• BIST 9693.46
  • Altın 2496.161
  • Dolar 32.4971
  • Euro 34.5977
  • Ankara 18 °C
  • İstanbul 14 °C
  • Bursa 18 °C
  • Antalya 19 °C
  • İzmir 17 °C

Sağlık turizminde 5 kat büyüme

Sağlık turizminde 5 kat büyüme
Türkiye sağlık turizminde ziyaretçi sayısını 5’e katladı. Son beş yılda gelen 583 bin yabancı hastanın 188 bini saç ekimi, liposuction ve kanser tedavisi için ülkemize giriş yaptı.

Dünya'nın en çok turist çeken 6'ncı ülkesi konumundaki Türkiye'ye sağlık turizmi için gelen hasta sayısında büyük artış yaşanıyor. Türkiye Seyahat Acentaları Birliği'nin (TÜRSAB) raporuna göre, Türkiye'yi tedavi olmak için tercih eden yabancı hasta sayısı son 5 yılda 5 kat artışla 583 bine ulaştı. Bu yolla elde edilen gelir 2,5 milyar doları aştı. Türkiye'de fiyatların Avrupa'ya göre yüzde 60 daha ucuz olması, ilgiyi artırıyor. Örneğin İspanya'da 39 bin ile 43 bin dolar arasında yapılan kalp by-pass ameliyatı, ülkemizde 8 bin 500 ile 21 bin dolar, Avrupa'da 10 bin avroya yapılan saç ekim operasyonları Türkiye'de 5 bin liraya mal oluyor. Sadece Körfez ülkelerinden gelen 76 bin turistin 35 bini saç ektirdi. Bu kapsamda sağlık turizmindeki güçlü potansiyel, 2023 hedefleri arasına da girdi.

25 MİLYAR DOLAR BEKLENTİSİ

2023 yılında 2 milyon hastayı tedavi etmeyi hedefleyen Türkiye'nin, bu yolla 25 milyar dolar gelir elde etmesi bekleniyor. Bu nedenle hem turizmciler ayağında hem de sağlık sektörü ayağında alt yapı çalışmaları sürdürülüyor. Türkiye'nin sağlık turizminde bölgesel gücünü artırmak isteyen Sağlık Bakanlığı da buna yöndeki geliştirme ve iyileştirme faaliyetleri için 2014 yılında 2 milyon TL bütçe ayırmıştı. Irak ve Azerbaycan başta olmak üzere çevre ülkelerden hasta alan İran da, ambargonun kalkmasıyla birlikle sağlık turizmi açısından Türkiye'nin iştahını kabartıyor. Uluslararası sağlık sektöründe yer edinmiş olan İran'ın; yeni dönemde estetik cerrahi, onkoloji ve organ nakli ağırlıklı konularda Türkiye ile yakın çalışması bekleniyor.

İRAN, TÜRKİYE'NİN RADARINDA

Medipol üniversitesi Kurumsal Pazarlama ve Uluslararası Hasta Hizmetleri Koordinatörü Uygar Üstün, ambargonun kalkmasının her iki ülke arasındaki çalışmaları hızlandırdığını belirterek, “İran'la özel sigorta anlaşmalarının yanı sıra devlet anlaşmaları için de görüşmeler sona ermek üzere. Özel hastanelerle yapılan birebir anlaşmalar, özellikle onkoloji hastalarının teknolojik alt yapısı kuvvetli ve güvenilir bir partner olan Türkiye'de tedavi görmelerinin önünü açmaktadır” dedi.

AVRUPA'DAN YÜZDE 60 DAHA UCUZ

Türkiye'nin maliyet avantajı, seyahat fırsatı ve kaliteli teknolojik altyapısı ile yabancı hastaları çekmedeki başarısı, rakamlara da yansıyor. Üstelik bazı ameliyatların Avrupa ülkelerine göre yüzde 60 daha ucuz olması, Türkiye'yi gözde ülke haline getiriyor. Örneğin, kalp by-pass'ı olmanın Türkiye'de faturası 8 bin 500 ile 21 bin dolar arasındayken, İspanya'da 39 bin ile 43 bin dolar arasında değişiyor. Almanya'da omurga füzyon ameliyatı olmak 29 bin dolar iken, Türkiye'de bu ameliyat 7 bin dolara yapılıyor.

KÖRFEZ'DEN 35 BİN KİŞİ SAÇ EKTİRDİ

Türkiye, sadece zorunlu tıbbi operasyonlar için değil, saç ekimi ve estetik için de gözde ülke konumunda. Dünya Turizm Organizasyonu'nun son rakamlarına göre, 188 bin 95 turist sadece saç ekimi, liposuction ve kanser tedavisi için Türkiye'ye giriş yaptı. Saç ekiminde dünyada ikinci büyük pazara sahip Türkiye'ye Avrupa ülkelerinden özellikle Almanya, Hollanda, Avusturya ve İngiltere'den binlerce hasta geldi. Avrupa'da 10 bin avroya yapılan saç ekimi operasyonu, Türkiye'de ortalama 5 bin liraya mal oluyor. Saç ekimine ilgi oldukça büyük. Özellikle Körfez ülkelerinden gelen 76 bin turistin yaklaşık 35 bini saç ekim merkezlerini tercih etti. Körfez ülkeleri; saç ekimi dışında termal turizm, tüp bebek ve kadın hastalıkları, ortopedi, fizik ve rehabilitasyon tedavisi için de Türkiye'ye akın etti. Irak, Dubai, Tunus'tan sonra Mısır ve Libya'dan da ülkemize gelen hastalar, Türkiye'yi sağlık turizminde Arap ülkelerinin gözdesi yaptı.

BİN 200 CERRAH İLE DÜNYADA 9. SIRADA

2014 Sağlık Turizmi Raporu'na göre; Türkiye, plastik cerrah sayısı açısından bin 200 cerrah ile dünyada 9'uncu sırada. Türkiye'de tedavi için gelen hastaların büyük çoğunluğu temmuz ve ağustos aylarını tercih ediyor. En çok gelinen şehirlerarasında ise Antalya ilk sırada bulunuyor. Hasta başına gelir 2 bin dolardan başlıyor, medikal turizmde ise bu rakam ortalama 12 bin dolara kadar uzanıyor.

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 3098 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim