• BIST 9645.02
  • Altın 2411.635
  • Dolar 32.5813
  • Euro 34.7954
  • Ankara 23 °C
  • İstanbul 20 °C
  • Bursa 27 °C
  • Antalya 24 °C
  • İzmir 27 °C

Sağlık yatırımlarında 'temel at, sonrasını unut' dönemi bitti

Sağlık yatırımlarında 'temel at, sonrasını unut' dönemi bitti
İstanbul İl Özel İdaresi Sağlık Daire Başkanı Fuat Kantarcı, İstanbul'da temeli atılan her hastanenin kısa sürede bitirilerek vatandaşın hizmetine sunulduğunu söyledi. Kantarcı, İl Özel İdaresi'nin 2003 yılından itibaren sağlık sektörüne ayırdığı toplam b

İstanbul İl Özel İdaresi Sağlık Daire Başkanı Fuat Kantarcı, İstanbul'da temeli atılan her hastanenin kısa sürede bitirilerek vatandaşın hizmetine sunulduğunu söyledi. Kantarcı, İl Özel İdaresi'nin 2003 yılından itibaren sağlık sektörüne ayırdığı toplam bütçenin 1 milyar TL civarında olduğunu, bunun büyük kısmının hastane yapım işlerine ayrıldığını dile getirdi.

Sağlık Bakanlığı'nın vatandaşa konforlu sağlık hizmeti sunmak için başlattığı projeler, il özel idarelerin öncülüğünde gerçekleşiyor. Uluslararası standartlara uygun ve her odada tek yatak kapasiteli hedeflenen tesislerin mimari yapısı da dikkat çekiyor. Çağdaş görünümlü hastaneler, idare bünyesindeki 200 mimar ve mühendisin proje ve çizimi ile oluşuyor.

Dr. Fuat Kantarcı, hastane için teklifin İl Genel Meclisi'nce yatırım programına alınmasının ardından, birimlerince bir plan ve takip sonucu bitirilen hastaneleri Sağlık Bakanlığı'na devrettiklerini söyledi. Sağlık müdürlüğü, belediye ve il özel idarenin işbirliği ile İstanbul'a birçok tesis kazandırdıklarını anlatan Kantarcı, kurumlar arasında uyumlu çalışmaya, özveri de eklenince güzel hizmetlerin ortaya çıktığını belirtti. Kantarcı, "Özel İdare'nin 5 yıllık stratejik yatırım planlaması vardır. Bu planlama doğrultusunda stratejik öngörülerle beraber bütçenin her yıl yüzde 20'sini sağlık sektörüne ayırmıştır. Ancak 2008 yılında bir sıçrama oldu ve bu rakam yüzde 40'ı buldu. İl Özel İdaresi'nin 2003 yılından itibaren sağlık sektörüne ayırdığı toplam bütçenin değeri 1 milyar TL civarında olmuştur. Bunun yüzde 80-90 civarındaki kısmı hastane yapım işlerine ayrılmıştır. Geri kalan kısmı ise cihaz alımı ve yenilenmesinde kullanılmıştır." dedi.

İl Özel İdaresi tarafından İstanbul'daki Sağlık Bakanlığı'na bağlı hastanelere alınan cihazların toplam değerinin de 100 milyon TL olduğu aktaran Kantarcı şöyle konuştu: "Her projenin bütçesi belirlendikten sonra yıllara göre projede kullanılacak bedeller konulur. Her projenin parası belirlenmiştir. Özel idarenin genel prensibi 3 yıllık plan yapar. Bir bütçe yapıldığı zaman 3 yıl sonrası ödemeleri de planlanır. Bu nedenle bizim idare tarafından yürütülen hastane yapımlarında inşaat işleri senelere kalmaz. Ödenek yokluğu nedeniyle işin durması gibi yıllara varan uzama asla olmaz."

Yeni hastane projelerinin devam ettiğini anlatan Kantarcı, buna örnek olarak 120 bin metrekarelik bir alan üzerinde 540 yatak kapasiteli Pendik Eğitim ve Araştırma Hastanesi'ni gösterdi. İl Özel İdaresi Sağlık Daire Başkanı Fuat Kantarcı şu bilgileri verdi: " 10 katlı olarak devasa inşa edilen hastane 2010 Temmuz'u gibi bitirilerek Sağlık Bakanlığına devredilecek. Yine Bahçelievler Devlet Hastanesi'nin projesi tamamlandı, ihalesi yapıldı inşaatı şu günlerde başlanmak üzere. Bakırköy Dr. Sadi Konuk Eğitim ve Araştırma Hastanesi, 43 bin metrekare genişliğinde 312 yataklı planlandı. Oradaki eski binalar komple kaldırılacak yerine modern hastane yapılacak. Yine Silivri Devlet Hastanesi 200 yataklı olarak bitirilerek vatandaşın hizmetine sunuldu. Avcılar Devlet Hastanesi bitirilerek hizmete sunuldu. Arnavutköy Devlet Hastanesi 280 yataklı olarak bitmek üzere. Yedikule Göğüs Hastalıkları ve Göğüs Cerrahisi Eğitim ve Araştırma Hastanesinin binası yüzde 40 oranında fiziki olarak gerçekleştirilmiştir, kısa sürede bitirilerek 200 yataklı olarak halkın hizmetine sunulacaktır. Yakacık Kadın Doğum ve Çocuk Hastanesi projeleri tamamlandı Sağlık Bakanlığı ve Anıtlar Kurulu onayı bekleniyor. Bunun yanında proje çalışması devam eden Gaziosmanpaşa Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Hastanesi'nin projesi tamamlanmak üzeredir. 70. Yıl Fizik Tedavi Reh. Eğitim ve Araştırma Hastanesi yeni adıyla İstanbul Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nin komple yenilenmesi için proje çalışması devam etmektedir. Sarıgazi Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nin projesi bakanlık tarafından gönderilecek ve en kısa zamanda ihalesi yapılarak inşaatına başlanacaktır."

Şu ana kadar 18'i prefabrik, 38 adet sağlık ocağının da bitirilerek İl Sağlık Müdürlüğü emrine verildiğini belirten Kantarcı, yatırım programında 48 adet sağlık ocağının mevcut olduğunu, bunlardan 23'ünün yapımı devam ettiğini kaydetti.

Zaman

Bu haber toplam 2185 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim