazarının giderek büyümesi bekleniyor. Daha çok insan internet üzerinden birden çok oyuncuyu biraraya getiren oyunlara yönelecek ve oyun sitelerine abonelik ücretleri ödeyecek. Çevrimiçi oyunların korsanın önünü kesmesiyle birlikte oyun pazarının tekrar cirosunu arttırması da mümkün görünüyor.

4G ucuzluyor ama hizmet sunucular 3.5G'yi tercih edebilir

Telekomünikasyon alanında ise kullanıcılar WiFi, 3G, 3.5G, 4G gibi farklı sistemlerle network’lere bağlanıyor olacaklar. 3.5G hizmetinin performansının 4G’ye yakın olması, buna karşılık 4G için gerekli altyapının pahalı olması nedeniyle bazı operatörler 2011 yılında 4G’ye geçmeyi erteleyecekler gibi görünüyor.

Wi-Fi, cep telefonlarının geniş bant bağlantılarını tamamlıyor

Rapor, 2011 yılında WiFi networklerden indirilen datanın %25-50 oranında artacağını öngörüyor. Özellikle video izlemek gibi yoğun data kullanımları için daha çok tüketicinin cep telefonu operatörlerinin geniş bant bağlantısı yerine WiFi bağlantıyı tercih etmesi bekleniyor.

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 3102 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim