• BIST 9071.88
  • Altın 2324.344
  • Dolar 32.3615
  • Euro 34.924
  • Ankara 15 °C
  • İstanbul 17 °C
  • Bursa 17 °C
  • Antalya 20 °C
  • İzmir 17 °C

Sağlık sektörü yürüyen bant üzerinde, durursak düşeriz

Sağlık sektörü yürüyen bant üzerinde, durursak düşeriz
Özel sağlık kuruluşları ile kamu kurumu yetkililerini bir araya getiren "6'ncı Ulusal Sağlık Kuruluşları Yönetimi Kongresi"nde gündem, Sağlık Bakanlığı'nın 15 şubat tarihli yönetmelikleriyle başlattığı "planlama" çalışmaları oldu.

Özel sağlık kuruluşları ile kamu kurumu yetkililerini bir araya getiren "6'ncı Ulusal Sağlık Kuruluşları Yönetimi Kongresi"nde gündem, Sağlık Bakanlığı'nın 15 şubat tarihli yönetmelikleriyle başlattığı "planlama" çalışmaları oldu.

İki kesimin de ihtiyaç olduğunda anlaştığı planlama çalışmalarında tartışmalar, planlamanın nasıl uygulanacağında yoğunlaştı. Sağlık Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Sabahattin Aydın, 15 Şubat öncesi dönemi "otobanda hızla giden araçların tabelaları görmeden seyrettiği bir ortam" olarak nitelerken bu düzenlemelerden geriye dönüş olmayacağını belirtti. Özel Hastaneler ve Sağlık Kuruluşları Derneği (OHSAD) Başkan Yardımcısı Ömer Güzel ise planlama çalışmalarının yöntemine karşı çıktıklarını söyleyerek "Otobanda hızlı giden arabaların önüne fırlayan bakanlık, bu arabaları ya bir yere çarptırdı ya yoldan dışarı fırlattı" dedi.

Hafta sonunda Bodrum'da düzenlenen kongrede konuşan Aydın, planlamanın anayasada yer aldığını ve bakanlığın sorumluluk alanlarından biri olduğunu belirtirken "Bu konuda bir konsensüs var gibi görünüyor, planlamayı yapacağız. Ancak bu zorlu bir yol ve tek otoriteyle yapılamaz. Sektörün paydaşlarıyla bir arada olmak gerek" dedi. Türkiye'de son dönemde bilişim, sağlık hizmeti sunumu ve SGK yapılandırması gibi konularda kısa sürede atılan adımlar sayesinde planlama sürecinin pek çok ülkede olduğu gibi çok uzun sürmesini beklemediklerini söyleyen Aydın, önemli olanın başlanan bu çalışmadan geri dönülmemesi olduğunu vurguladı. Aydın, "15 Şubat yönetmeliklerinden eskiye dönüş yaparsak, standart bir içgüdüyle davranmış oluruz endişesi taşıyorum" dedi. OHSAD Başkan Yardımcısı Güzel ise "Bizim şikâyetimiz bu süreçte özel sektörün hiçbir biçimde söz sahibi olmaması. Planlama çalışmaları sağlık hizmetindeki toplam kalite artırılmazsa önemsiz kalır. Ekipmanınız, insan kaynağınız yetersizse kaliteli hizmetten bahsedemeyiz. Hepsinden de önemlisi hasta için ne sonuç elde ettiğimizdir. Aksi halde planlamanın önemi yok" dedi. Aydın, planlama çalışmasının başarısı için öncelik, amaç ve hedeflerin belirlenmesi ile sürecin değerlendirilmesi gerektiğine işaret ederken böylelikle konunun paydaşlarının da kendi planlarını yapabileceklerini söyledi.

 
Çözüm yerel planlamadan geçiyor

Referans'ın sorularını yanıtlayan Hayat Hastaneler Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Hakan Yılmaztürk ise sektör olarak yürüyen bir bant üzerinde olduklarını ve sabit dururlarsa düşeceklerini belirtirken "Büyümek durumundayız. Her kazandığımız parayla yeni yatırım yaptık, 8-9 tesisimiz oldu. Ancak artık öyle düşünmüyorum. Çünkü devlet bizim artık açık biçimde yatırım yapmamızı istemiyor" dedi. Yılmaztürk, 59'uncu hükümet döneminde sektöre cesaret verildiğini, ancak seçimden sonra oluşan yeni hükümeti anlamakta güçlük çektiklerini söylerken, planlama çalışmalarında anlamadıkları noktanın belediyelerin sürece dahil edilmemesi olduğuna işaret etti. Ön izin almak için; belediyeler tarafından özel sağlık tesisi alanı ilan edilmiş arsa bulmak durumunda olduklarını söyleyen Yılmaztürk, "Olay belediyelerde, ancak planlama çalışmalarında işin bu boyutu yok. Belediyeler özel sağlık tesisi ilan etmeden önce bakanlıktan görüş alsınlar ki, biz de yatırımcı olarak böyle bir arsa bulamadığım yerde yatırım yapmayıp paramızı çarçur etmeyelim. Ben özel sağlık tesisi alanı arsası alacağım, yatırımı yapacağım ama ruhsat alamayacağım. Neden o zaman sağlık tesisi alanı ilan ediliyor?" dedi. Yılmaztürk, dünya örneklerinde başarılı planlama çalışmalarının yerel düzeyde arazi üzerinden yapıldığını söylerken "Çözüm belediyelere hâkim olmaktan ve yerel planlamadan geçiyor" dedi.

Bu haber toplam 2063 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim