• BIST 9693.46
  • Altın 2506.054
  • Dolar 32.5782
  • Euro 34.7401
  • Ankara 24 °C
  • İstanbul 15 °C
  • Bursa 17 °C
  • Antalya 19 °C
  • İzmir 21 °C

Sağlık turizmi patlaması

Sağlık turizmi patlaması
Eskiden hastalar by-pass için Amerika'ya gidiyordu artık sağlık turizminin yeni gözdesi Türkiye

Amerika ve Avrupa Birliği ülkelerinde sağlık harcamaları her yıl düzenli olarak artıyor. Bu artış binlerce sigortasız kişiyi mağdur ederken, sağlık harcamalarının şirketlerin giderlerinin yüzde 20'sini oluşturması, firmaları da yeni kararlar almaya itiyor.

Batı ülkelerinde menfi gelişmeler sürerken ABD'li ünlü kardiyolog Prof. Dr. Renu Virmani, Türkiye'nin son dönemde sağlık alanında iyi bir noktaya geldiğini söyledi. Zaman'ın haberine göre, önceki yıllarda birçok Türk'ün by-pass ameliyatı başta olmak üzere birçok sağlık hizmetinde Amerika'yı tercih ettiğine işaret eden Virmani, son yıllarda ABD'den Türkiye ve Hindistan'a yönelim olduğunu dile getirdi. Virmani, bunda da Amerika'daki sağlık hizmetlerinin aşırı pahalı olmasını örnek gösterdi.

Türkiye'de sağlık hizmetleri son dönemde ciddi mesafe kat etti. Ülkede bulunan yerli ve yabancı birçok firma, araştırma geliştirmeye (Ar-Ge) milyonlarca dolar kaynak ayırdı. Bu gelişmelerin sonucunda sağlık kuruluşları kalitesini yükseltti. Son yıllarda yabancı turistler, sağlık hizmetleri almak için Türkiye'yi tercih ediyor. Sağlık alanındaki son gelişmeleri Zaman'a değerlendiren Uluslararası Kardiyolojik Patoloji Merkezi yöneticisi Prof. Dr. Renu Virmani, dünya genelinde sağlık harcamaları hızla artmasına rağmen 3. dünya ülkelerinin halen istenilen seviyede olmadığını dile getirdi. Amerika ve Avrupa ülkelerinde Ar-Ge'ye milyarlarca dolar kaynak ayrıldığını vurgulayan Prof. Virmani, gelişmemiş ülkelerin ise bu kadar kaynağa sahip olamadıklarından kopyalama yolunu tercih ettiğini anlattı. Virmani'ye göre; Amerika ve Avrupa'da 5-6 dolar olan bir ilacı Hindistan ve benzeri ülkelerde yarım dolara bulmak mümkün. Türkiye'nin sağlıkta hızlı bir yükselişe geçtiğini ifade eden Virmani, bunda Türk şirketlerinin yaptıkları yatırımın etkili olduğunu kaydetti. Amerika'da sağlık harcamalarının son dönemde hızlı bir artış gösterdiğini vurgulayan Prof. Dr. Virmani, şöyle konuştu: "Sağlık hizmetleri artış göstermeye devam ederse bu ülke vatandaşları dışarıya yönelecek. Bu ülkelerin başında da Hindistan ve Türkiye geliyor. Benim bir yakınım daha önce ABD'de by-pass ameliyatı olmuştu. Şimdi yeğenim de aynı operasyonu geçirecek. Ancak o Amerika'yı değil, Hindistan'ı tercih edecek. Çünkü bu ülkelerde hem sağlık hizmetleri iyi bir noktaya geldi hem de maliyetler çok uygun."

Dünya genelinde kalp krizleri ve arterlerde tıkanma veya daralma sebebiyle milyonlarca kişi ameliyat masasına yatıyor. Kalp ve damar tıkanıklıklarının aşırı olmadığı müddetçe by-pass ameliyatı yerine stent takmanın daha uygun olacağını belirten Prof. Virmani, aynı zamanda bu operasyonu geçiren kişilerin aylarca yatakta yatmak zorunda olmadığını belirtti. Amerika'da bir stent sertifikası almanın maliyetinin yarım milyar dolara ulaştığını anlatan Virmani, Alvimedica'nın Türkiye'de kalp koroner damar tıkanıklıklarında kullanılmak üzere özel olarak geliştirdiği anjiyoplasti balon kateter vestent taşıma sistemlerinin sektör için çok önemli olduğunu aktardı. İlaçlı stent olarak da bilinen Coracto'nun diğer ürünlerden bir farklı da; polimerinin erimesi sayesinde benzer ürünleri kullanan hastaların, ilaçları kullanmak zorunda kalmamalarını imkan sağlaması. Tamamen Türk mühendisler tarafından üretilen stentin geliştirilmesi için şirket, 30 milyon dolarlık bir kaynak ayırdı.

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 2957 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim