• BIST 9767.91
  • Altın 2427.694
  • Dolar 32.5699
  • Euro 35.0032
  • Ankara 24 °C
  • İstanbul 23 °C
  • Bursa 22 °C
  • Antalya 25 °C
  • İzmir 23 °C

Sağlıkta rüşvet tartışması büyüyor

Sağlıkta rüşvet tartışması büyüyor
Kalp stenti ve katater gibi tıbbi gereçleri üreten Alvimedica şirketi ile sağlık sektörüne giriş yapan İshak Alaton, pazarda dönen rüşvet oyunlarından rahatsız.

Çin ve Singapur'dan sahte belgelerle ithal edilen 200 liralık stentlerin 'kaliteli' denilerek Türkiye'de 3 bin dolara satıldığını belirten Alaton, bu işin arkasında bazı doktorların olduğunu öne sürdü.Türkiye'nin önde gelen sanayici ve işadamlarından Alarko Holding Yönetim Kurulu Başkanı İshak Alaton, geçen hafta verdiği bir röportajda "Doktor da bürokrat da rüşvet yiyor." diyerek sağlık alanında dönen rüşvet çarkına dikkat çekmişti. Danimarka ve İsveç'ten 20 yatırımcı ile Alvimedica'yı kurduktan sonra bu yolsuzluklara yakinen tanık olduğunu belirten Alaton, Çin'de üretilen, fakat Çin'de dahi satışı yasak olan stentlerin sahte belgelerle Türkiye'ye sokulduğunu ve sağlık sektöründe kullanıldığını öne sürdü. Dünyada aspirinin dahi ruhsatlandırılarak satıldığını kaydeden Alaton, kalp stenti ve katater gibi hayati önem taşıyan ürünlerin de ruhsatlandırılmadan satmanın mümkün olmadığını hatırlatarak, Türkiye'nin bu sisteme dahil olmayan tek ülke olmasına anlam veremediğini dile getirdi. Konu ile ilgili Sağlık Bakanlığı'nı bilgilendirdiklerini ifade eden Alaton, "Sağlık Bakanlığı'na müracaat ettik. Oradaki bürokratlar 'Bakalım biz' dediler ama ilerleme olmadı. İşimiz olmamasına rağmen İngiltere, Fransa ve Almanya gibi birçok ülkenin ruhsatlandırma sistemlerini tonlarca para vererek çevirttik ve Sağlık Bakanlığı'na verdik. Üç yıldır bekliyoruz. Hâlâ bakıyorlar!" dedi.

Alaton'un açıklamalarına göre geçen sene Çin'den Türkiye'ye sahte belge ile stentlerin sokulduğu Büyükçekmece Ticaret Mahkemesi tarafından tespit edildi. Konunun detayları Sağlık Bakanlığı İlaç-Eczacılık Genel Müdürlüğü ile paylaşıldı, fakat bir ilerleme kaydedilmedi. 100 milyon dolarlık yatırımla Alvimedica'yı kurduklarını kaydeden Alaton, ürünleri 44 ülkeye ihraç ettiklerini söyledi. Stentleri ucuz olmasına rağmen Türkiye'ye satamadıklarını dile getiren Alaton şu iddialarda bulundu: "Nereye gitsek rüşvet mekanizması karşımıza çıkıyor. Sağlık Bakanlığı'nın bürokratları var, ithalatçıları var, doktorları var. Doktor diyor ki 3 bin dolar ithal malı, cebinden çıkar ver. Takmadan önce parayı alıyor. 500 dolar veriyor aracıya, bin dolar öbürüne, kalanı da cebine alıyor. Ve onun maliyeti 200 lira. SGK ithal stentlerin parasını ödemediği için insanların cebinden çıkıyor. Oysa Alvimedica ürünleri kullansalar sigorta ödüyor ama doktorun eline bir şey geçmiyor. Sağlık Bakanlığı, Türk girişimcisinin, Türk üretiminin Türkiye'de satabileceğini göstersin."

BAKANLIK: İSİM VER, GEREĞİNİ YAPALIM

Sağlık Bakanlığı ise dün, Alaton'un daha önce bir röportajında da dile getirdiği 'rüşvet' iddialarıyla ilgili yazılı açıklama yaptı. "Somut bildirimin varsa gereğini yapalım" denilen açıklamada şunlar kaydedildi: "İshak Alaton tarafından, (Taraf ve Milat gazetelerindeki) haberde yer alan konularla ilgili bakanlığımıza bir ihbar, suç duyurusu veya başvuru yapılmamıştır. Alaton ile 'bakanlık yetkililerini ikna' anlamında hiçbir görüşme gerçekleşmemiştir. Gazete haberi üzerine İshak Alaton'dan resmi yazıyla; 'varsa konusu suç olan fiillerle ilgili iddialarını yer, zaman, kurum ve kişi belirtmek suretiyle bildirmesi' istenmiştir." 

Kaynak : Zaman

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 3913 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim