• BIST 9645.02
  • Altın 2430.366
  • Dolar 32.529
  • Euro 34.865
  • Ankara 18 °C
  • İstanbul 18 °C
  • Bursa 25 °C
  • Antalya 16 °C
  • İzmir 22 °C

Sağlıkçıların hikayesi film oldu

Sağlıkçıların hikayesi film oldu
Sağlık-Sen, yaşadıkları şiddetin önlenmesi için sağlık çalışanlarının fedakarlıklarını gözler önüne seren film hazırlattı.

"Bedel Ödeyenler" filminde, kendi dertlerini bir kenara bırakıp hasta, yaralı ve felaketzedeler için yardıma koşarken kimi zaman hayatını kaybeden kimi zaman da sakat kalan sağlıkçıların gerçek hikayesi anlatılıyor.

Sağlık-Sen'in 12 Mayıs Hemşireler Günü'nde düzenleyeceği toplantıda gösterilecek filmde, Van depreminde yeğenini kaybetmesine rağmen görevine devam eden acil tıp teknikeri Ayşegül Savcı, ambulans kazası sonucu felç kalan hemşire Sevilay Erkan ile Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) hastasından kaptığı virüsle yaşamını kaybeden ebe Nazlı Yazıcı'nın öyküsü paylaşılıyor.

Filmde, 2 yıl önceki depremde yaşadığı acıyı anlatan Ayşegül Savcı'nın "Ben yasımı sonra tutacağım" diyerek, felaketzedelerin yardımına koştuğu belirtiliyor.

Tokat'ta hasta taşıyan ambulansta geçirdiği kaza sonrası felç kalan hemşire Sevilay Erkan'ın 7 yıldır tekerlekli sandalyede verdiği yaşam mücadelesinin yansıtıldığı filmde, KKKA hastasından kan alırken kaptığı hastalık sonucu hayata veda eden ebe Nazlı Yazıcı'nın öyküsü eşi Hasbi Yazıcı'nın ağzından aktarılıyor.

KKKA hastalığı nedeniyle emziremediği oğlu bugün 7 yaşında olan Nazlı Yazıcı'nın eşinin ağzından dökülen, "Biz bir aileydik, o aile artık şimdi yok" sözleri yürekleri dağlıyor.

-"Fedakarlıklarına dikkat çekerek şiddeti önlemek istedik"-

Sağlık-Sen Genel Başkanı Metin Memiş, hazırlattıkları filmle sağlıkta şiddetin çokça tartışıldığı bir ortamda, olaya farklı boyuttan bakmak istediklerini söyledi.

Bu konunun sürekli tartışılmasından hem toplumun hem de sağlık çalışanlarının büyük rahatsızlık duyduğunu ifade eden Memiş, "Hayat kurtarırken şiddete uğrayan sağlık çalışanlarımızın fedakarlıklarına dikkat çekmek istedik. Sağlık çalışanlarımızın ne tür fedakarlıklara katlandığını gören halkımızın bu konuda daha duyarlı davranacağını umuyoruz" diye konuştu.

Sağlıkta şiddetin son bulması için yasal düzenlemeler yapılmasının yanında caydırıcı tedbirler de alınması gerektiğine dikkati çeken Memiş, İngiltere'de şiddet uygulayanların hastane yerine karakollarda muayene edildiğini söyledi.

Türkiye'de de caydırıcı tedbirler alınması ve toplumun sağlık çalışanlarını sahiplenmesiyle "emeğe saygı şiddete sıfır tolerans" sağlanabileceğini dile getiren Memiş, öfke kontrolünün de sorunun önlenmesinde faydalı olacağını kaydetti.

Memiş, "Kamu görevlilerine şiddet uygulayanlar için özel savcılıklar kurulmalı, davalar hızla sonuçlandırılmalı ve bunlar kamuoyuna duyurulmalı. Artık yapılanlar cezasız kalmamalı" dedi.

Yaptıkları bir araştırmaya göre vatandaşların şiddetin kaynağı olarak kendisini gördüğünü ancak aynı zamanda şiddetin olağan karşılanmasını istediğini anlatan Memiş, "Bu nedenle öfke kontrolünü ve caydırıcı tedbirleri önemsiyoruz" ifadesini kullandı. 

Panik butonu ya da güvenlik tedbirlerinin artırılmasını çok da anlamlı bulmadıklarını ifade eden Memiş, sağlıkta şiddetin önlenmesi için oluşturulan Meclis Araştırma Komisyonuna sundukları öneride olduğu gibi "Sağlık İletişim Merkezleri" kurulması ve sorunların burada çözülmesi gerektiğini söyledi.

Hastanelerdeki mekansal sorunların da şiddeti tetiklediğini savunan Memiş, bu konuda düzenleme yapılması ve sağlık okur-yazarlığı eğitimi başlatılması önerisinde bulundu.

Yenişafak

Bu haber toplam 2413 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim