• BIST 9693.46
  • Altın 2513.719
  • Dolar 32.577
  • Euro 34.7689
  • Ankara 22 °C
  • İstanbul 14 °C
  • Bursa 15 °C
  • Antalya 18 °C
  • İzmir 20 °C

Sağlıklı ramazan rehberi

Sağlıklı ramazan rehberi
Oruç tutmak, çalışan kişileri zorluyor. Uzmanlar; yoğun bir tempoda çalışanlara, sahura kalkmalarını ve önemli işlerini 15.00'e kadar bitirmelerini tavsiye ediyor.

Oruç tutarken, günlük beslenmedeki öğün sayısı altıdan ikiye düşüyor. Uzun saatler aç kaldıktan sonra, vücudu yormayacak ve hazmı kolay yiyecekler tüketilmesi gerekiyor. İç Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Koptagel İlgün; iftarın hafif yenilmesini, özellikle iftariye denilen şarküteri ağırlıklı besinlerin az tüketilmesini, hamur işinden uzak durulmasını tavsiye ediyor...

DOMATES TÜKETİN
Oruç tutarken günün en verimli saatleri hangileridir?

Oruçluyken verimli çalışmanın en önemli şartı; sahura kalkmaktır. Oruçlu kişinin çalışması için en verimli saatler 10.00- 16.00 arasıdır. Bu saatten sonra kan şekerinde düşmeler, uzun saatler susuz kalmanın etkisiyle halsizlik, dikkatsizlik, aşırı sinirlilik, tansiyon düşmesi gibi sorunlar yaşanabilir. Gün içinde kişinin sağlık durumuna göre değişen durumlar olabilir. Sahura kalkıldığı halde saat 12.00- 14.00 arasında da bu durumlar görülebilir. Bu tamamen doğru beslenip beslenmediğiniz ve bol su içip içmediğinizle ilgilidir.

Yoğun tempoda çalışan bir kişinin iftar ve sahur mönüsü diğer kişilerle aynı mı olmalı?
Yoğun çalışma ortamındaki kişi oruç tutuyorsa; fosfor, potasyum ve magnezyum minerallerini barındıran gıdaları daha çok tüketmelidir. Bunları da tüm taze meyve ve sebzelerden alabilir. Yoğun çalışan kişiler fazla yağlı ya da mideyi yorucu bir şekilde beslendiklerinde, iş ortamında uykuya meyil artar. Vücutta potasyum oranı düşer. Çeşitli mineraller içeren meyve sularını; iftar ve sahur arasında tüketerek günü kolay geçirebilirler. Yoğun iş temposu olanların, mutlaka gece sahura kalkmaları gerekir.

Yoğun tempoda çalışanlar vitamin takviyesi yapmalı mıdır?
Domatesten asla vazgeçmemeleri gerekiyor. Özellikle kayısı tüketerek potasyum almalı, bademden magnezyum almalı, yeşil sebzeleri tüketerek de çinko ihtiyaçlarını gidermeliler. Yoğun çalışan kişiler fosfor, magnezyum, çinko içeren vitaminlerden sahurda birer tane alabilir.

REFLÜSÜ OLAN KİŞİLER ORUÇ TUTMASIN!
Ramazan ayında kimler oruç tutmamalı?

Parkinson, Alzheimer, sara, kanser, şeker, kalp ve tansiyon, mide ve bağırsak hastaları
Psikiyatrik bozukluğu olanlar
Daha önce mide ülseri ve kanaması geçirmiş olan kişiler
Reflü şikayetleri olanlar
Kronik böbrek yetmezliği olanlar
Yaşlı ve vücutça düşkün kişiler
Düzenli ilaç kullananlar
Ameliyatlı veya ameliyatın dinlenme döneminde olan kişiler
Hamile veya çocuk emziren kadınlar
Grip, zatürree, yüksek ateşli ya da ishal olanlar
Mevsime veya vücut direncine göre ani başlayan rahatsızlığı olanlar; hastalık günlerinde oruç tutmamalılar.

ORUÇ TUTARKEN SOFRANIZA KOYMAYIN
Beyaz un ve yoğun un içeren besinler, özellikle kek ve ekmek
Şeker ve şekerli gıdalar
Beyaz pirinç
Reçel gibi şeker ile yapılan besinler, şuruplar
Makarna
Patates (sıcak)

MARKETE GİDERKEN BU LİSTEYİ YANINIZA ALIN!

Ramazan mutfağınızda mutlaka bulundurmanız gereken besinler şöyle:
Kepekli un
Kepekli pirinç (esmer)
Bol bol meyve (üzüm, muz, incir, kavun ve hurma dışında olanlar)
Patates (Soğuk tüketilmek şartıyla)
Kuru baklagiller (özellikle kuru fasulye, nohut, mercimek)
Kepekli makarna
Bulgur

KALP HASTASI ORUCU HOŞAFLA AÇSIN
Kalp hastaları; özellikle iftarda yağlı, sindirimi zor ve ağır yiyeceklerden kaçınmalıdır. İftarda çorba gibi sulu yiyeceklerle, süt, sütlaç, muhallebi, komposto ve hoşaf gibi tatlılarla oruç açıldıktan birkaç saat sonra yemek yenilebilir. Meyve ve sebzeleri ise çok geç saate kalmadan tüketmekte yarar vardır. Sahurda ise tok tutması için ağır ve sindirimi zor gıdalardan kaçınılmalı, kızartmalardan uzak durulmalı, kahvaltı şeklinde sahur yemeği hazırlanmalıdır.

UYKU BASTIRMADAN PROJENİZİ SUNUN
Oruç tutan kişi önemli bir proje üzerinde çalışıyorsa, bunu günün hangi saatlerinde sunmalıdır?
İftara yakın saatte oruç tutan kişinin kan şekeri düşer. Sodyum, potasyum ve klordaki denge bozukluğu ise uykuyu artırır, yorgunluk ortaya çıkar. Bu nedenle önemli bir projeyi sunmak için en uygun saatler; sabah 10.00 ile öğlen 15.00 arasıdır.

ESRA TÜZÜN /Sabah

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 2815 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim