• BIST 9079.97
  • Altın 2324.068
  • Dolar 32.3623
  • Euro 34.9104
  • Ankara 12 °C
  • İstanbul 13 °C
  • Bursa 9 °C
  • Antalya 16 °C
  • İzmir 14 °C

Sağlıkta neler oluyor!

Sağlıkta neler oluyor!
Sağlıkta neler oluyor!

Birkaç gündür yaygın basında Konya’daki ‘sağlık’ teşkilatı sorgulanıyor. Önce Hasan Karakaya 29 Nisan’da Yeni Akit’teki köşesinden “Paralelciler Dursun Hoca’yı görevden almış, duydunuz mu?” diye yazdı. Dün de hem Sabah Gazetesi’nin manşetinde hem de Hasan Karakaya’nın gündeminde yine bu konu vardı. Sabah Gazetesi’ndeki haberde Konya Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nin eski yöneticisi Prof. Dr. Dursun Odabaş, “Bizim içimizden görünüp bize muhalefet edenlerle çalışamayız diyerek görevden aldılar. Hile ile ailevi sebeplerden dolayı istifa etmiş gösterildim. Benimle hiç konuşmadan 30 Mart seçimlerinden 15 gün evvel, 14 Mart Tıp Bayramı'nda görevden alındığımı öğrendim” diyor. İddialar, Hasan Karakaya’nın yazdıkları arşivlerde. Kamu Hastaneleri Kurumu Başkanı Prof. Dr. Ali İhsan Dokucu ile 2 Sağlık Bakanlığı bürokratı da yayınların ardından görevden alındılar. Karakaya’nın yazısının ardından bu konularla ilgili epey bilgi ve belge ulaştı tarafıma. Bu belge ve bilgilerin ‘paralel’ tarafıyla direkt ilgilenmiyorum. Çünkü bu konu nerden baksan su götürür. Çok yakından tanıdığımız bazı isimler de Prof. Dr. Dursun Odabaş’ın görevden alınmasının ardından yerine atanan Prof. Dr. Sadık Özmen’in bu konularla bir alakası olmadığını, ‘iyi niyetli’ bir yönetici olduğunu söylediler. Bazı bilgiler ‘kirli’ olduğu için onları hiç kullanmamak en doğrusu. Fakat Konya’da ‘sağlık’ alanında yaşananları sorgulayarak bu konuda kalplerin mutmain olmasını sağlayacak belki yeni bir temizliğe ihtiyaç olduğu kanaatine ulaşabiliriz.

GÖREVDEN ALMALAR-ATAMALAR

Konya’da sağlık alanındaki görevden alma ve göreve getirmeler sadece Prof. Dr. Dursun Odabaş’ın Prof. Dr. Sadık Özmen’in başına gelmiş değil. Yakın zamanda başka kıpırdanmalar da oldu. Hem de Konya Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreterliği makamında. Önce Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreteri Mehmet Bekerecioğlu'nun Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu tarafından görevden alınacağına dair bazı haberler yayıldı. Bekerecioğlu, bir gitti-geldi sanki... Görevden alınıp, mahkeme kararıyla görevine iade edildi mi, yoksa alınmadığı halde söylentiler mi çıktı bilemiyorum. Bundan tam 4 ay sonra bu defa gerçekten 13 Şubat’ta görevden alındı Bekericioğlu. Görevden alındıktan sonra da bunun ‘hukuksuz’ olduğunu ve mahkemeye gideceğini duymuştuk. Bekerecioğlu’nun yerine ise Mart ayının sonunda Dr. Gökhan Darılmaz genel sekreterlik görevine atandı... Bu konularla ilgili kamuoyu hiç aydınlatılmadı. Darılmaz Hoca’ya bir diyeceğimiz yok ama şunu soralım:

-Mehmet Bekerecioğlu, hangi gerekçe ile görevinden alınmıştır?

YANIK TEDAVİ MERKEZİ NE OLDU?

Konya’ya ‘Yanık Tedavi Merkezi’ kurulması yönünde 2 ayrı yazı kaleme aldım. Biri 18 Tem 2008, diğeri 8 Ağustos 2008 tarihli. ‘Yandınız mı, yandınız’ başlıklı ilk yazıda “2001 ile 2007 yılı arasında Konya’dan 2. ve 3’üncü derece yanık vakasıyla 65 kişi yanık tedavisi için başka illere gönderildi” diye yazmışım... Yılda yaklaşık 20 kişi yanık nedeniyle Konya dışına gönderiliyor… O dönemki yazdıklarım arşivlerde. İl Genel Meclisi toplanıyor. Yanık Tedavi Merkezi’nin yapılması için AK Parti Grup Başkanvekili Erol Küçükbakırcı önerge veriyor. Kurulması kararı alınıyor. Sağlık Müdürü Dr. Hasan Küçükkendirci’den, ‘Konya Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde 8 yataklı bir ünitenin’ kurulacağını öğreniyorum ve bunu da yazıma ekliyorum. Şu bilgileri veriyorum: Konya Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde görevli 2’si doktor 3’ü yardımcı sağlık personeli olmak üzere toplam 5 kişiyi yanık tedavisi noktasında eğitilmiş. Falan filan. Sonra, merkezin Beyhekim Sağlık Kompleksi’ne yapılması gündeme geliyor. Önceki çalışmalar duruyor. Hasan Bey, eğitilen personelin Beyhekim’e atamalarının uygun olmayacağını belirtiyor. Araştırma Hastanesi’ndeki çalışmayı bitirmek istediklerini söylüyor. Yazıyı, ünitenin yılsonunda Konya’ya kazandırılmasını ümit ederek bitirmişim. Geçen bu süreçte hala Konya’da bir yanık tedavi merkezi yok. Prof. Dr. Dursun Odabaş’ın bununla ilgili çalışmaları neticelendirmek üzereyken görevden alındığı söyleniyor. Şimdi şunu soralım:

-2008 yılından beri koca koca adamların aldığı kararlara rağmen Konya’ya hâlâ bir yanık tedavi merkezi neden kurulamamıştır?

-Prof. Dr. Sadık Özmen, bu çalışmaları durdurmuş mudur, yoksa devam etmekte midir?

-Devam ediyorsa ne zaman bitirilecektir? Genel Sekreter Gökhan Darılmaz, bu konuyu takip etmiş midir?

SORULAR SORULAR

Dedim ya; pek çok bilgi ve belge gördüm. Ama hiç kimseyi kirletmek niyetinde değilim. Bu yüzden sorularla devam etmek istiyorum.  2011 yılında Beyhekim Devlet Hastanesi’nde görevli Çocuk Hastalıkları Dr. Alaadin Yorulmaz, Konya’da yılın doktoru seçilmişti. O dönemde hastanenin başhekimi olan Opr. Dr. Gökhan Darılmaz “Beyhekim Devlet hastanesi olarak, yaratılan en değerli canlı olan insana hizmet yolunda mücadele ediyoruz. İnanıyorum ki inancımız ve insana sevgimizle hastane olarak yalnızca Konya’nın değil İç Anadolu’nun sağlık üssü haline geleceğiz” demişti. Konya’yı sağlık üssü haline getirmek isteyen Darılmaz, genel sekreter olduktan sonra, bu düşünceleri değişmiş değildir herhalde.

Şimdi seri soralım:

-Yılın Doktoru seçilen Alaadin Yorulmaz, Karaman’a mı görevlendirilmiştir?

-Görevlendirilmişse, hangi nedenden dolayı görevlendirilmiştir?

-Kamu Hastaneleri Birliği’nin bodrum katındaki 7 uzman ne iş yapmaktadır?

-Bu uzmanlara herhangi bir görev verilmiş midir?

-Uzmanların istifaya zorlandıkları ileri sürülmektedir? Bu iddialar doğru mudur? Doğruysa, uzmanların istifası neden istenmiştir?

-Konya Numune Hastanesi’nin kantin ihalesi nasıl sonuçlanmıştır? İhaleye fesat karıştırıldığı iddiaları bulunmaktadır. Bu iddialarla ilgili Kamu Hastaneleri Birliği herhangi bir işlem uygulamış mıdır?

***

Bu arada Mehmet Bekerecioğlu’nun, yürütmeyi durdurma kararı aldığını öğrendim... Bu konularla ilgili ‘sağlıklı’ bir çalışma yapılması gerektiği ortada. Herkesin, birbirini yıprattığı bir sağlık teşkilatından milletin sağlığına dönük çalışmalar beklemek şimdilik mümkün değil. Bakalım, neler olacak? Kimler gelecek, kimler gidecek!

 

M.Ali Köseoğlu
Memleket Gazetesi

 

Bu haber toplam 4307 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumlar
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim