• BIST 9693.46
  • Altın 2496.161
  • Dolar 32.4971
  • Euro 34.5977
  • Ankara 20 °C
  • İstanbul 14 °C
  • Bursa 13 °C
  • Antalya 19 °C
  • İzmir 16 °C

Sağlıkta randevu reformu tüm Türkiye’ye yayılacak

Sağlıkta randevu reformu tüm Türkiye’ye yayılacak
Sağlık Bakanlığı’nın 9 ilde uyguladığı telefonla randevu sisteminin mayıs sonuna kadar 50 ile, yıl sonuna kadar Türkiye’ye yayılması planlanıyor. Sistem sayesinde hastanelerdeki bekleme süreleri azalacak

Sağlık Bakanlığı, 9 ilde uyguladığı Merkezi Hastane Randevu Sistemi’ne (MHRS) dahil il sayısını şubatta 20’ye çıkaracak. Mayıs ayı sonuna kadar 50 ilde uygulanacak sistem, yıl sonuna kadar tüm Türkiye’de yaygınlaştırılacak. Sistem sayesinde hastanelerdeki bekleme sürelerinin azalacağını kaydeden Sağlık Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Dr. Ekrem Atbakan “Randevu bir sözleşmedir. Bu bizim açımızdan da kendi kendimizi disipline etmek” diye konuştu.

HASTA YÖNLENDİRİLECEK

Atbakan, MHRS ile Türkiye genelinde 900 civarındaki hastaneye bir çağrı merkezinden erişerek hastalara randevu vermeyi planladıklarını söyledi. Bunun için 182 numaralı hattın hizmete girdiğini belirten Atbakan, sistemin şu anda Erzurum, Kayseri, Eskişehir, Bilecik, Yalova, Çanakkale, Edirne, Tekirdağ ve Kırklareli’nde uygulandığını aktardı. Atbakan “Bu illerde 182 hattını arayanlara randevu veriyoruz. Günde 8 bin ila 8 bin 500 arasındaki kişiye randevu vererek muayene ediyoruz. Bu hat 24 saat çalışıyor” diye konuştu. Hattı arayanların canlı operatörler tarafından karşılandığını belirten Atbakan, kişilerin kendi istedikleri hastane, branş ve doktordan randevu alabileceklerini söyledi. Atbakan “Operatörler, arayan kişinin bir tercihi yoksa, ‘bana en yakın zamanda bir randevu verin’ diyorsa, bu kez de bu isteğe göre yönlendirecek. Bazen de aynı şehirdeki birkaç hastane arasından, ‘A hastanesini tercih ederseniz bir hafta sonrasına randevu verebilirim, ama B hastanesini isterseniz, yarına da randevu verebiliyorum’ gibi yönlendirecek” şeklinde sistemin çalışma yöntemini anlattı.
 

Konuşma süresi 5-5.5 dakika

182’nin birkaç gün önce aranmasını öneren Atbakan, konuşma süresinin 5 ila 5.5 dakika sürdüğünü, bu süreyi 4-4.5 dakikaya indireceklerini söyledi. Atbakan, maliyetin ise 40 ila 45 kuruş olduğunu ifade etti. Hastaların, randevu saatinden 10-15 dakika önce hastaneye gitmeleri gerektiğini belirten Atbakan, bu işlemi de sisteme dahil etmek için çalıştıklarını söyledi. Atbakan, sistemin ikinci ve üçüncü aşamasını ise aile hekimlerinin hastalarının randevularını bizzat almaları ve tüm hastanelere internette tek bir adresten randevu almak olarak sıraladı.

Beyin cerrahı sayısında dünya beşincisiyiz

Sağlık Bakanlığı, YÖK ve Devlet Planlama Teşkilatı’nca hazırlanan ‘’Türkiye’de sağlık eğitimi ve sağlık insangücü durum raporu’’na göre, Türkiye, ebe ile beyin ve sinir cerrahı sayısı ile 5. sırada yer alıyor. Raporda yer alan bilgiye göre, Türkiye’de toplam 111 bin 211 hekim bulunuyor. Araştırmaya göre, hemşire sayısında yetersiz olan Türkiye ebe sayısıyla dünyada 5. sırada yer alıyor. Türkiye, 17 Avrupa ülkesi ile kıyaslanan raporda, beyin ve sinir cerrahi alanında her yüz bin kişiye düşen aktif çalışan uzman hekim sayısı açısından da ilk beşte bulunuyor. Sıralamada, Yunanistan birinci, Litvanya ikinci, Letonya üçüncü ve Avusturya dördüncü sırada yer alıyor. Çoğu uzmanlık alanında geride yer alan Türkiye beyin ve sinir cerrahisinde de dünyada 5. sırada bulunuyor. Raporda illerdeki uzman doktor sayıları da yer alıyor. Buna göre en fazla uzman hekim 12 bin 938 ile İstanbul’da, en az uzman ise 36 ile Bayburt’ta bulunuyor.

stargazete.com

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 4639 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim