• BIST 9079.97
  • Altın 2323.809
  • Dolar 32.3608
  • Euro 34.9399
  • Ankara 13 °C
  • İstanbul 13 °C
  • Bursa 9 °C
  • Antalya 17 °C
  • İzmir 16 °C

Sağlık sistemimiz "uzlaştırma" ile tanışacak

Sağlık sistemimiz "uzlaştırma" ile tanışacak
Vatandaşlarımızdan sağlık mesleklerinin uygulanması sırasında zarar gördüğünü iddia edenler artık hemen mahkemeye müracaat etmeyecekler. Maddi ve manevi tazminat taleplerini öncelikle uzlaşma yoluyla çözmeye çalışacaklar.

KHK Tartışmaları

Sağlık Bakanlığı 2011 yılını KHK tartışmaları ile tamamlıyor. Meydanlarda, sağlık kuruluşlarında, basın yayın kuruluşlarında ve sağlık çalışanı olan her evde en hararetli konuşmalar 663 Sayılı KHK üzerine yapılıyor. 

Perşembenin gelişi

Ben, KHK ile düzenlenen içeriğin adeta “perşembenin gelişi çarşambadan bellidir” atasözüne uygun düştüğünü savunuyorum. Çünkü; 2003’ten itibaren sağlık sistemimizin yeniden tasarlanmaya ihtiyaç duyduğunu sıklıkla dile getirenlerden biriyim. Ancak, yeni sağlık sistemi tasarımın, sağlık sektörünü oluşturan tüm kesimlerin görüş ve önerileri ile yapılmasını daha doğru bulduğumu da sizlerle paylaşıyorum. Bu düşüncemi ifade ettikten sonra yeni sistemin tasarlanmasına ilişkin uzun süredir var olan iradeye dikkatlerinizi çekmek istiyorum. KHK ve içeriğine ilişkin düzenlemeler, süreci yakından izleyenler açısından hiç beklenmedik veya sürpriz değildir. Bilakis geç kalmış bir uygulama olduğu da söylenebilir. Sonuç olarak bu yönde köklü bir düzenlemenin yapılacağı beklenmekteydi. Sürpriz olan bu kadar köklü değişiklilerin KHK ile yapılması olmuştur. 

Yeni dönemi anlamak

Her şeye rağmen 663 Sayılı KHK’nin hayırlara vesile olmasını dilemek ve onu anlamaya çalışmaktan başka yapılabilecek fazla bir şey olmadığı da ortada. İşte KHK’yi doğru anlama adına yapılması gerekenler var. Ben bu inançla KHK ile sağlık sistemimize girecek yeni uygulama ve kavramlar üzerinde durmak istiyorum.

KHK, Bakanlığın görev, yetki ve sorumluluklarını, Bakanlık merkez ve taşra teşkilat yapısını, Bakanlığa bağlı kurullar ve kurumlar ile sağlık hizmet sunum sistemimiz ve sağlık personel politikalarında köklü değişiklikler getirmektedir.

Ben bu yazımda sizlerle KHK’yi tartışmayacağım. Bunu zaten siz fazlasıyla yapıyorsunuz. Bunun yerine KHK ile sağlık sistemimize girecek olan bazı önemli uygulamalara ve kavramlara dikkatlerinizi çekmek istiyorum.  KHK ile getirilen yeni uygulama ve kavramlardan ilki “uzlaştırma” sürecidir.
 
Uzlaştırma
 
KHK’nin 24. Maddesinde uzlaştırma prosedürü tanımlanmıştır. Vatandaşlarımızdan sağlık mesleklerinin uygulanması sırasında zarar gördüğünü iddia edenler artık hemen mahkemeye müracaat etmeyecekler. Maddi ve manevi tazminat taleplerini öncelikle uzlaşma yoluyla çözmeye çalışacaklardır.  
 
Sağlık sistemimize Kasım 2011 ‘de giren uzlaştırma uygulaması,  2012 yılının ilk haftalarında Arabuluculuk Yasası ile Türkiye’nin de gündemine girecektir. Türkiye, Arabuluculuk yasasının çıkması ile Yargının yükünü hafifletmek için mahkemeye gitmeden tarafları anlaştıracak olan 'arabuluculuk' uygulamasını hukuk sistemimize dahil etmiş olacak. 
 
Mahkemeye gitmeden sorunlar çözülecek
 
Sağlıktaki uzlaştırma uygulamasını da etkileyecek olan Arabuluculuk Kanun Tasarısı ile kişiler arasındaki sorunların mahkemeye taşınmadan arabulucular aracılığıyla çözülmesi amaçlanmaktadır. Tasarıya göre vatandaşlar dava açılmadan önce veya davanın görülmesi sırasında arabulucuya başvurma konusunda anlaşabilecek. Sistem ile sorunların mahkemeye taşınmadan resmi arabulucular tarafından çözülmesi amaçlanıyor. 
 
Sistem nasıl işleyecek?
 
Arabuluculuk Kanun Tasarısı ve 663 Sayılı KHK ile öngörülen iş ve işlemler paralellik göstermektedir. Halen yürürlükte olan 663 Sayılı KHK’den hareketle uzlaştırma sürecinin nasıl işleyeceğini sizlerle paylaşacağım.  

Yeni dönemde uzlaştırma süreci şu şekilde işleyecektir:

a-    Sağlık hizmetlerinden yararlanan kişilerin, hizmet sunum sürecinde zara gördüğünü iddia etmesi halinde Bakanlık bu kişi veya temsilcisini uzlaşmaya davet eder.  

b-    Tazminat talebinde bulunan kişi veya temsilcisi, zarar verdiği iddia edilen meslek mensubu veya temsilcisi ile meslek mensubunun mesleki mali sorumluluk sigortasını yapan şirketin temsilcisinin uzlaşma yolunu kabul etmeleri halinde, Hukukçu bir uzlaştırıcının koordinasyonunda bir araya gelirler.

c-    Taraflarca uzlaşma yolunun kabul edilmesi, dava açma süresini durdurur. 

d-    Uzlaşma süreci normal şartlarda 3 ay içinde bilirkişi görüşü alınması halinde 6 ayda sonuçlandırılmak zorundadır.

e-    Uzlaşma sağlanması halinde taraflar arasında uzlaşma tutanağı düzenlenir.

f-     Uzlaşma sağlanmaması halinde taraflar arasında uzlaşmazlık tutanağı düzenlenir. Bu tutanak ilgililerden birinin talebi ile Bakanlıkça taraflara tebliğ edilir.

g-    Bakanlıkça yapılacak tebliğ, dava açma süresini yeniden başlatır.

h-   Uzlaştırma masrafları ve arabulucu ücreti taraflarca karşılanır.

i-     Uzlaşılan bedel sigortacı veya personel tarafından ödenir.

j-     Bakanlık, bu süreçte herhangi bir şekilde ödeme yapmaz. 

663 Sayılı KHK ile hukuk sistemimizde yasa tasarısından önce yerini alan uzlaştırma uygulamasının sorunsuz hayata geçirilmesi, yarını düşünerek bugünden çalışanlarla mümkün olacaktır.  

Uzm. Süleyman DEMİREL
http://www.suleymandemirel.com.tr

Bu haber toplam 3724 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim