• BIST 9117.17
  • Altın 2325.622
  • Dolar 32.3666
  • Euro 35.0423
  • Ankara 21 °C
  • İstanbul 21 °C
  • Bursa 22 °C
  • Antalya 23 °C
  • İzmir 25 °C

Sağlıkta e-fatura dönemi tamam sırada e-reçete var

Sağlıkta e-fatura dönemi tamam sırada e-reçete var
Yasalaşmasına çalışılan Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası'nın (SSGSS) bilişim altyapısı tamamlanıyor. GSS ile sağlık tesisleri arasında fatura bilgisini elektronik olarak toplamak ve hizmetlerin ödemesini gerçekleştirmek üzere kurulan Medula (Me

Yasalaşmasına çalışılan Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası'nın (SSGSS) bilişim altyapısı tamamlanıyor. GSS ile sağlık tesisleri arasında fatura bilgisini elektronik olarak toplamak ve hizmetlerin ödemesini gerçekleştirmek üzere kurulan Medula (Medikal Ulak) sisteminin hastanelere ilişkin ayağı tamamlandı.

Sosyal Güvenlik Kurumu GSS Genel Müdürlüğü'den Dr. Korhan An, şu an hastanelerin yaklaşık 6 aylık faturasının Medula sisteminde mevcut olduğunu söylerken, "Artık bunlardan elektronik ortamda aldığımız verileri, faturaya dönüştürüp teslimat ile incelemesini de yine elektronik olarak yapabiliyoruz" dedi.

Özel sağlık kuruluşları da faturaları daha sağlıklı kontrol etmelerini sağlayan uygulamadan memnun. Bir süre sistemde elektronik olarak yaptığı faturalamayla birlikte, belli bir miktarda faturayı da çıktı olarak SGK'ya iletmek zorunda olan bu kurumlar, geçiş sürecinin ardından sadece e-fatura kesebilecek ve kağıt fatura derdinden kurtulacak. Şu an SGK'yla sözleşmeli 3 bine yakın tesis, Medula sisteminden veri gönderiyor. Bu tesisler kamu, özel ve üniversite hastaneleriyle ayakta teşhis ve tedavi yapılan poliklinik, dal ve tıp merkezlerinden oluşuyor. Önümüzdeki günlerde sisteme dahil olacak eczacı ve optikçilerin sayısı da 30 bini buluyor. Sistemin bir parçası olan ve hastaların kağıt üzerinde değil elektronik ortamda reçete kullanımını getirecek "akıllı kart" projesi ise sürecin en zor parçası olmakla birlikte, bu çalışmanın pilot uygulamalarına bu yıl başlanması planlanıyor.

 
Sistem yüzde 90 oturdu

SGK GSS Genel Müdürlüğü'den Dr. Korhan An, özel hastanelerin Medula sistemine dahil edilme sürecinin haziran ayından itibaren, üniversite ve kamu hastanelerinde ise eylülde başladığını söylerken, "Şu an sistemin kökeni hastanın ilk başvurduğu ve faturanın çıktığı yer olan hastanelere ilişkin süreci tamamladık" dedi. An, hastanelerin ardından sırada eczaneler ile optikçilerin provizyon sisteminin Medula'ya aktarılmasının bulunduğunu belirtirken, bu işlemin temmuz-ağustos aylarında yapılacağını söyledi. An, sürecin bir diğer parçası olan hastaların elektronik reçete kullanımı için ise daha zamana ihtiyaç olduğunu ve bunun için SGK, Sağlık Bakanlığı ile TÜBİTAK'ın sürdürdüğü akıllı kart projesinin bu yıl pilot uygulamasına geçilmesinin planlandığını belirtti.

Medula sisteminin kullanıcılarından Özel Hastaneler ve Sağlık Kuruluşları Derneği (OHSAD) Müdürü Işın Ergüney, sistemin yüzde 90 oranında oturduğunu ve sıkıntıların da hızlı biçimde çözülebildiğini belirtirken, "Faturaları çok daha hızlı ve sağlıklı biçimde kontrol edebiliyoruz. En büyük yararı, ekran başında yaptığımız hatayı gösterebilmesi. Kalkıp SGK'ya gidip (faturamdan niye kesinti yaptınız) durumuyla karşılaşmıyoruz. Bu bize zaman kârlılığı da sağladı" dedi.

Tüm Eczacı İşverenler Sendikası (TEİS) Başkanı Nurten Saydan ise, Medula'ya aktarılacak provizyon sisteminde zaman zaman aksaklıklar yaşandığına işaret ederken, son günlerde sistemde yapılan iyileştirmenin sürekli kılınması ve sistemin güvenliliğinin önemli olduğunu söyledi. Türkiye Sağlık İşletmeleri Derneği Genel Sekreteri Serdar Sargun da şu an faturaların tamamen elektronik ortamdan SGK'ya ulaştırılmadığını belirtirken, bir süre hem kağıt olarak fatura çıktısı hem de e-fatura yükümlülüklerinin bulunduğunu ifade etti.

Bu haber toplam 1630 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim