• BIST 8718.11
  • Altın 2240.86
  • Dolar 32.3271
  • Euro 35.1407
  • Ankara 3 °C
  • İstanbul 9 °C
  • Bursa 4 °C
  • Antalya 14 °C
  • İzmir 8 °C

Sağlıkta sil baştan! Cumhurbaşkanı talimat verdi!

Sağlıkta sil baştan! Cumhurbaşkanı talimat verdi!
Hükümet, 2011 yılında Kanun Hükmünde Kararname ile hayata geçirdiği ve sağlıkta yeni dönem olarak sunduğu yapıyı tamamen değiştiriyor.


Hükümet, 2011 yılında Kanun Hükmünde Kararname ile hayata geçirdiği ve sağlıkta yeni dönem olarak sunduğu yapıyı tamamen değiştiriyor. İlerde sağlık kurumları için oluşturulan üçlü yönetim yapısı, 6 yıl sonra yeniden eski sisteme dönüyor. Hazırlanan son KHK’yla, ‘sağlıkta tek çatı’ oluşturuluyor. Gerekçe olarak da artan bürokrasi ve kadrolaşma gösteriliyor.

2011 Kasım ayında, ‘Sağlıkta Dönüşüm Projesi’ kapsamında 81 ilde Kamu Hastaneler Birliği (KHB) Genel Sekreterliği kuruldu. Ayrıca Halk Sağlığı Kurumu ve Sağlık Müdürlükleri ile 3 farklı yönetim yapısı planlandı. 81 ilde en üst yönetici olarak KHB Genel Sekreterlikleri oluşturuldu. Kamu hastaneleri yönetimi ve satın almalarında, en güçlü isim olan KHB Genel Sekreterlikleri, sistem kurulduğunda yüksek ücretle tercih edilen makamlar oldu. Ayrıca bu yapının merkez ve taşra teşkilatları için yüzlerce yönetici kadrosu oluşturuldu.

ÇOK SAYIDA BÜROKRAT

Aynı düzenlemeyle, illerdeki, Halk Sağlığı Kurumu ve Sağlık Müdürlükleri de ikinci ve üçüncü basamak sağlık hizmetlerinden sorumlu yapılar olarak hayata geçirildi. Bu birimlerde, ana çocuk sağlığı, bulaşıcı hastalıklar, çevre sağlığı, verem savaş dispanserleri, koruyucu ve önleyici sağlık hizmetleri gibi hizmetlerden sorumlu kılındı. Sağlıkta daha hızlı ve verimli çalışma amacıyla yapılan bu düzenleme, yeni kadrolar açılması dışında, beklenen sonucu vermedi.

İllerde sağlıkla ilgili yönetim, üç başlı oldu. Üç kurum arasında koordinasyon sorunu yaşandı ve yetki karmaşası ortaya çıktı. Yaratılan bürokrasi, hizmetlerde gecikme oluşturdu. Ayrıca, yeni oluşturulan kadroların, bazı grup ve cemaatler tarafından kadrolaşma amacıyla kullanıldığı öne sürüldü. O dönem, eleştirilen bu yapının işlemediği 6 yıl sonra görüldü.

İktidar, yaşanan sorunların ardından bu sistemi, eskisine benzer bir yapıya dönüştürmek için kolları sıvadı. Mehmet Müezzinoğlu’nun Sağlık Bakanı olduğu dönemde, ‘sağlıkta tek çatıya dönüş’ olarak açıklanan yasa çalışması, aylarca bekledi. Bakanlar Kurulu aşamasına kadar gelen ve dönemin Başbakanı Ahmet Davutoğlu’nun imzalamasının ardından, TBMM’ye gönderilmesi beklenen yasa tasarısı, Davutoğlu’nun görevden ayrılmasına neden olan olağanüstü kongre süreciyle askıda kaldı.

ERDOĞAN TALİMATI

Geçtiğimiz günlerde konu yeniden Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’a iletildi, Erdoğan, yerelde yaşanan sağlık sorunlarının giderilmesi için çalışma yaptırdı. Erdoğan, illerde yeniden sağlıkta tek çatı yönetimine geçilmesi için talimat verdi ve bu düzenlemenin çıkartılacak ilk kanun hükmünde kararnameye konulmasını istedi. Yapılan çalışmaya göre, illerde sağlık yönetimi eskisine benzer bir yöntemle, “il sağlık müdürü, kamu hastanelerinden sorumlu il sağlık müdür yardımcısı ve halk sağlığından sorumlu il sağlık müdür yardımcısı” şeklinde yeniden yapılandırılacak. Bu düzenlemeyle yetki ve görevlendirmeler de yeniden tanımlanacak.
 

 

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 5100 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim