• BIST 9079.97
  • Altın 2310.66
  • Dolar 32.3382
  • Euro 35.0737
  • Ankara 17 °C
  • İstanbul 18 °C
  • Bursa 19 °C
  • Antalya 17 °C
  • İzmir 21 °C

Sağlıkta Doğu-Batı farkı kalmayacak!

Sağlıkta Doğu-Batı farkı kalmayacak!
Sağlık alanında devrim niteliğindeki birçok projeyi hayata geçiren Recep Akdağ 4. döneminde de önemli projelere imza atmayı planlıyor. Akdağ ustalık dönemi projeleriyle halkın memnuniyetini en üst seviyeye ...

Sağlık alanında devrim niteliğindeki birçok projeyi hayata geçiren Recep Akdağ 4. döneminde de önemli projelere imza atmayı planlıyor. Akdağ ustalık dönemi projeleriyle halkın memnuniyetini en üst seviyeye çıkarmayı hedefliyor.

HASTA MEMNUNİYETİ
Sağlık alanında devrim niteliğindeki birçok projeyi hayata geçiren Recep Akdağ 4. döneminde de önemli projelere imza atmayı planlıyor. Akdağ ustalık dönemi projeleriyle halkın memnuniyetini en üst seviyeye çıkarmayı hedefliyor.

38 BİN YENİ YATAK
Tedavi çeşitliliğini ülke geneline yaymayı hedefleyen Sağlık Bakanlığı, bunun için 30 kampüste 38 bin yeni yatak açacak. Yeni açılacak hastane ve tedavi üniteleriyle birlikte hastalar, artık şehir şehir gezmek zorunda kalmayacak.

Kamu hastanelerinin tek çatı altında toplanması, aile hekimliği uygulamasının başlatılması, ilaçların bütün eczanelerden alınabilmesi ve hava ambulanslarının hizmet vermeye başlaması gibi devrim niteliğindeki birçok projeyi hayata geçiren Sağlık Bakanı Recep Akdağ, yeni dönemde de vatandaşın memnuniyetine yönelik birçok projeyi uygulamaya hazırlanıyor. Sağlık Bakanlığı’ndaki 4. dönemine girerek ustalığını ilan eden Bakan Akdağ, 2002 yılından itibaren uygulanmaya başlanan Sağlıkta Dönüşüm Programının devamı olarak birçok projeyi hayata geçirip “Sağlıkta Sorunsuz Bir Türkiye” hayalini gerçekleştirmeyi hedefliyor.
İşte yeni dönemin yepyeni icraatları;

30 KAMPÜSTE 38 BİN YENİ YATAK
Tedavi çeşitliliğini ülke geneline yaymak, bölgesel gelişimi sağlık alanında tamamlamak, hizmet kalitesini artırmak, maliyet-etkin sağlık hizmeti sunumu için başlatılan sağlık kampüsleri Türkiye’nin dört bir yanında geliştirilecek. Kamu-Özel ortaklığı çerçevesinde 22 ilde toplam 30 kampüste 38 bin yeni yatak vatandaşlara hizmet vermeye başlayacak. Böylelikle tedavisi için hastaneye yatması gereken vatandaşlar hastane hastane boş yatak aramayacak.

SAĞLIĞA AYRILAN PARA ARTACAK
En kaliteli, çağdaş, hızlı ve yaygın sağlık hizmetlerinin geliştirilmesiyle kişi başına yapılan sağlık harcaması 2015’te bin dolara çıkarılacak. Fakat bu artış vatandaşa yük getirmeyecek. Çünkü son 8 yıldır sağlık reformlarıyla kamusal alanda elde edilen verimlilik artarak devam edecek ve benzer kalitede hizmet sunan ülkelere kıyasla, daha az harcama ile daha kaliteli bir hizmet verilecek.

HASTANELER TELEFON KADAR YAKIN
Canlı operatörler aracılığıyla istenilen hastane ve doktorun seçilebildiği sistem olan Merkezi Hastane Randevu Sistemi (MHRS) Türkiye’de yaygın hâle getirilecek ve hastanelerde sıra bekleme tarihe karışacak. Ayrıca hastaneler arasında bilgi ve iletişim teknolojilerinin kullanımıyla hastalara ve hekimlere uzaktan teşhis, tedavi, takip ve değerlendirme imkânları sunan “Tele-Tıp” ile bütün Türkiye’de radyolojik görüntü paylaşımına geçilecek.

DOKTOR SIKINTISI AŞILACAK
Türkiye’nin en önemli sıkıntılarının başında gelen doktor ve hemşire eksikliği ise yeni dönemde sonlandırılacak. Bugün itibariyle 120 bin olan doktor sayısı 2015’te 130 bine ulaştırılacak. Şu anda 163 bin olan ebe hemşire sayısı 4 yıl içinde 238 bine çıkarılacak. Toplamda 650 bin olan sağlık sektöründe çalışan sayısı ise 2015 yılında 715’e yükseltilecek. Böylelikle vatandaşlara verilen kaliteli sağlık hizmeti sürdürülebilir hâle getirilecek.

AŞILANMAYAN KALMAYACAK
Çocuk aşılamalarında yüzde 97’lik bir oran yakalayarak Türkiye’yi üst gelir grubu ülkelerin bile üstüne çıkaran Sağlık Bakanlığı, aşılamadaki son yenilik ve teknolojileri çocuklara ulaştıracak. Bu kapsamda 1980 yılında Türkiye’de 6 çeşit rutin aşılama yapılırken, bu sayı 2002’de 7 çıkarılmıştı. Bugün itibariyle 11 çeşit aşılama yapan Bakanlık, 2015 yılına kadar en az iki yeni aşıyı daha ilave ederek bu rakamı 13’e çıkacak.
2003 yılında hamileliğe bağlı oluşan anne ölüm oranı yüz binde 61 iken bu oranı hiç görülmemiş bir hızla düşüren Bakanlık, OECD ülkelerinin 30 yılda aldığı mesafeye 8 yılda aldı. Bugün yüz binde 16,4 olan hamileliğe bağlı anne ölüm oranı 2015 yılında yüz binde 10’un, 2023’te ise yüz binde 6’nın altına indirilecek. Bugün binde 10 olan bebek ölüm oranı ise 2015 yılında binde 7’ye düşürülecek.

OBEZİTE VE SİGARAYA TAVİZ YOK
“Sağlığın Teşviki ve Geliştirilmesi Programı” ile tütün ve alkol kullanımı, aşırı kilo, yüksek kan basıncı ve yüksek kolesterol ile kararlılıkla mücadele edilecek. Dengeli beslenme, meyve-sebze tüketimi ve fiziksel aktivite teşvik edilecek. Şu anda yüzde 32 olan obezite oranı 2015 yılında yüzde 30’un altına düşürülecek ve Obeziteyle mücadele küçük yaşlarda ve okul çapında başlatılacak. Ayrıca halen 15 yaşın üstündeki her 100 kişiden 27’sinin sigara içtiği Türkiye’de bu sayı 2015 yılında 23’e, 2019’da 19’a indirilecek.  

Sağlık Bakanlığı’nda 4. dönemine giren Recep Akdağ, hayata geçirmeyi düşündüğü projelerini arkadaşımız Gökhan Kaya’ya anlattı.

150 bin kişiye evde bakım hizmeti

Bakıma muhtaç hastaların hastane dışında yapılması mümkün olan tıbbi bakım ve rehabilitasyonlarının, kişinin kendi evi ve aile ortamında yapılması ve hastanede kalış sürelerinin kısaltılması hedefleniyor. Geçtiğimiz yıl uygulanmaya başlanan evde sağlık bakımı hizmetiyle 10 bin hastaya ulaşan Sağlık Bakanlığı, 2011 yılında 70 bin kişiye ulaşmayı planlıyor. Yeni hedef ise 2015 yılında Türkiye’de evde bakım hizmeti ihtiyacı duyan 150 bin kişiye bu hizmet ulaştırmak.

Gökhan Kaya

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 2483 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim