• BIST 9050
  • Altın 2298.879
  • Dolar 32.3126
  • Euro 35.0755
  • Ankara 22 °C
  • İstanbul 19 °C
  • Bursa 22 °C
  • Antalya 20 °C
  • İzmir 25 °C

Sağlıkta paket ücret 27 günlüğüne kalkıyor

Sağlıkta paket ücret 27 günlüğüne kalkıyor
Danıştay'ın paket ücretle ilgili aldığı yürütmeyi durdurma kararı sonrası, sağlıkta vaka başına ödeme dönemi bugün başlıyor. Sosyal Güvenlik Kurumu'nun vaka başına ödemeyi ekim başına kadar uygulayacağı, 1 Ekim'de sosyal güvenlik reformuyla ilgili kanunun

Danıştay'ın paket ücretle ilgili aldığı yürütmeyi durdurma kararı sonrası, sağlıkta vaka başına ödeme dönemi bugün başlıyor. Sosyal Güvenlik Kurumu'nun vaka başına ödemeyi ekim başına kadar uygulayacağı, 1 Ekim'de sosyal güvenlik reformuyla ilgili kanunun yürürlüğe girmesiyle paket ücrete geri dönüleceği öğrenildi.


Danıştay, temmuzda Sosyal Güvenlik Kurumu'nun sağlık hizmetini satın aldığı kurum ve kuruluşlara ödemelerde kullandığı "paket ücret" uygulamasının yürütmesini durdurmuştu. Karar, 4 Ağustos'ta Sosyal Güvenlik Kurumu'na bildirilmiş ve yeni bir sistem oluşturulması için 1 aylık süre tanınmıştı. Söz konusu süre bugün biterken, SGK'nın daha önceden ödemelerde kullandığı vaka başına ödemeye geçme kararı aldığı belirtildi. Buna göre, artık sağlık kuruluşlarından alınan her hizmet için ayrı bir fiyat söz konusu olacak ve o fiyat üzerinden ödeme yapılacak.
Sağlıkta maliyetleri çok artırdığı için vaka başına ödeme sistemine sıcak yaklaşmayan SGK'nın, ekim ayında tekrar paket ücrete geçmeyi planladığı öğrenildi. Buna göre, ekim ayıyla birlikte sosyal güvenlik reformu uygulamaya girecek. Danıştay'ın kararının yeni sosyal güvenlik reformu kapsamında uygulamaya girecek olan paket ücreti kapsamadığını belirten kurum yetkilileri, bu nedenle ekim ayıyla birlikte paket ücrete tekrar dönüleceği bilgisini verdi.

Danıştay'ın aldığı son yürütmeyi durdurma kararında, paket ücret uygulamasının anayasadaki sosyal devlet ilkesine aykırı olduğu tespiti yapılmıştı. Paket ücret uygulamasının, hastalığın tanı ve tedavisi için yapılan iş ve işlemleri dikkate almaksızın baştan belirlenen bir tutarın ilgili sağlık kuruluşuna ödenmesini öngördüğüne dikkat çeken Danıştay, bu durumun birçok olumsuz sonuç doğurduğunu belirtmişti. Söz konusu modelin çağdaş tanı ve tedavi araçlarından yararlanmayı engellediğine vurgu yapan Danıştay, "Tedavinin engellenmesi veya gecikmesi nedeniyle daha sonra ortaya çıkabilecek hastalıkların tedavi edilmesi gerekliliğinden dolayı, geri ödeme kuruluşlarının maliyetini daha da artırıcı etkiler oluşturabileceği" sonucuna varmıştı. Danıştay, Sosyal Güvenlik Kurumu'nun harcamaları disipline etmek için denetimini etkinleştirmesi tavsiyesinde de bulunmuştu.

Hacer Boyacıoğlu/

Bu haber toplam 3066 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim