• BIST 8718.11
  • Altın 2246.98
  • Dolar 32.3328
  • Euro 35.1771
  • Ankara 2 °C
  • İstanbul 8 °C
  • Bursa 2 °C
  • Antalya 13 °C
  • İzmir 7 °C

Sağlık turizmi de Rus hastaları bekliyor

Sağlık turizmi de Rus hastaları bekliyor
Rusya ile ilişkilerin iyileşmesi ve Rusların Türkiye’ye seyahatlerinin kolaylaşmasıyla birlikte sağlık turizminde de artış beklentisi oluştu.

Mehmet KAYA

ANKARA - Yıllık 1 milyar dolar dolayında hacme doğru ilerleyen sağlık turizmi de Rusya ve Batı’dan gelen turist sayısındaki azalmaya paralel olarak 2016’yı duraklamayla tamamlayacak. Bu alanda Rus hastaların önemli bir ağırlık teşkil ettiğini belirten yetkililer, ilişkilerin iyileşmesi ve Rusların Türkiye’ye seyahatlerinin kolaylaşmasıyla hızlı bir artış bekleniyor. Türkiye’ye tatil amaçlı gelip sağlık hizmeti alanlarla birlikte yıllık 1 milyar dolara kadar çıkan bir hacim oluşmuştu. Türkiye, 2023 hedefi olarak bu alanda 2 milyar dolar hedef belirlemişti.

Türkiye sağlık turizmi alanında, münhasıran sağlık amaçlı seyahat edenlerde gerileme görülmese de 2016’yı turist sağlığı alanıyla birlikte düşüş ya da duraklamayla tamamlayacak. TÜİK verilerine göre, Türkiye’ye sağlık amaçlı seyahat edenlerin sayısı yılın ilk altı ayında geçen yıl ile hemen hemen aynı seviyede kaldı. TÜİK çıkış anketlerine göre, bu yıl 6 ayda 198 bin 195 kişi sadece sağlık hizmeti almak amacıyla Türkiye’ye geldi. Geçen yıl aynı dönemde bu sayı 199 bin 147 kişiydi. Münhasıran sağlık amaçlı gelenlerin sayısında duraklama görülse de geçen yılın korunmasının önemli olduğu vurgulandı. Çünkü Türkiye sağlık alanında turizm hizmeti tanıtımlarına ağırlık verdiği son dönemde yıllık sağlık turisti sayısında hızlı bir yükseliş göstermiş ve 2014 yılını en yüksek seviye olan 414 bin 658 kişiyle tamamlamıştı. Sağlık turisti sayısı 2015 yılında ise 360 bin 180 kişi ile tamamlanmıştı.

 

Yurtdışı Hasta ve Uluslararası Sağlık Yönetimi Eğitimi

Birçok sağlık kurumunun yapmak istediği fakat yeterli bilgisi olmadığı için bir türlü başlayamadığı yurtdışı hasta ile ilgili pratik bilgiler bu eğitimde toplandı.

Türkiye, gayri resmi verilere göre sağlık turizminde 500 bin kişiyi 2015’te aştı. Bunları içinde kamu teşviklerinden yararlanan, başka amaçlarla Türkiye’ye gelse de sağlık hizmeti satın alanlar dahil. Yıllık gelirin de toplamda 1 milyar dolar dolayında olduğu tahmin ediliyor.

Ruslar hedef kitlelerden biri

Türkiye’de genel turist azalışına bağlı olarak, sağlık alanında turistlerden elde edilen gelirlerde de düşüş bekleniyor. Buna karşılık, son dönemde iyileşen ilişkilerle Rus turistlerin sayısında aylık bazda artışların sektörde sayılara etki edeceği vurgulandı. Türkiye’ye sağlık amaçlı seyahatlerin büyük bir bölümü estetik, saç ve diş benzeri operasyonlarla ilgili olarak Avrupa ve Ortadoğu, Körfez ülkelerinden gerçekleşiyor. Genel sağlık alanındaki seyahatlerin büyük bölümü ise Ortadoğu, Körfez ve Bağımsız Devletler Topluluğu ülkelerinden oluyor.

MLP Care Uluslararası Hasta Merkezi Direktörü Murat Ercan yaptığı yazılı açıklamada, Rusya ile ilişkilerin normalleşmesinin ardından, sağlık turizmi alanında da bir hareketlenme beklediklerini vurguladı. Ercan, “Coğrafi yakınlık, uygun fiyat politikaları ve Türkiye’nin tıptaki gelişmeleri yakından takip ederek hızlıca hayata geçirmesi sağlık turizminin gelişmesinde çok etkili oldu” dedi. Grup olarak 2015’in ilk 5 ayında 30 bin, bu yılın ilk 5 ayında ise 29 bin kişiye hizmet verdiklerini belirten Ercan, yıl sonunda toplamda yüzde 5’lik bir artış beklediklerini kaydetti.

Türkiye sağlık turizmi alanında toplam 48 sağlık kuruluşu, (hastane, laboratuvar vb.) JCI (Joint Commissions International / Sağlık Kuruluşları Uluslararası Birleşik Komisyonu) akreditasyonu almış durumda. Ayrıca, şehir hastaneleri ve kampus hastanelerinin sağlık turizmi alanında yetkilerinin genişletilmesi yönünde bir hazırlık yapılıyor. Bu hastanelerde, hükümetler arası anlaşmalara bağlı olarak hizmet verilebilmesi yönünde talepler oluşmuştu.

Rusya’dan charter uçuşlarda doluluk yüzde 100’e ulaştı

Rusya Tur Operatörleri Derneği, Türkiye’ye yönelik charter uçuşlarda doluluk oranlarının yüzde 100’e ulaştığını, biletlerin rekor hızda tükendiğini açıkladı. Rusya Tur Operatörleri Derneği (ATOR) tarafından yapılan yazılı açıklamada, Türkiye’ye yeniden başlatılan charter uçuşlara yönelik talebin yoğun olduğu belirtildi. Rusya’nın bazı bölgelerindeki talebe yetişebilmek için fazladan uçuşlar gerçekleştirildiği kaydedilen açıklamada, Türkiye’ye yönelik charter uçuşlarda doluluk oranlarının yüzde 100’e ulaştığı, biletlerin rekor hızda tükendiği ifade edildi. Açıklamada görüşlerine yer verilen Rus turizm şirketlerinin yetkilileri de Türkiye’de tatillerini geçiren turistlerden son derece olumlu yorumlar aldıklarını, kendilerine iletilen herhangi bir şikayetin söz konusu olmadığına dikkati çekti. Rus turistlerin en fazla “herşey dahil” sisteminin geçerli olduğu 5 yıldızlı otellerdeki tatil paketlerine talep gösterdiği belirtilen açıklamada, ekim ayı için de toplam kotanın yüzde 20’sinin satıldığı bildirildi.

 

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 5767 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumlar
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim