• BIST 9693.46
  • Altın 2496.161
  • Dolar 32.4971
  • Euro 34.5977
  • Ankara 11 °C
  • İstanbul 14 °C
  • Bursa 14 °C
  • Antalya 21 °C
  • İzmir 17 °C

Sağlık tekellerinin gözü Türkiye’de

Sağlık tekellerinin gözü Türkiye’de
Hükümet’in art arda çıkardığı yasalar ve kanun hükmünde kararnamelerle (KHK) sağlıkta özelleştirme adım adım hayata geçerken, ...

Hükümet’in art arda çıkardığı yasalar ve kanun hükmünde kararnamelerle (KHK) sağlıkta özelleştirme adım adım hayata geçerken, uluslararası tekeller de gözlerini Türkiye’ye dikti. Türkiye’de ilk kez uygulanan kamu-özel sektör ortaklığı ile 22 ilde yapılması planlanan dev “Şehir Hastanesi Kampüs”lerinin ihalelerine dünyanın her yerinden sağlık tekelleri katılıyor.

Konuyu gazetemize değerlendiren TTB Merkez Konsey Başkanı Eriş Bilaloğlu, kamu özel ortaklığı sürecinin, kamu kurumlarının özel sektöre peşkeş çekilmesi anlamına geldiğini ifade etti.

SAMSUNG İKİTELLİ’Yİ İSTİYOR

Sabah gazetesinin haberine göre, ABD’li sağlık devi Methodist, 22 ilde hayata geçecek olan dev sağlık kampüsleri için harekete geçti. Methodist’in ilgisi; Harvard Clinic, Cleveland Clinic ve Mayo Clinic gibi markaların da gözünü Türkiye’ye çevirmesine neden oldu. Sağlık devleri, ortaklık bulmak için uluslararası hukuk şirketleriyle irtibata geçiyorlar.
İstanbul İkitelli’de Kamu Özel Ortaklığı modeli ile gerçekleştirilecek entegre sağlık kampüsü için ise nihai teklifler ise bugün verilecek. İhaleye dünya devi Samsung katılıyor. İkitelli’de toplamda 1980 yataklı 8 ayrı hastane kurulması planlanıyor. İhaleyi kazanan firma 3 yıllık inşaat süresinin ardından hastaneyi Sağlık Bakanlığına teslim edecek. Firma, 25 yıl boyunca klinik alanlar hariç; tetkik ve teşhis, otel, yemek, otopark gibi diğer alanları işletecek. İstanbul İkitelli Entegre Sağlık Kampüsü’nün yaklaşık 3 milyar dolara mal olacağı belirtiliyor.

22 İLDE HASTANE KAMPÜSLERİ

Türkiye’de kamu-özel sektör ortaklığı ile 22 ilde şehir hastanelere kampüsleri kurulması planlanıyor. Bu kapsamda ilk ihale 1500 yataklı Kayseri entegre sağlık tesisi için 11 Nisan 2011 tarihinde yapılmıştı. Ardından 3056 yataklı Ankara Etlik entegre sağlık tesisi, yine Ankara’da 3056 yataklı Bilkent entegre sağlık tesisi, 400 yataklı Manisa Eğitim ve Araştırma Hastanesi ve 950 yataklı Elazığ entegre sağlık tesisi ihaleleri tamamlandı. (HABER MERKEZİ)


--------------------------------------------------------------------------------

BİLALOĞLU: HASTANELER PEŞKEŞ ÇEKİLİYOR

Türk Tabipleri Birliği Merkez Konsey Başkanı Eriş Bilaloğlu, kamu özel ortaklığı sürecinin, hükümet tarafından hastanelerin yeniden yapılandırılması olarak sunulduğuna dikkat çekerek, gerçekte ise durumun kamu kurumlarının özele peşkeş çekilmesi anlamına geldiğini ifade etti. Bilaloğlu, bu sürecin adımlarının daha önce Kayseri’de ve Ankara’da atıldığını hatırlattı. Bu projelerin sağlık hizmetinin pahalıya sunulmasına sebep olduğunu belirten Bilaloğlu, “Kamu- özel ortaklığı ülkenin kaynaklarını sömürüyor ve uluslararası ölçekte sermayeye daha fazla para akımı sağlıyor” dedi. Bilaloğlu, bu sistem ile hastanelerdeki çalışma ortamının daha esnek ve fabrikasyon bir hal alacağını vurguladı. Daha önceleri sağlık alanında Türkiye’nin uluslararası ölçekte sermaye piyasasında olmadığını ifade eden Bilaloğlu, “Bu tür büyük projeler sayesinde Türkiye, uluslararası sermaye politikalarının bir parçası haline gelmektedir” dedi.

(Ankara/EVRENSEL)

Bu haber toplam 2422 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim