• BIST 9693.46
  • Altın 2496.161
  • Dolar 32.4971
  • Euro 34.5977
  • Ankara 19 °C
  • İstanbul 14 °C
  • Bursa 20 °C
  • Antalya 19 °C
  • İzmir 17 °C

Sağlıkta 100 milyon YTL'lik büyük vurgun

Sağlıkta 100 milyon YTL'lik büyük vurgun
Ankara Emniyet Müdürlüğü Mali Büro ekipleri, bazı medikal şirketlerinin, hastanede görevli doktorlar aracılığıyla, sahte evraklar düzenleyerek devleti zarara uğrattığı yönünde bilgilere ulaştı. "Protez" adı verilen operasyon kapsamında, 6 ay süreyle takib

Ankara Emniyet Müdürlüğü Mali Büro ekipleri, bazı medikal şirketlerinin, hastanede görevli doktorlar aracılığıyla, sahte evraklar düzenleyerek devleti zarara uğrattığı yönünde bilgilere ulaştı. "Protez" adı verilen operasyon kapsamında, 6 ay süreyle takibe alınan şüpheliler, dün gözaltına alındı. Zanlıların, ihalelere de girerek Çin malı sağlık ürünlerini yüksek fiyatla devlete sattıkları saptandı.

MALİ Büro’nun 400 polisin katılımıyla gerçekleştirdiği "Protez Operasyonu" kapsamında, aralarında Ankara’nın çeşitli hastanelerde görevli 21 doktor, 1 profesör ve 1 noter başkatibinin de bulunduğu toplam 84 kişi gözaltına alındı. Ev ve işyerlerinde yapılan aramalarda, çok sayıda sahte sağlık raporu, reçeteler, sağlık karneleri, yurtdışından getirilen protezler, ilaç kupürleri ile sahte doktor kaşeleri ele geçirildi.

Vurgunun boyutları

Verilen bilgiye göre medikal şirketleri, anlaştıkları doktorlara hastaların reçetelerine ithal protez malzemesi yazdırıyor, daha sonra hastalara eksik ve yerli malzeme vererek devleti zarara uğratıyorlardı. Yetkililer, vurgunun boyutunun 100 milyon dolar (125 milyon YTL) civarında olduğunu tahmin ediyorlar. Binlerce hastanın sağlık karnelerine aynı yöntemle protez yazan doktorların reçeteleri, Sağlık Bakanlığı müfettişlerince incelemeye alındı.

Sosyal Güvenlik Kurumu ise (SGK) medikal şirketi yetkililerinin ev ve işyerlerinde ele geçirilen reçete ile karnelerin sahiplerine ulaşarak bilgi almaya başladı. Kurum yetkililerinin ulaştığı bazı kişiler, uzun süredir hastaneye dahi gitmediklerini, karnelerini de kullanmadıklarını söylediler.

Çin malı ürünler

Hastane ihalelerine de giren medikal şirketlerin, özellikle Çin malı sağlık ürünlerini yüksek fiyatlarla devlete sattıkları, standartlara uymayan sağlık ürünlerinin daha sonra hastalar üzerinde kullanıldığı tespit edildi.

Çete üyelerinin ifadeleri doğrultusunda çeşitli illerde yeni gözaltılar olması ve sayının 120’ye ulaşması bekleniyor. Gözaltına alınan medikal şirketlerinin yetkililerinin, hastane ihalelerini kazanmak için bazı doktorlara rüşvet verdikleri de iddia edildi. Çete üyeleri emniyette dört gün sorgulandıktan sonra adliyeye sevk edilecek.

Bu haber toplam 1541 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim