• BIST 9645.02
  • Altın 2430.366
  • Dolar 32.529
  • Euro 34.865
  • Ankara 15 °C
  • İstanbul 19 °C
  • Bursa 21 °C
  • Antalya 18 °C
  • İzmir 24 °C

Sağlık Uygulama Tebliği yine mağdur etti

Sağlık Uygulama Tebliği yine mağdur etti
Özel fizik tedavi ve rehabilitasyon merkezlerinde yatılı tedavili gören hastaların bakım ve yatak ücretleri daha önce SGK tarafından karşılanıyordu. Ancak geçtiğimiz ...

Özel fizik tedavi ve rehabilitasyon merkezlerinde yatılı tedavili gören hastaların bakım ve yatak ücretleri daha önce SGK tarafından karşılanıyordu. Ancak geçtiğimiz günlerde yayınlanan SUT ile birlikte, SGK bazı tanılardan doğan yatılı tedavileri ödemeyeceğini bildirdi. Bunun üzerine özel sağlık merkezlerinde yatılı kalan pek çok hasta apar topar fizik tedavi ve rehabilitasyon merkezlerinden çıkmak zorunda kaldı.

‘80 YAŞINDA HASTA HER GÜN NASIL GELSİN?’


Ankara’da kent merkezinin dışında bulunan Özel İncek Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Merkezinde kalan hastalar, bakanlığın yeni tebliği nedeniyle hastaneyi apar topar terk etmek zorunda kaldılar. Hastane yönetimi de, hastanede çalışan sağlıkçılar da SUT’tan şikayetçi. Görüştüğümüz bir hastane yöneticisi, “SUT’ta yanında yıldızla belirtilen hastaların masraflarının karşılanacağı belirtiliyor. Ama yanında yıldız olmayan hastalıklar zaten merkezimize başvuran hastaların yüzde 80’ini oluşturuyor. 80 yaşında kalça protezi takılmış bir hastanın yatılı tedavisini SGK karşılamayacağını belirtiyor. Böyle bir hastanın her gün merkezimize gidip gelme şansı yok” diyor.

PARASI OLMAYANA SANCILI DOĞUM

21 Ocak 2012 tarihinde Resmi Gazetede yayımlanan SUT’a göre artık “istisnai sağlık hizmetleri” başlıklı bir sağlık hizmeti grubu var. Bugüne dek bedelini SGK’nın karşıladığı bazı hizmetler için artık hastalar ceplerinden ödeme yapıyor. Bütün sağlık kuruluşlarında “istisnai hizmetler” için SUT tarifesinin üç katına kadar ek ücret alınabilecek. Örneğin anne adaylarından suda doğum için 1200 lira, epidural anestezi ile doğum için 1275 lira istenebilecek.

HASTANEDE OTEL TARİFESİ

SUT’ta yapılan değişikliklerden biri de oda tarifeleri. Tek kişilik tuvaletsiz özel oda günlük 60 TL, tuvaletlisi 90 TL. İki yataklı tuvaletli odalar ise 45 TL. Sağlık kuruluşu hastadan bu tutarların üç katına kadar fark ücreti talep edebilecek.
Sağlıkçılar, hükümetin “Sağlıkta Dönüşüm” adı altında sürdürdüğü politikalar devam ettikçe, “istisnai hizmetler listesi”nin her yıl genişleyeceği konusunda uyarıda bulunuyorlar. Çünkü “Sağlıkta Dönüşüm”ün hedeflerinden biri “Tamamlayıcı sigorta”. Yani vatandaşın devlete her ay ödediği sigorta primi sağlık hizmeti için yeterli olmayacak. Tedavinin bir kısmı devlet tarafından karşılanırken kalan kısmı vatandaşa düşecek. Vatandaş da, eğer bütçesi uygunsa, özel sigorta şirketlerine prim ödemek zorunda kalacak.

(Ankara/EVRENSEL)

 

Bu haber toplam 6698 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumlar
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim