• BIST 9524.59
  • Altın 2498.54
  • Dolar 32.5928
  • Euro 34.7112
  • Ankara 13 °C
  • İstanbul 12 °C
  • Bursa 15 °C
  • Antalya 17 °C
  • İzmir 17 °C

'Sağlıkta dönüşüm ile problemleri yüzde 80 çözdük'

'Sağlıkta dönüşüm ile problemleri yüzde 80 çözdük'
"Sağlıkta dönüşüm projesi ile vatandaşımızın sağlık hizmetlerini oluşumunda geldiğimiz noktada sorunlar yüzde 80 oranında çözüldü."

14. Üniversite Hastaneleri Birliği toplantısı, Sağlık Bakanı Dr. Mehmet Müezzinoğlu’nun katılımıyla başladı.

Gaziantep Üniversitesi Şahinbey Araştırma ve Uygulama Hastanesi Oditoryumunda yapılan toplantının açılışına Sağlık Bakanı Dr. Mehmet Müezzinoğlu, Gaziantep Valisi Erdal Ata, il milletvekilleri, Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Asım Güzelbey, Sosyal Güvenlik Kurumu Başkan Yardımcısı Yadigar Gökalp İlhan, İstanbul Üniversitesi Rektörü ve Üniversite Hastaneleri Birliği Derneği Başkanı Prof.Dr. Yunus Söylet, Gaziantep Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Yavuz Coşkun’un yanı sıra çok sayıda öğretim görevlisi katıldı. Burada yapılan toplantı Gaziantep Büyükşehir Belediyesi tarafından hazırlanan Gaziantep’in tanıtım videosuyla başladı, saygı duruşu ve İstiklal Marşı ile devam etti.

Açılış töreninde konuşan Sağlık Bakanı Dr. Mehmet Müezzinoğlu, toplantının tıp camiasına hayırlı olmasını dileyerek şöyle konuştu: “Tabi bugün bakanlığımın 2. haftası dolmadı ve kendi memleketime gitmeden ilk ziyareti burada gerçekleştirmiş oluyorum. Sağlıkta dönüşüm projesi ile vatandaşımızın sağlık hizmetlerini oluşumunda geldiğimiz noktada sorunlar yüzde 80 oranında çözüldü."

Bu süreçte destek veren herkese teşekkür eden Müezzinoğlu, şunları söyledi: İnşallah geride kalan yüzde 20’lik kısmının yüzde 10’unu kendi dönemimde çözmeye çalışacağım. ‘Kul sıkışmadan Hızır yetişmezmiş’ ata sözü gibi bizlerde vatandaşlarımızın sıkıntılarını bir an önce çözeriz. İnsanlarımıza sağlık hizmetleri en iyi şekilde sunma hükümetimizin görevidir. Bundan sonraki süreçte de görevimizi en ideal şekilde yapmanın gayreti içinde olacağız. Ama üniversite hastanelerimizin bana göre bizim sorumluluğumuzun ötesinde sorumlulukları var. Bugün Türkiye’de dünyaya örnek olacak bir sağlık hizmeti geliştirebildiysek bunun dinamosu uzmanlarımız, hekimlerimiz ve üniversitelerimizdir. Sağlık alanında tıp fakültelerimizin 2023 vizyonu sürecinde hedefe ulaşma anlamında önemli rol alacaklarına inanıyorum.”

Hekimlik mesleğinin kutsal bir görev olduğunu belirten Bakan Müezzinoğlu, sözlerine şöyle devam etti: “İnsanın sıkıntılarını acılarını ve sağlıkla ilgili tereddütlerini karşılayan veya buna hizmet eden bir mesleğe sahibiz. Her meslek mutlaka kutsaldır ama hekimlik ayrıca kutsaldır. Dolayısıyla kendimizi farklı bir noktaya taşıma adına kutsallık değil, yaptığımız işin saygınlığıdır. Neticede bizim bir adım geride kalmamız halkın alacağı sağlık hizmetini etkileyecektir. Katma değer üreten marka üretecek alanların en başında tıp sektörü gelmektedir. Bu anlamda gelecek süreci inşallah sizlerle birlikte ve bilimsel akademik duruşumuzla daha güçlü hale getiririz.”

Üniversiteler için YÖK yasasına değinen Müezzinoğlu, şunları söyledi: “İnşallah YÖK yasasında arzu edilen bir yapı dinamiği çünkü bilimsel alanlar özgürlüğü, güvenliği ve kendisini bir alana konsantre olmayı arzu eder. Son yıllarda biraz tartıştığımız konuları hızla geride bırakabilirsek daha iyi olacak.”

Bakan Müezzinoğlu, bir sonraki toplantının Trakya Üniversitesi’nde yapılabileceğini sözlerine ekledi.

Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Asım Güzelbey de, toplantıya ev sahipliği yapmaktan büyük bir onur duyduklarını ifade ederek şöyle konuştu: “Bulunduğumuz bölge değişik medeniyetlere ev sahipliği yapmıyor. Hititlerin başkenti Karkamış diğer taraftan Romalıların çok önemli bir merkezi olan Zeugma ve yine Hititlerin önemli medeniyeti olan Yesemek Gaziantep sınırları içindedir. Rumkale gerçekten çok büyük bir coğrafi güzelliğinin yanı sıra tarihi hazinenin yattığı bir mekandır. Tabi diğer taraftan Dülük Antik Kenti’nin ayrı bir önemi var. Gaziantep daha önce sadece yemekleri ve tatlıları ile tanınan bir şehirdi ancak bugün yemeğin dışında UNESCO dünya kültür mirasları listesinde bulunan bir şehiriz. Son zamanlarda yapılan restorasyonlar Gaziantep’i farklı bir yere getirdi. Birçok mekan turizme kazandırıldı. Sanayinin yanında bir ticaret şehri olarak tanınıyoruz. Dünyanın en büyük mozaik müzesi yine Gaziantep’tedir. Kısacası Gaziantep her zaman gelip gezmeye değer bir şehirdir”

Başkan Güzelbey, belediye olarak Gaziantep’te yaptıkları, restorasyon, sosyal ve kültürel etkinliklerin anlatıldığı slayt gösterimi ile sunumunu tamamladı.

Sosyal Güvenlik Kurumu Başkan Yardımcısı Yadigar Gökalp İlhan ise SGK olarak üniversite hastaneleri ile iş birliği içinde olduklarını söyledi.

Kurum adına üniversitelerle yoğun çalışmaları sürdürdüklerini anlatan İlhan, sözlerini şöyle sürdürdü: "SGK olarak sağlık hizmeti sunucuları açısından bakıldığında 98 üniversite hizmet almaktadır. 2002 yılında 10 milyar TL olan harcamalar 2012 yılında 47 miyar TL’ye ulaşmıştır. Son yasalarla birlikte hizmetlerin kalitesini artırdığı gibi maliyetler de artmıştır. Bu son derece doğal bir sonuçtur. Bu süreçte vatandaş memnuniyeti de yüzde 75’e ulaşmıştır. Bir taraftan erişimin devamını sağlanması ve kalitenin korunması ve mali açıdan sürdürülebilirliğinin kolay olmadığını biliyoruz. Biz SGK olarak sadece maliyetler açısından olaya bakmıyoruz. Çünkü sağlık sadece vatandaşın değil bizimde sorunumuzdur. Üniversite hastanelerinin sorunlarının çözümü için SGK olarak gerçekleştirebildiğimiz birtakım çalışmalar oldu. Bunların arasında en önemli talep sağlık uygulama tebliğindeki fiyatlardır. Fiyatların artırılması noktasında bazı branşlarda fiyatların artışı mümkün olmuyor. 2013 yılında da 25 istisnai sağlık hizmeti hayata geçirilecek.”

İstanbul Üniversitesi Rektörü ve Üniversite Hastaneleri Birliği Derneği Başkanı Prof. Dr. Yunus Söylet, birliğin kuruluş amacını anlatarak şöyle konuştu: “Kurumlar birbirleriyle küstü ve birbirleriyle çok yakın temas içinde bulunmuyordu. Üniversiteler kapalı duvarların arkasındaydı. Siyasetle arası gergindi ve biz o günlerden bugünlere geldik. Bu birliği kurduğumuzda en önemli sorunun, kurumları tek tipleştirmenin kimseye fayda getirmeyeceğini düşündük. Dedik ki Türkiye’nin gelecek için bu kadar çok iddiası olan bir ülkenin bu saç ayağını korumaya ihtiyacı var diye düşündük."

Hizmete ulaşılmaktaki sıkıntıların büyük bir bölümünün ortadan kaldırıldığını anlatan Söylet, sözlerine şöyle devam etti: "Üniversite hastanelerini uygulama ve araştırma düşünürsek tek görev tedavi değil, insan kalitesini, doktor yetiştirmeyi yabancı dil bilen her ülkede bizi gönül rahatlığıyla destekleyen kahraman hekimlere de ihtiyacımız var. Bunlar ancak üniversitelerde yetişir. Onların çalışma alanları bu üniversite hastaneleridir. Eğitim öğretim fonksiyonumuzu unutmayalım. Hizmeti öncelerken eğitim ve araştırmayı unutmayalım. Her konuda kalite ve çeşitliği artırmamız gerekiyor. Üniversite hastanelerinin hizmet hastanelerine benzemesinin sakıncalarını anlatmaya çalıştık. Sağlıkla ilgili tüm kurumlarımızda üniversiteler ve hastaneleri ile ilgili farkındalık oluşturmaya çalıştık. İlk etapta biraz hayal kırıklığına uğradık ama sabrettik ve önümüzdeki dönemde üslubumuzun sonuçlarını göreceğimizi dile getirmek istiyorum”

Gaziantep Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Yavuz Coşkun, toplantıya ikinci kez ev sahipliği yapmaktan duyduğu memnuniyeti dile getirerek, “Birlik ve beraberlik içinde birliğimizin sesi ve nefesi olmaya çalışıyoruz. Gaziantep tarihin derinliklerinden gelip çeşitli medeniyetlere ev sahipliği yapmıştır. Gaziantep, toplumsal barışında göçe rağmen toplumsal barışı tesis etme adına çok önemli bir köşe taşı. Sadece bölgede değil Türkiye’nin önde gelen bir şehri Gaziantep dünya kenti olarak Ortadoğu’ya hitap eden bir şehirdir. Devletin ciddi katkıları olmamasına rağmen halkın çalışkanlığı ile belirli bir yere gelmiş ve lokomotif bir şehir olmuştur” dedi.

Rektör Coşkun, halkla bütünleşen, toplumla hemhal olan bilgiyi paylaşan geleceğe kalıcı değerler sağlayan bir hedef gözettiklerini söyledi. Yeni şeyler üretmek ve söylemenin heyecanını yaşadıklarını anlatan Coşkun, "15 fakültemizle önemli bir akademik bir kadro ile 30 bine yaklaşan öğrenci sayısı ile ve İnternational üniversite konumuna geldik. Bölgenin önde gelen üniversitesi olduğu kadar ülkenin de lider üniversitelerinden biridir. Ortadoğu’ya da bir referans haline geldik. 48 ülkeden öğrencimiz var bunların çoğu Ortadoğu’dan. Tıp Fakültesi hastanemizde 950 yatakla en iyi hizmeti vermeye çalışıyoruz. Organ nakli dahil her türlü alanda üçüncü basamak hizmetleri en iyi şekilde veren bir hastaneyiz. Hastanemiz zor bir süreçten geçen Suriye’ye ağırlıklı olarak sağlık hizmeti vermektedir” dedi. Rektör Coşkun, Üniversite Hastaneleri Birliği’nin hastanelerinin sorunlarının çözümü için önemli bir nokta haline geldiğini sözlerine ekledi.

Açılış konuşmalarının ardından Gaziantep Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Yavuz Coşkun, günün anısına Sağlık Bakanı Dr. Mehmet Müezzinoğlu'na bakır işleme bir tabak hediye etti.

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 3129 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim