• BIST 9693.46
  • Altın 2496.161
  • Dolar 32.4971
  • Euro 34.5977
  • Ankara 10 °C
  • İstanbul 13 °C
  • Bursa 14 °C
  • Antalya 16 °C
  • İzmir 15 °C

Sağlıkta döner sermaye Hazine payı kesintisi yüzde 1 'e iniyor

Sağlıkta döner sermaye Hazine payı kesintisi yüzde 1 'e iniyor
Sağlık sistemindeki döner sermaye işletme ve payları yeniden düzenleniyor. Çalışanlara daha fazla kaynak sağlamayı amaçlayan düzenleme çerçevesinde, "Hazine hissesi" olarak adlandırılan ...

Sağlık sistemindeki döner sermaye işletme ve payları yeniden düzenleniyor. Çalışanlara daha fazla kaynak sağlamayı amaçlayan düzenleme çerçevesinde, "Hazine hissesi" olarak adlandırılan ve döner sermaye gelirlerinden devlete aktarılan payda da indirim yapılmasının planlandığı kaydedildi.

DÜNYA'nın edindiği bilgilere göre, yüzde 15'ten yüzde 5'e indirilen payların, yeni bir indirimle alt sınır olan yüzde 1'e çekilmesinin planlandığı, hazırlanan taslağın da değerlendirme aşamasında bulunduğu belirtildi. Kamunun yılın ilk beş ayında bütün döner sermayelerden elde ettiği gelir 485.3 milyon TL seviyesinde bulunuyor. Yıl sonuna kadar da yaklaşık 906 milyon TL gelir hedeflendiği açıklandı. Düzenlemeyle başta sağlık olmak üzere döner sermayelerden çalışanlara yönelik olarak dağıtılan paylarda artış olması bekleniyor. Yeni sistemin bütün döner sermayeleri kapsamayabileceği, Maliye Bakanlığının hangi döner sermaye işletmelerindeki payların düşürülmesi konusunda düzenleme yapma yetkisini kullanacağı kaydedildi.

Yeni düzenleme kapsamında, daha önce döner sermaye payı almayan çalışanlara yönelik de iyileştirme yapılacağı, sözleşmeli personellere de ödeme yapılmasının getirileceği, mevcut döner sermaye paylanndaki katsayıların da hemen hemen tamamının artırılacağı vurgulandı.

Döner sermaye Hazine payları
Hükümet, 2008 sonu itibariyle çok sayıdaki döner sermayenin başta borçların kapatılmasına ve palnlanan bazı yatırımların hızlandırılmasına yönelik olarak kaynağının artırılması için Hazine payı kesinti oranlarını düşürmüştü. Standart yüzde 15'lik toplam gelir üzerinden yapılan kesinti, yüzde 5 seviyesine getirilmişti. Yeni düzenlemeyle alt sınır olan yüzde 1'e indirilecek paylarla, Maliye'nin de ciddi sayılabilecek bir gelir kaybına uğrayacağı vurgulandı.

Bütçedeki 906 milyon TL'lik hedefe karşılık, yıl içerisindeki ekonomik faaliyetlerin yoğunluğu nedeniyle döner sermayelerden elde edilecek gelirin 1 milyar TL'yi bulmasının mümkün olduğu ancak yeni düzenleme ile en az yüzde 50 seviyesinde yılın kalanı için bir gelir düşüşünün beklenebileceği vurgulandı.

Mehmet KAYA
Dünya

Bu haber toplam 4134 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim