• BIST 9079.97
  • Altın 2306.679
  • Dolar 32.3389
  • Euro 35.0963
  • Ankara 19 °C
  • İstanbul 19 °C
  • Bursa 21 °C
  • Antalya 18 °C
  • İzmir 22 °C

Sağlıkta global bütçe karmaşası

Sağlıkta global bütçe karmaşası
Sağlık sektörüyle ekonomi yönetimi arasındaki en temel pazarlık konusunu oluşturan ve özel hastaneleri sınıflandırıp fark ücretin değişik oranlarda ödenmesini kapsayan "global bütçe" uygulamasında dün yapılan farklı açıklamalar kafaları karıştırdı.

Sağlık sektörüyle ekonomi yönetimi arasındaki en temel pazarlık konusunu oluşturan ve özel hastaneleri sınıflandırıp fark ücretin değişik oranlarda ödenmesini kapsayan "global bütçe" uygulamasında dün yapılan farklı açıklamalar kafaları karıştırdı.

 Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Ömer Dinçer, özel hastanelerin global bütçe uygulamasını kabul ettiğini bildirirken, Özel Hastaneler ve Sağlık Kuruluşları Derneği (OHSAD) ise uygulamaya karşı çıktıklarını açıkladı.
Global bütçe, sene başında özel hastanelere ve ilaç firmalara ödenecek toplam tutarın belirlenmesi ve yıl içinde bu rakamın aşılacağının anlaşılması durumunda giderek artan oranlarda iskonto uygulanmasını öngörüyor. Özel hastaneler ise, bu uygulamaya karşı çıkmış ve böyle bir durumda sözleşmelerini feshedeceklerini açıklamıştı.
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Ömer Dinçer dün yaptığı açıklamada, "Özel hastanelerden 2010'da global bütçeleme yoluyla hizmet alacağız. Bu konuda mutabakat sağladık" dedi. Dinçer, bakanlığının bütçe görüşmeleri sırasında komisyon üyelerine 2010 yılı bütçe konuşması olarak dağıttığı metinde, "2010'da Sağlık Bakanlığı hastanelerinin yanında özel ve üniversite hastanelerinden de global bütçeleme yoluyla hizmet alımı yapacağız. Konuyla ilgili özel hastane dernek ve yöneticileri ile üniversite hastanelerinin temsilcileriyle sistemin ayrıntılarını belirledik. 2010'a ait tedavi ödemeleri üzerinde mutabakat sağladık" ifadeleri yer aldı. Dinçer, sorular üzerine ise, ilaç firmalarıyla global bütçe uygulamasında anlaşamadıklarını ve bu nedenle de farklı önlemler aldıklarını açıkladı.

En fazla artış üniversite hastanelerine
Alınan kararlar sonucu oluşan, 2010 tedavi ve ilaç bütçesi de dikkat çekti. Buna göre en büyük sağlık ve ilaç hizmeti alıcısı olan Sosyal Güvenlik Kurumu bütçesinden özel hastanelere aktarılacak kaynak, gelecek yıl için, yüzde 10 civarında artırıldı. Global bütçenin ilk uygulama yılında özel hastanelere 5 milyar 368 milyon TL'lik ödeme yapılacak. Bu yıl sonunda ise söz konusu rakamın 4 milyar 879 milyon TL olması öngörülüyor. Bu durumda özel hastanelerin bütçesi yüzde 10 civarında artırılmış olacak. Üniversite hastanelerine aktarılacak kaynakta ise ciddi bir artış öngörülüyor. Bu yılın sonunda 2 milyar 566 milyon TL ödenecek olan üniversite hastanelerine, gelecek yıl yüzde 36 daha fazla ödenek ayrılacak. SGK gelecek yıl üniversite hastanelerine 3 milyar 440 milyon TL aktaracak. Devlet memurları ve yeşil kart dahil edildiğinde ise özel hastanelere tüm kamudan yapılacak ödemeler artırılmıyor, hatta reel olarak düşürülüyor. Tüm kamu sağlık harcamaları kapsamında, 2009 sonunda özel hastanelere 5 milyar 321 milyon TL aktarılırken, gelecek yıl bu rakamın 5 milyar 400 milyon TL'de kalması öngörülüyor.

İlaç firmalarına uyarı bütçeden
İlaç firmalarına yapılacak ödemelerle ilgili tahmini rakamlar ise ilaç firmalarının gelecek yıl işinin zor olduğunu gösteriyor. En büyük ilaç alıcısı olan SGK bu yıl ilaç firmalarına 13 milyar TL ödeyeceğini tahmin ederken, gelecek yıl bu rakamın sadece 236 milyon TL artarak 13 milyar 236 milyon TL olacağını öngördü. Yeşil kart ve devlet memurları için yapılan ilaç harcamaları da dikkate alındığında ise, tüm kamu bu yıl 15 milyar 586 milyon TL'lik ilaç harcaması yaparken, bu rakam gelecek yıl 14 milyar 600 milyon TL'ye kadar gerileyecek. Yani devlet, gelecek yıl toplam ilaç harcamalarında 1 milyar Tl civarında tasarrufa gitmiş olacak.



OHSAD: Global bütçeyi kabul etmedik
Özel Hastaneler ve Sağlık Kuruluşları Derneği (OHSAD) Başkanı Reşat Bahat, global bütçe konusunda hükümetle bir anlaşma olmadığını söyledi. Özel sağlık sektörü temsilcileri dün Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Ömer Dinçer ile bir araya geldi. Bakan Dinçer global bütçe uygulamasına karşı çıkan sektör temsilcilerinin taleplerini Ekonomi Koordinasyon Kurulu'na ileteceğini söyledi. Toplantı çıkışında Referans'a konuşan OHSAD Başkanı Reşat Bahat, "Global bütçe konusunda taleplerimizi ve bütçenin ne şartlarda uygulanabileceğini Sayın Ömer Dinçer'e ilettik. Kendileri de herhangi bir söz veremeyeceğini, bu talepleri Ekonomik Koordinasyon Kurulu'na ileteceğini ve görüşeceklerini söylediler" dedi. Bahat, görüşmenin sıcak bir ortamda geçtiğini de vurguladı. SGK geçen hafta çıkarılan yönergesiyle özel hastanelerin şu an yüzde 30 olan fark ücret sınırın kapasite, kalite ve hasta güvenliği gibi çeşitli kriterlerde alacakları puana göre 10'ar puanlık yükselişlerle yüzde 70'e çıkarılmasının önü açılmıştı. OHSAD Başkanı Bahat ise sınıflandırmaya tamamen karşı olduklarını belirtmiş ve "Hiç hakkaniyetli değil. Planlama yönetmeliği nedeniyle nedeniyle yatak sayımızı, doktor sayımızı artırabiliyor muyuz ki puanlama yapacaklar? Elimizi kolumuzu bağlayın, sonra dövün. Böyle kavga olur mu?" demişti.

Referans

Bu haber toplam 4162 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim