• BIST 9079.97
  • Altın 2323.714
  • Dolar 32.3523
  • Euro 34.949
  • Ankara 12 °C
  • İstanbul 12 °C
  • Bursa 13 °C
  • Antalya 15 °C
  • İzmir 15 °C

Sağlıkta katılım payında artış gündemde

Sağlıkta katılım payında artış gündemde
Sağlıkta uzun zamandır üzerinde çalışılan önlemler netleşmeye başladı. Hastanelere ve ilaç harcamalarına tavan ödenek getirilmesini öngören global bütçelemenin yanı sıra katılım payları da ekonomi bürokrasisinin gündeminde.

Sağlıkta uzun zamandır üzerinde çalışılan önlemler netleşmeye başladı. Hastanelere ve ilaç harcamalarına tavan ödenek getirilmesini öngören global bütçelemenin yanı sıra katılım payları da ekonomi bürokrasisinin gündeminde.

Halen hem ilaç hem tedavi sırasında sınırlı miktarda katılım payı alınıyor. Üzerinde durulan çalışmada ise hastane türlerine göre katılım paylarının kademeli olarak artırılması öngörülürken, ilaç harcamalarının daha rasyonel seviyelere gelmesi için bu katılım payında da bazı değişiklikler yapılabileceği belirtiliyor.
2010 yılı bütçesinin en önemli ayaklarından birini sağlık bütçesi oluşturacak. Özellikle 2009 yılında hızla artan sağlık harcamalarının daha rasyonel hale getirilmesi için bir dizi önlem üzerinde çalışılıyor. Önlemler arasında yer alması öngörülen kalemlerden birisi de katılım payı.

Hastanelerde yığılma önlenecek
Danıştay'ın aldığı karar sonrası haziran itibariyle tüm sağlık kurumlarında tedavi katılım payı 2 TL olarak sabitlenmişti. Bundan önceki dönemdeyse birinci basamaktan üçüncü basamak sağlık kurumlarına kadar kademeli olarak katılım payı artıyor ve katılım payı ücretleri 2-10 TL arasında değişiyordu. Bürokrasi, şu anda ise katılım payı ücretlerinin hastanelerde yığılma olmasını önleyici biçimde kademelendirilmesi seçeneğine sıcak bakıyor. Bilgi veren yetkililer de katılım payı ücretinin sağlık politikasının yönlendirici unsurlarından biri olarak kullanılacağını belirtiyor. İlaç katılım payında değişiklik yapılması da üzerinde çalışılan konular arasında bulunuyor. Ekonomi bürokrasisi tarafından daha önce hazırlanan tedbir alternatifleri paketinde, ilaç katılım paylarıyla ilgili düzenleme yapılması da yer alıyordu. Pakette yer alan öneride, ilaçta katılım payının emeklilerde yüzde 10'dan 15'e; çalışanlarda ise bu rakamın yüzde 20'den 30'a çıkarılması öngörülmüştü.

Sağlık bütçesine büyüme ayarı
Bir diğer önemli düzenleme ise global bütçede bulunuyor. Bu kapsamda, gelecek yıl hem ilaç üreticilerine hem sağlık kurumlarına yıl başında toplam bütçe rakamı açıklanacak. Gelecek yıl bütçesi belirlenirken, bu yılki ilaç ve tedavi ödeneğinin "ekonomide öngörülen büyüme tahmini" kadar artırılması planlanıyor. Bu da gelecek yıl ilaç ve tedavi harcamaları için ayrılan ödeneğin çok az miktarda artacağını gösteriyor. Söz konusu rakam açıklandıktan sonra, Sosyal Güvenlik Kurumu, Medula Sistemi'nden gelen bilgileri kullanarak bu bütçenin özel hastaneler arasında nasıl kullanılacağı konusunda bir projeksiyon oluşturacak. Yıl içinde öngörülen bütçe rakamının aşılması ihtimali doğduğunda ise giderek artan oranlarda ıskonto yapılarak ilgili taraflara ödeme yapılacak. SGK, ödenek aşılması durumunda hem ıskonto oranlarını daha da artıracak hem yaptığı ödemeyi başka kalemlerden veya gelecek yılki bütçe rakamlarından telafi edecek.


Referans

Bu haber toplam 2629 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim