• BIST 9693.46
  • Altın 2496.161
  • Dolar 32.4971
  • Euro 34.5977
  • Ankara 10 °C
  • İstanbul 13 °C
  • Bursa 14 °C
  • Antalya 16 °C
  • İzmir 15 °C

Sağlık yatırımları geçen yıl da hız kesmedi

Sağlık yatırımları geçen yıl da hız kesmedi
Sağlık Bakanlığı 2013 Yılı Faaliyet Raporu'na göre, geçen yıl 40 hastane, 71'i birinci basamak olmak üzere toplam 111 sağlık tesisi vatandaşların hizmetine sunuldu.

Yurt genelinde, geçen yıl 40 yeni hastanenin yanı sıra 71'i birinci basamak olmak üzere, toplam 111 sağlık tesisinin hizmete girdiği belirtildi.

Sağlık Bakanlığı 2013 Yılı Faaliyet Raporu'na göre, halk sağlığı ve temel sağlık hizmetleri alanlarında geçen yıl çok sayıda yeniliğe imza atıldı.

Bu kapsamda, 2012 yılında 8 milyar TL olan koruyucu ve temel sağlık hizmetleri bütçesi, 2013'te 9 milyar liraya çıkarıldı.

Aşılama programına dünyanın en gelişmiş aşıları ilave edilerek aşılama oranları artırılırken, anne ve çocuk sağlığı hizmetleri yaygınlaştırıldı.

Sağlık tarama programları genişletildi ve aile hekimliği sayısı 21 bin 175'e çıkarıldı.

Kronik hastalıklara bağlı olarak sağlığın bozulmasını ve erken ölümleri önlemek için kapsamlı programlar geliştirildi.

Ağır ruhsal bozukluğu olan hastaların takip ve tedavilerinin gerektiğinde yaşadıkları ortamda yapılmasını sağlayacak olan "toplum temelli ruh sağlığı modeli"ne geçildi. İhtiyacı olan herkese evde bakım hizmeti verildi.

-Hastanelerin teknolojik kapasiteleri artırıldı

Hastane hizmetleri kapsamında da kamu hastaneleri teknolojik olarak yenilenerek kapasiteleri artırıldı.

Modern tıbbın hizmetine giren bazı son teknoloji cihazların, gelişmiş ülkelerle aynı zamanda kullanıma girmesi sağlandı. Nitelikli yatak, yoğun bakım yatağı, yanık yatağı sayıları artırıldı. Hastanelerin tıbbi teknoloji kullanımı denetim altına alındı. Tele-Tıp, Tele Radyoloji uygulamaları yaygınlaştırıldı.

Öte yandan, Ağız ve Diş Sağlığı Merkezi sayısı 126'yı, diş hastanesi sayısı 6'yı buldu.

Sağlık hizmetlerinin kalitesini artırmak ve "maliyet-etkin sağlık hizmeti" dengesini kurabilmek amacıyla inşasına başlanılan şehir hastaneleri yaygınlaştırıldı. Bu çerçevede, 40 hastane, 71'i birinci basamak olmak üzere toplam 111 sağlık tesisi vatandaşların hizmetine sunuldu

-"Gemi Hastane Projesi" başlatıldı

Sağlık turizminde hizmet sunumunun kalitesinin iyileştirilmesi hedeflenirken, serbest sağlık bölgeleri kurulabilmesinin önü açıldı.

Tıbbi ürün ve hizmetlerin üretimi teşvik edildi. Türkiye Kök Hücre Koordinasyon Merkezinin kurulması için çalışmalar gerçekleştirildi. Klinik kalite standartları genişletildi ve "Gemi Hastane Projesi" başlatıldı.

Diğer taraftan ise 112 Acil hizmetleri üstün standartlarda kara, hava, deniz ambulanslarıyla daha hızlı ve kaliteli hale getirilirken, yurdun en ücra köşesindeki hastaların acil sağlık hizmetine ulaşması sağlandı.

Dünyanın en gelişmiş ülkelerinde olduğu gibi hava ambulans hizmeti hiçbir ücret alınmadan sunuldu. Vatandaşlar, acil veya yoğun bakım gerektiren hastalıklar için tüm sağlık kuruluşlarından ücretsiz hizmet alma imkanı buldu.

Avrupa'nın en büyük medikal kurtarma ekibi UMKE, ülke içinde ve dışında kurtarma operasyonlarına katıldı.

Suriyeli sığınmacılar için de çeşitli sağlık hizmetleri verildi.

-İlaç Takip Sistemi geliştirilecek

İlaç ve tıbbi cihaz hizmetleri kapsamında, e-reçete yazılımı ile hekimlere reçete analiz bilgileri ulaştırılmaya başlanmasının yanı sıra mevcut ilaç takip sistemini geliştirme çalışmaları yapıldı.

Ayrıca, vatandaşların akılcı ilaç kullanımı konusunda saha çalışmaları gerçekleştirildi.

Bu haber toplam 3246 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim