• BIST 9092.76
  • Altın 2324.854
  • Dolar 32.3718
  • Euro 34.9834
  • Ankara 20 °C
  • İstanbul 19 °C
  • Bursa 22 °C
  • Antalya 25 °C
  • İzmir 21 °C

Sağlıklı hamilelik için bunlara dikkat edin!

Sağlıklı hamilelik için bunlara dikkat edin!
40 yaş ve üzeri anne adayları, hem kendileri hem de bebekleri için sağlıklı bir gebelik geçirmek adına bazı önlemler almak zorunda...

Doç. Dr. İbrahim Bildirici, sorunsuz hamilelik dönemi için tavsiyelerde bulundu. Hamileliklerin çoğu sorunsuz sonuçlansa da, bazı durumlarda anne veya bebekte çeşitli sağlık problemleri ortaya çıkabiliyor... Özellikle de anne adayları 40 yaş ve üzerindeyse! Hamilelik öncesinden başlayarak iyi bir takip ve yaşam alışkanlıklarında alınacak bazı önlemler; ileri yaştaki anne adaylarının sağlıklı doğum yapma şansını yükseltiyor. Doç. Dr. İbrahim Bildirici, ileri yaştaki anne adaylarının sağlıklı bir gebelik için dikkat etmeleri gereken püf noktaları anlattı.

DOKTORA DANIŞIN RİSKLERİ AZALTIN

Hamile kalmadan önce olası riskleri azaltmak için mutlaka uzman bir doktora başvurarak 'gebelik öncesi danışmanlık' alın. Bu danışmanlıkta; kronik bir hastalığınız varsa tedavi edilmesi, aşılarınızın tamamlanması, hamilelik sürecinde neler yapılması ve nelerden kaçınılması gerektiği konusunda bilgilenirsiniz.

GEBELİK SÜRESİNCE SİGARA İÇMEYİN

Erken su gelmesi, bebeğin eşinin erken ayrılması, bebeğin eşinin rahim ağzına yerleşmesi, düşük doğum ağırlığı, erken doğum, ölü doğum ve ani bebek ölümü gibi pek çok ciddi sorun sigaradan kaynaklanabilir. Bu nedenle, hamilelik öncesinde, hamilelik sırasında ve emzirme döneminde kesinlikle sigara kullanmayın.

BEBEĞİN SAĞLIĞI İÇİN ALKOL KULLANMAYIN

Alkol, anne karnındaki bebeğe hamileliğin her safhasında zarar verebiliyor. Hamilelik sırasında alkol tüketmek, bebekte ciddi zeka ve davranış bozukluklarına yol açabiliyor. Alkol alan annelerin bebeklerinde 'fetal alkol sendromu' olarak adlandırılan, kafa çevresinde küçüklük, büyüme geriliği, yüz anormallikleri ve zeka geriliğiyle seyreden bir sendrom görülebiliyor.

EN UFAK BİR AĞRIDA İLACA SARILMAYIN

Hamile kalmadan önce, doktorunuzu kullandığınız ilaçlar konusunda bilgilendirin. Doktorunuz bu ilaçların hamilelik için güvenli olup olmadığını ve yan etki potansiyellerini değerlendirecektir. Doktorunuz önermedikçe hiçbir ilaç içmeyin. Özellikle bazı epilepsi ilaçları, kan sulandırıcılar, bazı hipertansiyon ve akne ilaçları, doğumsal anomali oluşturma potansiyeli taşıyor.

AŞILARINIZI YAPTIRIN SONRA HAMİLE KALIN

Kızamıkçık (Rubella) geçirdiğinizi hatırlamıyorsanız suçiçeği (Varicella) için test yaptırın ve eğer bağışıklığınız yoksa aşılarınızı tamamladıktan en az bir, tercihen üç ay sonra hamile kalın. Tetanos aşısı hamilelik öncesinde de hamilelik sırasında da yapılabiliyor. Hepatit B bulaşma riski varsa, doktorunuz aşı yaptırmanızı önerecektir.

HAMİLE KALMADAN FOLİK ASİT KULLANIN

Hamile kalmadan en az bir ay önce, günde 0.4 miligram (400 mikrogram) folik asit içeren vitamine başlayın ve üç ay boyunca düzenli olarak kullanın. Folik asit takviyesi, bebeğin kafa kemiklerinin gelişmemesi gibi riskleri ciddi oranda düşürüyor.

KALSİYUM VE DEMİR ALIN

Hamile kaldıktan sonra günde 1000-1500 miligram kalsiyum desteği kullanın. Bebeğin iskelet gelişimi için de kalsiyum çok önemli bir mineraldir. Ayrıca üç ayın sonunda bulantılarınız azalınca, günde 30 miligram demir almanız; hamileliğinizde demir eksikliği anemisi riskini azaltacaktır.

SICAK ORTAMLAR VE AĞIR EGZERSİZ YASAK

Hamileliğin ilk üç ayında vücut sıcaklığındaki ciddi artış (hipertermi), doğumsal anomali riskini artırabiliyor. Bu nedenle sauna ve kaplıca gibi sıcak ortamlara girmekten sakının. Ağırlık kaldırmaya dayalı egzersizler ve düşme riski olan binicilik gibi sporlardan uzak durun.

CİNSEL HASTALIK TESTLERİNİ YAPTIRIN

Hamile kalmadan önce, erken doğuma yol açabilen klamidya ve gonore gibi cinsel yolla bulaşan hastalıklara yönelik testlerinizi yaptırın. Kızamıkçık ve su çiçeği bağışıklığınızı da test ettirin. Eğer bağışık değilseniz, hamilelikten üç ay öncesinde aşınızı yaptırın.

NE ÇOK ZAYIF NE DE AŞIRI KİLOLU OLUN

Modern dünyanın önde gelen sorunlarından biri olan obezite; zor doğuma ve artan cerrahi risklere kadar uzanan pek çok soruna yol açabiliyor. Aşırı zayıflık da erken doğum riskinde artışa ve düşük doğum ağırlığına neden olabiliyor. Dolayısıyla hamile kalmadan önce, beslenme ve diyet uzmanı eşliğinde ideal kilonuza ulaşmayı ihmal etmeyin. Ne çok zayıf ne de aşırı şişman olarak hamile kalmaya çalışın.

AİLENİZDE KALITSAL HASTALIK VARSA GENETİK TARAMA ŞART


Ailenizde kansızlık, kistik fibrosis, muskuler distrofi gibi genetik hastalıklar varsa, bunlar için taşıyıcı olup olmadığınıza baktırın. Riskli durumlarda, hamilelik sırasında karnınızdaki bebek de test edilerek hasta olup olmadığı anlaşılabiliyor.

AĞIZ VE DİŞ SAĞLIĞI GÖZARDI EDİLEMEZ

Dişlerdeki çürükler, erken doğum gibi ciddi sorunlara zemin hazırlayabiliyor. Bu nedenle gerek hamilelik öncesinde gerekse hamilelik sırasında çürük dişlerinizi mutlaka tedavi ettirin. Ağız hijyenine özen gösterin.

KEDİSİ OLANLARA TOKSOPLAZMA TESTİ

Kediniz varsa 'toksoplazmosis' için bağışıklığınızın olup olmadığını test ettirin. Çiğ köfte yememek, pişmemiş ete çıplak elle temas etmemek de toksoplazmaya karşı alınacak önlemler arasındadır.

YAPAY TATLANDIRICI VE KAFEİNİ AZALTIN

Vejetaryen beslenme tarzı, hamilelikte B12 ve D vitamini, kalsiyum ile riboflavin açısından yetersiz kalıyor. Bu yüzden dengeli beslenin.

Yapay tatlandırıcı ve kafeini azaltın. Çünkü yapay tatlandırıcıların güvenilirliği henüz kanıtlanmadı. Kafeinin fazla alımı da, düşük doğum ağırlığına yol açabiliyor.

Cıvalı balıkları yemeyin... Kılıç gibi cıva miktarı fazla olabilecek balıklardan kaçının. Karides, somon, sazan gibi cıva açısından pek riski olmayan deniz ürünlerini haftada 1-2 kez tüketin. Deniz ürünleri, Omega-3 yağ asitleri için iyi bir kaynaktır.

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 4443 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
  • Gebe Kalmaya Karar Vermek - Prof. Dr. Sevtap Hamdemir Kılıç Yazdı12 Kasım 2020 Perşembe 11:25
  • Ağrısız Doğum Nedir?05 Kasım 2020 Perşembe 17:55
  • Kıbrıs Tüp Bebek Merkezi05 Kasım 2020 Perşembe 17:49
  • Çin Takvimiyle Bebeğin Cinsiyeti Anlaşılır mı?19 Eylül 2020 Cumartesi 13:55
  • Kıbrıs Tüp Bebek Çalışmaları Neden Popüler?10 Eylül 2020 Perşembe 14:32
  • Kürtaj Hakkında En Çok Merak Edilen Konular14 Mayıs 2020 Perşembe 10:44
  • Mikro TESE ameliyatı13 Mayıs 2020 Çarşamba 12:55
  • Kıbrıs Tüp Bebek Tedavisinde Başarı Oranları30 Mart 2020 Pazartesi 13:25
  • Gebelikte Korona Virüsü (COVID19)29 Mart 2020 Pazar 22:03
  • Ertesi Gün Hapı Nedir?22 Şubat 2020 Cumartesi 08:53
  • EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
    Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
    Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim