• BIST 9550.19
  • Altın 2486.533
  • Dolar 32.5059
  • Euro 34.8109
  • Ankara 23 °C
  • İstanbul 20 °C
  • Bursa 25 °C
  • Antalya 23 °C
  • İzmir 23 °C

Sağlıkta dönüşüm projesine ödül

Sağlıkta dönüşüm projesine ödül
Dünya Bankası Sağlık ve Sosyal Sigorta Programı Ekip Lideri Rekha Menon, Türkiye'de Genel Sağlık Sigortası(GSS) ve sağlık koşullarının geliştirilmesi alanlarında yürütülen Sağlıkta Dönüşüm Projesi'nin ...

Dünya Bankası Sağlık ve Sosyal Sigorta Programı Ekip Lideri Rekha Menon, Türkiye'de Genel Sağlık Sigortası(GSS) ve sağlık koşullarının geliştirilmesi alanlarında yürütülen Sağlıkta Dönüşüm Projesi'nin Dünya Bankasının programında öncelikli olarak yer aldığını ve proje ile çok önemli sonuçlar elde edildiğini belirterek, SGK Başkanı Emin Zararsız'a Sağlıkta Dönüşüm Projesi ödülünü verdi.

Dünya Bankasından bir heyet Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) Başkanı M. Emin Zararsız'ı ziyaret ederek, "Sağlıkta Dönüşüm Projesi" ödülünü verdi. Menon ödülü verirken, "Bu projeyi çok önemsiyoruz. SGK, Sağlıkta Dönüşüm Projesinin çok önemli bir ayağı. Türkiye'nin son on yılda sağlık alanında elde ettiği ilerleme ile geldiği nokta, birçok ülkede karşılaştığımız boyutta değil, bu çabaları takdirle karşılıyoruz" dedi.

-"SAĞLIKTA DÖNÜŞÜM PROJESİ DÜNYA ÇAPINDA İDDİALI BİR PROJE"-

SGK Başkanı Emin Zararsız, Sağlıkta Dönüşüm Projesinin dünya çapında iddialı bir proje olduğunu vurgulayarak, 2003 yılından itibaren bu alanda büyük mesafeler alındığını, amaçlarının Türkiye'de yaşayan herkesin sağlığa erişebilmesinin önündeki engelleri kaldırmak ve sosyal devlet olmanın gereği olarak sağlığa erişimin maliyetini en düşük hale getirmek olduğunu kaydetti.
Zararsız, projelerinin dünya çapında örnek oluşturabilecek nitelikte olduğunu ifade ederek şöyle konuştu:
"Dünya Bankasının da kendine pay çıkarabileceği uzun soluklu ve başarılı bir çalışma. Bu çalışma insanın sağlığı ve sosyal güvenliği gibi evrensel bir konuda yapılmış, diğer ülkelere de model oluşturabilecek nitelikte. Ülke olarak yaptığımız çalışmaları anlatma konusunda biraz zayıf kalıyoruz. Bu nedenle projeyi tüm dünyaya tanıtma konusunda Dünya Bankası yetkililerinden yardım rica ediyoruz. Biz de Kurum olarak bunun gayretini gösteriyoruz."
Sağlık alanında yapılan çalışmaları incelemek üzere birçok ülkeden konukların Türkiye'yi ziyaret ettiklerini de belirten Zararsız, "Sağlık ve sosyal güvenlik alanında yaptığımız çalışmaları Makedonya ve Kazakistan'dan gelen heyetlere anlattık. Yaptığımız bu çalışma önceki yıllarda başlanmış çalışmalara nazaran çok daha kararlılık gösteren, düzenli olarak devam ettirilen bir proje. İnşallah yine bu tür çalışmaların başarı hikayelerini yazarız" diye konuştu.

-"KRONİK HASTALIKLARIN TAKİBİ YAPILIYOR"-

Genel Sağlık Sigortası Genel Müdürü Hasan Çağıl, Sağlıkta Dönüşüm Projesi'nin geniş kapsamlı ve birden çok ayağa sahip bir program olduğunu ifade ederek, sigorta ve sağlığın finansmanı ayağının önemine işaret etti. Çağıl, kurum olarak bu reforma katkıların en başında kapsam içindeki tüm kişilere ait bilgilerin tek bir noktada toplanabilmesi ve bu verilerden geleceğe yönelik projeksiyonları, hesaplamaları yapabilir hale getirmek ve ulaşılabilmek olduğuna dikkati çekti. Hasan Çağıl, yeni uygulamaya konulan bir çalışma hakkında da bilgi verdi. 1 Ekim'den itibaren kronik hastalıkların takibini yapacaklarını, bunu da diyabetle başlattıklarını belirtti. Harcamalar içinde önemli bir yer tutan kronik hastalıkların hasta bazında elektronik ortamda takibine başlandığını kaydeden Çağıl, "Diyabet hastaları için konulan teşhisler, hekimlerin ismi, kullandığı ilaçlar, bazal değerleri, belirli periyotlardaki bazal değerlerdeki değişikliklerin takibi, değerlerinin ne seviyeye geldiği, diyabetin diğer komplikasyonlarına yönelik takiplerin işlendiği elektronik sayfalar oluşturduk. 3 milyonun üzerinde diyabet hastamız var. Bir yıl sonra bu kişilere ait ulaştığımız bilgiler hem akademisyenler, hem sağlık politikalarını oluşturanlar tarafından, hem de finans açısından karar verme konusunda SGK tarafından kullanılabilir hale geleceğini düşünüyoruz" dedi.
1 Ekim'den itibaren kronik hastalıkların takipçisi olacaklarına dikkat çeken Çağıl, diyabet hastalarının arkasından onkoloji, kardiyoloji, romotoloji gibi hem maliyeti çok yüksek, hem de kronik hastalıklar için farklı bir takip metodu uygulayacaklarını belirtti. Çağıl, "50 yıldan fazla kamu sigortacılığı geçmişi olan bir ülkeyiz. Sağlık alanında başlattığımız bu uygulamanın da çok önemli bir yere sahip olduğunu düşünüyorum. Reformun mantığını sürekli olarak geliştirerek, yolumuza devam ediyoruz. Bu nedenle ödülün doğru yere verildiğini söyleyebiliriz" dedi.

-DÜNYA BANKASI SGK'DAN DESTEK İSTEDİ-

Görüşmenin sonunda Dünya Bankası Sağlık ve Sosyal Sigorta Programı Ekip Lideri Rekha Menon, Sağlık Bakanlığı'nın talebi üzerine sağlık sektörünün mali sürdürülebilirliği konusunda bir çalışma başlattıklarını belirtti. Menon, önümüzdeki günlerde bu konuya ilişkin komisyonun toplanacağını, konuyla ilgili yapılacak analiz ve araştırmaların ileride yapılacak uygulamalara altyapı oluşturabileceğini ifade ederek, bu çalışmayı yaparken bilgiye erişim konusunda ve analiz gerektiren konuların neler olduğu hakkında SGK'dan destek beklediklerini söyledi.

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 2451 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim