• BIST 9676.86
  • Altın 2430.366
  • Dolar 32.529
  • Euro 34.865
  • Ankara 30 °C
  • İstanbul 25 °C
  • Bursa 27 °C
  • Antalya 27 °C
  • İzmir 28 °C

Sağlıklı mutfağın sırları!

Sağlıklı mutfağın sırları!
Yiyeceklerimizi ne kadar sağlıklı seçebilirsek ve seçtiğimiz yiyecekleri ne kadar sağlıklı pişirebilirsek hiç kuşkusuz o kadar sağlam bir bünyemiz olur.

Gıda alışverişlerinizde ve mutfağınızda dikkat etmeniz gereken birkaç küçük detayla siz de daha sağlıklı beslenebilirsiniz.

İşte önerilerimiz:
Sebze ve meyveleri mevsimine göre tüketmeye özen göstermek gerekir. Kışın ıspanak, lahana, pırasa, brokoli, karnabahar, portakal, mandalina, elma, armut gibi meyve ve sebzeler; yazın ise yeşil fasulye, kabak, barbunya, bamya, domates, biber, kiraz, şeftali, karpuz ve kavun gibi sebze ve meyveleri seçmek daha doğru olur.

Yaz sebzelerini kışın yemeyi seviyorsanız dondurulmuş olarak seçmek daha sağlıklıdır. Salatalarınızı hazırlarken çok fazla ince doğramak C vitamininin kaybına neden olur. Daha büyük parçalar halinde doğramaya özen gösterin. Doğradıktan sonra çok fazla beklemeden tüketin. Aynı şekilde meyve sularını taze olarak mevsim meyvelerinin suyunu sıkarak kendiniz hazırlayın ve hemen tüketin. Meyvenin suyunu içmektense kendini yemenin daha sağlıklı olduğunu unutmayın.

Yiyeceklerinizi pişirirken kızartma yöntemini çok kullanmayın. Buharda haşlama yöntemi maksimum vitamin koruması sağlar. Bunun haricinde etlerinizi haşlama veya fırınlama gibi yöntemlerle pişirmek, kömürde pişirme veya kızartmaya göre daha sağlıklıdır. Makarnayı haşladığınız suyu dökmeyin. Makarnanızı pilav gibi suyunu çektirerek pişirin. Eğer suda haşladıysanız haşlama suyunu çorbalarınızda kullanabilirsiniz. Buzluktan çıkardığınız yiyecekleri mutlaka kullanın. Çözdürülmüş bir yiyeceği tekrar dondurup saklamayın. Çözülme işlemi olur olmaz hemen pişirin. Çözme işlemini buzdolabının alt raflarında yapın. Asla radyatörlerin üzerinde veya sıcakta güneş altında çözdürmeyin.

Kuru baklagilleri pişirmeden önce iyice yıkayın ve 8-10 saat suda ıslatın. Bu ıslatma suyunu dökebilirsiniz. Eğer haşlarsanız haşlama suyunu dökmeyin.

Yağa dikkat
Yağı yemeğe pişirirken değil, yağsız olarak pişirdikten sonra ekleyin. 1 kg sebze yemeğine 2 yemek kaşığı yağ koyabilirsiniz. Etli yaptığınız yemeye yağ koymayabilirsiniz. Kremalı yemek tariflerinde krema yerine süt kullanmak yemeğin daha az yağlı olmasını sağlar. Yemeklerinizi baharatla tatlandırmayı da deneyebilirsiniz. Fırında pişirirken tepsiyi yağlamak yerine yağlı kağıt kullanmak daha iyi bir seçimdir. Haftada en az iki-üç gün balık yemeye özen gösterin. Tavuk ve balığı, kırmızı ete göre daha çok tercih etseniz bile kırmızı et yemekten de korkmayın. Kırmızı et iyi bir demir ve B 12 vitamini kaynağıdır. Ancak porsiyon miktarına dikkat edin.

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 2844 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim