• BIST 8977
  • Altın 2296.158
  • Dolar 32.3236
  • Euro 35.0675
  • Ankara 18 °C
  • İstanbul 22 °C
  • Bursa 26 °C
  • Antalya 22 °C
  • İzmir 23 °C

Sağlıksız Dişten, Dişe Dokunur Masraf

Sağlıksız Dişten, Dişe Dokunur Masraf
Prof. Dr. Necdet Ünüvar, Türkiye'de vatandaşların yüzde 96'sının ağız ve diş sağlığının bozuk olduğunu belirterek, "Bu sorunu toplumsal bir sorun haline getiren ise insanlarımızın bu konuda yeterli bilgiye ve bilince sahip olmamasıdır" dedi.

Prof. Dr. Necdet Ünüvar, Türkiye'de vatandaşların yüzde 96'sının ağız ve diş sağlığının bozuk olduğunu belirterek, "Bu sorunu toplumsal bir sorun haline getiren ise insanlarımızın bu konuda yeterli bilgiye ve bilince sahip olmamasıdır" dedi.

Ünüvar, 17-23 kasım Ağız ve Diş Sağlığı Haftası dolayısıyla yaptığı açıklamada, sağlık açısından toplumsal sorunların en başında gelen ağız ve diş sağlığı hakkında yapılan araştırmaların, tüm dünyanın yaklaşık yüzde 85'inin ağız ve diş sağlığının bozuk olduğunu gösterdiğini belirtti. Türkiye'de ise bu oranın yaklaşık yüzde 96 olduğuna işaret eden Ünivar, "Bu durumun ülke ekonomisine de yükü oldukça fazladır. Bu sorunu toplumsal bir sorun haline getiren ise insanlarımızın bu konuda yeterli bilgiye ve
bilince sahip olmamalarıdır" dedi.

Ağız ve diş sağlığı kavramını sadece ağız sağlığının bozuk, dişlerin çürük olması ile sınırlandırmanın imkansız olduğunu ifade eden Ünüvar, "Sindirim sistemi başta olmak üzere kişinin konuşmasını etkilemeye varacak kadar ciddi problemleri ortaya çıkarabilir. Ağız ve diş sağlığı bilincinin kişilere çok erken yaşlarda kazandırılması, gelecek kuşakların bu konuda çok daha sağlıklı olmasını ve yüzde 96'lık oranın daha aşağı çekilmesini sağlayacaktır" diye konuştu.
Hükümetleri döneminde ağız ve diş sağlığı konusuna önem verildiğini ve ciddi çalışmalar yapıldığını belirten Ünüvar, şunları kaydetti: "1999 yılı itibari ile bu hizmet, 1 eğitim diş hastanesi, 9 müstakil ağız ve diş sağlığı merkezi, 91 hastane bünyesinde ağız ve diş sağlığı merkezi ve 621 diş polikliniğinde yürütülürken, iktidarımız ile hizmet alanları artırılmış; sadece 2005'te eğitim diş hastanesi 2'ye, ağız ve diş sağlığı merkezleri 35'e ve hastane bünyesindeki ağız ve diş sağlığı merkezleri de 101'eçıkarılmıştır. Yine aynı dönemde 3169 kişiye diş protez teknisyenliği sertifikası ve diş protez laboratuarlarına da ruhsat verilmeye başlanarak 105 adet protez laboratuarına ruhsat verilmiştir. Bu bilgiler hükümetimizin ağız ve diş sağlığına verdiği önemin birer göstergesi niteliğindedir."


adanamedya.com

Bu haber toplam 2847 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim