• BIST 9132.45
  • Altın 2324.75
  • Dolar 32.3712
  • Euro 34.9966
  • Ankara 21 °C
  • İstanbul 20 °C
  • Bursa 21 °C
  • Antalya 23 °C
  • İzmir 25 °C

'Sağlıklı oyuncak' dönemi başlıyor

'Sağlıklı oyuncak' dönemi başlıyor
Oyuncakların ithalat denetimlerinin Dış Ticaret Veri Sistemi üzerinden yapılmasına dair tebliğin yayınlanmasının ardından, yapılacak testleri geçemeyen oyuncaklar hiçbir şekilde Türkiye'ye giremeyecek.

Neva Oyuncak Genel Müdürü Ayhan Eren, yayınlanan tebliğin çocukların sağlığı açısından önemli bir karar olduğunu belirterek, "Bu şu anlama geliyor: Türkiye'de 'sağlıklı oyuncak dönemi' başlıyor" dedi.

Oyuncakların ithalat denetimlerinin Dış Ticaret Veri Sistemi üzerinden yapılmasına dair tebliğin yayınlanmasının ardından Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan yazılı bir açıklama yaparak, oyuncaklar başta olmak üzere, tüketiciye doğrudan ulaşacak ve insan sağlığı ve güvenliği açısından risk oluşturabilecek ürünlerin ithalat denetimlerine büyük önem ve öncelik vereceklerini belirtmişti.

OYUNCAKLARIN İNTERNETTEN SATIŞI DA DENETLENECEK

Konuyla ilgili olarak Türkiye'nin ilk ahşap oyuncak üreticisi Neva Oyuncak Genel Müdürü Ayhan Eren, Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan'ın açıklamasını desteklediklerini ve kendilerinin de bu konuda üstlerine düşen ne varsa yapacaklarını söyledi. Özellikle yurt dışından gelen ve gerekli denetime tabi tutulmayan plastik oyuncakların ciddi zararları olduğunu ifade eden Eren, "İçerisinde tehlikeli kimyasallar bulundurabilen bu oyuncaklar, bedensel gelişimini tamamlamayan çocukları, ölüme bile götürebiliyor. Geç
de olsa bu düzenlemeden memnun olduk" dedi. Çocukların sağlıklarının her şeyden daha önemli olduğuna değinen Ayhan Eren, şöyle devam etti:

"Yayınlanan tebliğ sonrası ithal edilecek oyuncaklar gerekli işaret ve etiketleri taşısa ve gerekli belgelere sahip olsa dahi, Bakanlık olarak ürünün güvenliğinden şüphe etmeleri halinde ayrıca tam teşekküllü bir laboratuvara gönderip test ettirmekte ve hiçbir risk taşımadığına dair test raporu alındıktan sonra ithaline izin verilecek. Testleri geçemeyen oyuncaklar hiçbir şekilde Türkiye'ye ithal olmayacak. Oluşturulan Dış Ticaret Veri Sistemi sayesinde oyuncakların internetten satışı da denetlenecek. Bu da demek oluyor ki: Türkiye'de sağlıklı oyuncak dönemi başlayacak".

SAĞLIKLI OYUNCAK PLATFORMU DA YOLDA

Oyuncak sektöründe yer alan tüm firmaların bu konuya hassasiyet göstermesi gerektiğini belirten Eren, şunları söyledi: "Neva Oyuncak olarak biz en kısa sürede Sağlıklı Oyuncak Platformu kurup, bu tebliğe destek vereceğiz. Devletimiz, üreticiler, satıcılar ve tüketiciler hep beraber bu konunun üzerinde durursak ve gerekli bilgilendirmeleri yaparsak çocuklarımızın sağlığını koruyabiliriz. Ailelerin güven içinde çocuklarına oyuncak alabilmesi yönünde tüm adımlar atılmalı."

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 2115 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim