• BIST 9524.59
  • Altın 2503.102
  • Dolar 32.5844
  • Euro 34.5241
  • Ankara 10 °C
  • İstanbul 12 °C
  • Bursa 12 °C
  • Antalya 14 °C
  • İzmir 15 °C

Sağlıklı bir yaşam için organik gıdalar şart

Sağlıklı bir yaşam için organik gıdalar şart
Çevresel toksinlerden arınmış bir şekilde ve özel bir bilinçle üretilen organik gıdalardan tüketmek, sağlıklı bir yaşama kavuşmak ve birçok tehlikeli hastalığı kendimizden ve ailemizden uzak tutmak için şart

Daha sağlıklı bir yaşam için organik gıdalar üretme bilinci yavaş yavaş ülkemizde de oturuyor. Çevresel toksinlerden arınmış olan bu gıdaların tüketicisinin de artmasıyla, bu organik gıda konusu daha da merak çekmeye başladı. Bu gıdaların diğer sebze ve meyvelere göre 2-3 kat fiyata satılması sahtecilik olaylarının da ortaya çıkmasına neden oldu. Organik gıdalar hakkındaki bilinci artırmak için Uzman Doktor Ender Saraç ile konuştuk...

Son dönemde organik gıdalar hakkında sürekli haberler okuyoruz. Birçok kişinin bu konuda aklı karıştı. Organik gıda tam anlamıyla ne demektir?

Organik gıdadan kastımız çok özel sebze ve meyveler... Bu ürünlerin yetiştirilmesinde ve işlenmesinde; yapay ilaçlar, hormonlar, antibiyotikler, koruyucu ve renklendirici maddeler kullanılmaz. Organik gıdalarda ambalajları da dahil olmak üzere kimyasal madde kullanılmaz.

Zorlu ve zahmetli bir süreç
Günümüz şartlarına göre böyle gıdalar yetiştirmek zor olmalı...
Organik gıda üretimi oldukça zahmetli ve zorlu bir süreçtir.
Organik gıda yetiştirmek için belli standartlar var mıdır?
Dünya standartlarında bir çiftçinin, organik gıda üretimine başlayabilmesi için tarlasını beş yıl tarım ilaçları ve çeşitli kimyasallardan arındırması gerekmektedir. Bu oran ülkelerin belirledikleri asgari oranlara göre değişim göstermektedir.
Gıdanın organik olup olmadığı nasıl anlaşılır?
Marketlerin raflarında bulunan ve üzerinde 'Yüzde 100 organik' yazan her ürün ne yazık ki istenilen koşullarda üretilmiş anlamına gelmemektedir.
Nasıl anlayacağız o zaman almak istediğimiz gıdanın organik olup olmadığını?
Bunun için organik ürün seçerken özellikle paketlerin etiketleri çok iyi bir şekilde okunmalıdır. Organik ürün üretecek olan firmanın Tarım Bakanlığı tarafından yetki almış kontrol ve sertifikasyon kuruluşlarından biriyle sözleşme yapması zorunludur.
Organik gıdaların etiketlerinde neler bulunuyor?
Etiketlerinin üzerinde de bu kuruluşların logoları, verdikleri sertifika numaraları ve 'Tarım Bakanlığından onaylı' ibaresi bulunmalıdır. Sertifikasyon numarası bulunmayan ürün, ne yazık ki organik ürün değildir.
Organik olmayan gıdaları tüketmek neden tehlikelidir?
Tarım uygulamalarında sıklıkla kullanılan kimyasal ajanlar ve pestisitler besinin güvenilirliğini azaltmaktadır.
Ne tür tehlikelerle karşı karşıya kalma riskimiz var?
Son yıllarda oldukça sık karşılaşılan sağlık sorunlarından olan kanser, kronik akciğer hastalıkları, beyin tümörleri, hiperaktivite, otizm gibi hastalıklar ve doğumsal anormallikler; şüphesiz ki çevresel toksinlere maruz kalınması sonucunda artıyor. O yüzden organik gıdalara yönelmemiz ve çocuklarımızı da yönlendirmemiz gerekiyor.
Böyle tehlikeli sonuçlarla karşı karşıya kalmamak için organik gıdalar tüketmeliyiz yani...
Sağlıklı bir yaşam sürdürebilmek için çevresel toksinlere (meyve ve sebzelerden aldığımız tarım ilacı kalıntıları, hava kirliliği, su kirliliği) maruziyeti mümkün olduğunca en aza indirmemiz gerekir.

DİĞERLERİ NDEN ÇO K DAHA BESLE YİCİ
Peki organik gıdalar daha mı besleyici?

Organik tarım teknikleriyle hazırlanmış gıdalar, diğer gıdalara oranla daha besleyicidir.
Bir örnek verebilir misiniz?
Örneğin; organik tekniklerle üretilmiş bir portakaldaki C vitamini seviyesi, kimyasal bileşenlerle karışmadığı için daha fazladır.
Organik gıdaların üretiminde çevresel toksinler bulunmuyor. Bu tip gıdaları yıkamamız yine de gerekli mi?
Organik gıdaların üzerlerinde kimyasal maddeler olmadığı için, diğerlerine oranla daha az, bir kere yıkanması yeterlidir.

ETİKETLERİ DOĞRU ANLAMAK ÇOK ÖNEMLİ

Organik ürünlerin üzerindeki etiketleri doğru okuyabilmek, alışverişte işinizi oldukça kolaylaştıracaktır:
1- YÜZDE 100 ORGANİK
Üzerinde 'Yüzde 100' organik yazan bir etiket, o ürünün tamamıyla organik malzemeler içerdiği anlamına gelir. Ancak içine eklenen su ve tuz bunun dışında tutuluyor.

2- Organik
Üründeki 'Organik' etiketi, ürünün yüzde 5 ya da daha az organik olmayan içeriği var anlamına gelir. Yani en az yüzde 95 organik içerikli demektir. Ayrıca gıdalarda kullanılan koruyucu sülfit maddesi de içermez.

3- Organik malzemelerle yapılmıştır
Bu etiketi taşıyan ürünler en az yüzde 70 organik içeriklidir. Hiçbir şekilde sülfit içermez. Yüzde 70'ten daha az organik içeriği olan ürünler, her ne kadar içerdikleri malzemenin organik olduğu beyan edilse de organik ürün kapsamına asla giremez.

BEBEKL ERE ORGANİK GIDA ŞART
Organik gıdalarla beslenmeyen çocuklar hatta bebekler bile büyük tehlike altında öyle değil mi?
İnsan sağlığını olumsuz etkileyen bu etmenlerin anne sütüyle bebeğe geçiş yaptığı da bir gerçektir.
Bunu engellemek için ne yapmak gerekiyor?
O zaman sorunun en başına dönmeli ve özellikle hamilelik, emziklilik dönemi ve büyümenin son derece hızlı olduğu yaşamın ilk 3 yılını ele almalıyız. Bu dönemde tüketilmesini önerdiğimiz organik tarım ürünleri sayesinde, bebeklerin çevresel toksinlerle karşılaşmasını önemli ölçüde engellemiş oluruz.

TÜKETİRKEN DİKKAT
Organik gıdaları satın aldıktan sonra evde muhafaza ederken bazı şeylere dikkat etmek gerekiyor:
Koruyucu ve katkı maddesi olmadığı için nemden uzak tutulmalıdırlar.
Taze olarak satın aldığınız ürünler kese kağıdında ve buzdolabında saklanmalıdır.
Kuru olanlar da cam kavonozlarda, hava almayacak şekilde serin ve loş dolaplarda saklanmalıdır.

 

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 3153 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim