• BIST 9693.46
  • Altın 2507.077
  • Dolar 32.5833
  • Euro 34.8134
  • Ankara 24 °C
  • İstanbul 15 °C
  • Bursa 17 °C
  • Antalya 19 °C
  • İzmir 21 °C

Sağlıklı beslenmek sandığınızdan daha kolay!

Sağlıklı beslenmek sandığınızdan daha kolay!
Günümüzde herkes organik beslenme telaşına düşmüş durumda. Oysa uzmanlar, sağlıklı beslenmenin sanıldığı kadar zor olmadığını söylüyor: Sadece 12 besinin ...

Günümüzde herkes organik beslenme telaşına düşmüş durumda. Oysa uzmanlar, sağlıklı beslenmenin sanıldığı kadar zor olmadığını söylüyor: Sadece 12 besinin organiğini tüketebillir, et döner yerine de hindi döner yiyebilirsiniz...

Hemen herkesi organik ve doğal beslenme telaşı sardı. Ama özellikle büyük şehirlerde yaşayanlar için her gıdanın organiğini ve doğalını bulmak çok da kolay olmuyor. Siz de bu dertten muzdaripseniz, çok da moralinizi bozmayın çünkü uzmanlar her şeyin ille de organiğini yemeniz gerekmediğini ve sağlıklı besleneceğim diye takılıp kalmamanızı öneriyor. Yani mükemmel olamıyorsanız, 'Yeteri kadar iyi' olmaya bakın! Böylece sağlığınızı maksimum düzeyde tutmak için gereken en temel adımları atmış olacaksınız.

ŞEKERDEN KORKMAYIN

İdeal: Rafine şekerle hazırlanmış hiçbir tatlıyı ağzınıza sürmüyorsunuz. Yeteri kadar iyi: Günde küçük bir parçayla yetinmek.
Evet, şeker tamamen boş kaloridir ve fazla tüketimi obezite, diyabet gibi önemli hastalıklara neden olabilir. Ama yine de, canınız istediğinde az miktarda şeker yemeniz dünyanın sonu olmaz. Beslenme uzmanları, sağlıklı bir kadının, günlük kalori miktarının yaklaşık yüzde 10'luk bir kısmını şekerli besinlerden almasında önemli bir sakınca olmadığını söylüyor. Bu da diğer bir tanımla günde 45 gram, 150-200 kalori anlamına geliyor. Şekerli besinler arasında tüm tatlıların, meyveli yoğurtların, hatta ketçabın bile bulunduğunu hatırlatalım. Yani buna göre isterseniz günde yarım dilim kek yiyebilir ya da kahvaltıda ekmeğin üzerine reçel sürerek, kahvenize bir kaşık şeker atarak ve akşam yemeğinden sonra üç-dört adet çikolata kaplı draje yiyerek tüketimi tüm güne yayabilirsiniz.

ŞU 12 BESİNE DİKKAT!
İdeal: Yediğiniz, içtiğiniz ve de kullandığınız her şey organik. Yeteri kadar iyi: Sadece bazı yiyeceklerin organik olanları için masraftan kaçınmamak.
Daima organik malzemeler kullanmanın masraflarınızı tam üç kat artırabileceğini biliyor muydunuz? Oysa uzmanlar, kullandığınız her şeyi organik olanlar arasından seçmenin israf olabileceğini söylüyor ve hatırlatıyorlar: "12 besinin organik olanlarını satın alın ve gerisini o kadar da önemsemeyin." Peki, o 12 besin hangileri mi? Hemen sıralayalım: Kereviz, şeftali, çilek, elma, böğürtlen, nektarin, dolmalık biber, ıspanak, marul, karalahana, patates ve üzüm. Sadece bu besinlerin organik olanlarını yiyerek bile sebzelerle aldığınız yıllık kimyasal ilaç oranını tam yüzde 80 oranında düşürebilirsiniz.

SÜT ÜRÜNLERİ ANTİBİYOTİK İÇEREBİLİ
Organik olmayan süt ürünleri bol miktarda hormon ve antibiyotik içerebiliyor. Bu da, ileride kullanmanız gereken penisilin ve diğer antibiyotikleri etkisiz hale getirebiliyor.

HAMBURGERİN YANINA SALATA
İdeal: Zararlı yiyeceklerden, işlenmiş besinlerden bir lokma bile yememek. Yeteri kadar iyi: Her öğün en az bir porsiyon sebze ya da meyve yiyerek dengelemek.
'Her öğün mutlaka bir porsiyon sebze ya da meyve.' Sadece bu kurala sadık kalarak bile, sağlığınız için oldukça önemli bir şey yapmış olacaksınız. Örneğin bir fast-food restoranına gitseniz bile, hamburgerin yanına kızarmış patates yerine salata tercih edebilir ya da yemekte tatlı yerine meyve yiyebilirsiniz. Tabii daha da iyisi; fast-food tanımınızı yeniden yapın ve yeme-içme işini aceleye getirmeniz gereken günlerde pizza, hamburger yerine, bir paket hazır salata, ısıtılabilen hindi döner ya da hazır bulgur pilavını tercih edin. Gerçekten çok aceleniz varsa büyük bir kase sebze çorbası ısmarlayın. Böylece yaklaşık üç porsiyon sebze almış olacaksınız.

 

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 2842 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim