• BIST 9693.46
  • Altın 2496.161
  • Dolar 32.4971
  • Euro 34.5977
  • Ankara 20 °C
  • İstanbul 14 °C
  • Bursa 13 °C
  • Antalya 19 °C
  • İzmir 16 °C

Sağlıklı beslenme bir ömür sürmeli

Sağlıklı beslenme bir ömür sürmeli
Uzmanlar, "sağlıklı beslenme alışkanlığı ömür boyu sürmeli" diyor.

Kiloyu kontrol etmek, fazla kalori almamak ve spor yapmakla ilgili daha sık konuşulmasının nedeni obezitenin ve bundan kaynaklı hastalıkların gittikçe artmasıdır. Önemli olarak vurguladığım bir konuda hızla sonuca ulaşmak istediğiniz diyetlerden vazgeçmek ve hayat boyu beslenmenizi kendi kontrolünüz altında tutmanızdır. Kendi kontrolüyle kilosunu ve yemek yeme alışkanlıklarını koruyabilenler olduğu gibi bunu başaramayan kişiler de var maalesef. İşte o zaman yanlış davranışlardan kaçabilmek için kendinizle oyun oynamak ve iyi alışkanlıkları edinerek kötüleri unutturmak gerekiyor. Nasıl oyunlar mı ?

Tokken alışverişe çıkın; bu sayede fazla alışveriş yapma olasılığını ortadan kaldırmış olursunuz. Alışveriş listenizi aç olmadığınız zamanlarda hazırlayın.

Yemeklerinizi ve atıştırmalarınızı önceden planlayın; sık sık beslenmek iyi ama gelişigüzel atıştırmak fazla kalori almanıza neden olur , bu nedenle ne zaman ne yediğinize dikkat etmeli hatta kaydetmelisiniz.

Kendinize göre bir program belirleyin; düzenli yeme alışkanlığı olmalıdır, yapılan çalışmalar öğün atlamanın düşünmeden atıştırma ve fazla tüketime neden olduğunu ve vücudun enerji harcama hızını düşürdüğünü göstermiştir. Herkesin kendine göre bir iş hayatı, yaşam şekli ve yeme düzeni vardır. Sizde en uygun yeme düzeninizi oluşturun ve buna sadık kalın.

Paketten değil, tabaktan yiyin; bir paketten kraker veya bisküvi atıştırırsanız veya büyük dondurma kutusundan yerseniz ne kadar yediğinizi bilemezsiniz. Düşündüğünüzden daha çok olacaktır.

Yemeğinizi yerken mutlaka oturun; başka işlerle uğraşırken ayakta atıştırdıklarınız hem porsiyon olarak fazla olacaktır hem de doyduğunuzu anlamayacaksınız.

Masadan kalktıktan sonra yemeği bırakın; masadakileri kaldırırken ve temizlerken yemekten arta kalanları atıştırmayın ya da çocuklarınızın bitiremediği yemekleri yemeyin.

Gözden uzakta olan akıldan da uzakta olur; çikolata, cips, gofret ve diğer yüksek kalorili besinlerin görünüşüne kapılıyorsanız bu tür yiyecekleri gözden uzakta tutun hatta etrafınızda bulundurmayın. Yapacağınız alışverişler ne kadar sağlıklı besinlerden olursa beslenmeniz o kadar iyi gider.

Gerçekçi olun; tatillerde kilo vermeye çalışmak kendinizi kandırmak olur, sadece kilonuzu korumaya çalışın.

Yemek, davet öncesi aç olmayın; 2-3 saat öncesinde mutlaka düşük kalorili
besinlerden atıştırın. Nasıl olsa yemeğe gidiyorum diyerek aç kalmak kan şekerinizin düşmesine ve yemeklere saldırmanıza neden olacaktır. Unutmayın aç olmak en güçlü iradeyi bile tehlikeye atabilir.

Davet yemeklerinizi diğer öğünlerle dengeleyin; günün geri kalan kısmını daha düşük kalorili besinleri küçük porsiyonlarda tüketmeye çalışın. Böylece hem yemeğiniz keyifli geçer hem de sevdiğiniz yiyecekleri yiyebilirsiniz.

Hep ya da hiç mantığından vazgeçin; kendinizi özel yemeklerde veya tatilde sevdiğiniz yemeklerden mahrum etmek veya tükettikten sonra pişmanlık duymak sağlıklı beslenme tarzının bir parçası değildir. Bu şekilde mutlu da olamazsınız.

Başarınızı yemekle kutlamayın; kendinize giysi, kitap veya bir CD alabilirsiniz. Ayrıca kendinizi kontrol altında tutmuş olmanın verdiği histen daha iyi bir motivasyon yoktur!
 

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 2258 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim