• BIST 9716.77
  • Altın 2427.694
  • Dolar 32.5699
  • Euro 35.0032
  • Ankara 28 °C
  • İstanbul 23 °C
  • Bursa 26 °C
  • Antalya 28 °C
  • İzmir 24 °C

Sağlıklı ekonomiye sağlıklı yatırım

Sağlıklı ekonomiye sağlıklı yatırım
Sağlık sektöründe geçen yıl 7 yabancı yatırımı çeken Türkiye'ye son bir ayda 4 şirket adım attı. Geçen hafta Kent Hastaneleri'ne ortak olan Budapeşte merkezli MEP'in ardından NBGI fonu da Türkiye'nin ilk aşı üreticisi Birgi Mefar'ı aldı.

Büyümede Avrupa lideri olan Türkiye, Avrupalı şirketlere ilaç oldu. Son dönemde finans ve sigortayı radarına alan yabancı yatırımcının yeni ilgi alanı sağlığa kaydı. Türkiye'nin önde gelen sağlık kuruluşlarının kapısını çalan Avrupalılar son bir ayda 4 Türk şirketine ortak oldu, hisselerini devraldı. İsveçli SCA, İtalyan Recordati, Macaristan merkezli MEP'in ardından Londra merkezli NBGI Private Equity Türkiye'deki sağlıkta büyüme fırsatına katıldı. Türkiye'nin ilk aşı üreticisi olan Birgi Mefar'ı, İngiltere merkezli Yunan fonu NBGI Private Equity satın aldı. 1963 yılında kurulan ve başta Sanofi olmak üzere birçok dev markaya aşı üreten Birgi Mefar, bu alanda Türkiye'nin en büyük şirketi. Birgi Ailesi ve Maya Holding'in ortak olduğu Birgi Mefar'ı alan NBGI Private Equity'in bu Türkiye'deki ikinci yatırımı oldu.

TAMAMI AVRUPALI
Türkiye'ye şubat ayında adım atan NBGI, en büyük onkoloji merkezi Sante Group'u satın almıştı. Geçen hafta da İsveçli kâğıt ve hijyen ürünleri şirketi Svenska Cellulosa AB (SCA), Türkiye'de hijyen ürünleri şirketi San Sağlık'ın yüzde 95 hissesini 15.2 milyon dolara bünyesine katmıştı. Son bir aya bakıldığında Türk şirketlere Avrupalı devlerin ilgisi dikkat çekiyor. İtalyan ilaç devi Recordati, İş Yatırım bünyesinde yer alan Frik İlaç'ı 130 milyon dolara, Macaristan merkezli ve Orta ve Doğu Avrupa'da yatırımlara yönelen 2.2 milyar euroluk aktiflere sahip Mid Europe Partners (MEP) fonu da İzmirli Kent Hastaneleri Grubu'nun çoğunluk hissesini devraldı. 2010 yılında ise yabancılar toplam 7 sağlık şirketine ortak olmuştu.

FONLARI TÜRKLER GETİRİYOR
Türkiye'de şirket alan yatırım fonlarının ortak özelliği ise Türklerle çalışması. Türkiye'ye ilk kez geçen ay adım atan Mid Europe Partners'ın yönetiminde Kerim Türkmen yer alıyordu. 2007 yılından bu yana MEP'te yer alan Türkmen, şu anda fonun Türkiye Direktörü. Türkiye'ye şubat ayında Sante Group'u alarak giren NBGI yönetiminde ünlü finansçı Mete İkiz yer alıyordu. İkiz şu an fonun Türkiye yöneticisi.

KERİM ÜLKER

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 2848 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim