• BIST 9079.97
  • Altın 2300.464
  • Dolar 32.3187
  • Euro 35.088
  • Ankara 22 °C
  • İstanbul 19 °C
  • Bursa 22 °C
  • Antalya 20 °C
  • İzmir 25 °C

Sağlıkta uydu teknolojisi dönemi

Sağlıkta uydu teknolojisi dönemi
Sağlık Bakanlığına bağlı hastaneler ve coğrafi bilgi sistemlerinin entegrasyonu için hazırlanan projeyle hasta, vaka takip ve teşhisleri, uydu görüntüleri üzerinden takip edilecek.

Sağlık Bakanlığına bağlı hastaneler ve coğrafi bilgi sistemlerinin entegrasyonu için hazırlanan projeyle hasta, vaka takip ve teşhisleri, uydu görüntüleri üzerinden takip edilecek.

''İnteraktif Aile Hekimliği ve Hastane Bilgi Sistemleri Projesi''nin yazılımlarını gerçekleştiren Bmbsoft Genel Müdürü Burhan Buruk, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ilk kez Çankırı'da uygulamaya konulan çalışma sayesinde, aynı bölgedeki hastalıkların dağılımının tüm merkezlerce izlenerek, bu sayede özellikle salgın hastalıkların yayılımı konusunda ortak müdahale edilme ve zamanında önlem alabilme imkanı sağlandığını söyledi.

Bmbsoft tarafından hayata geçirilen projenin pilot bölge seçilen Çankırı'da başarıyla uygulandığını ve büyük ilgi gördüğünü kaydeden Buruk,coğrafi tabanlı bilgi sistemi sayesinde, tüm doktorların yüksek çözünürlüklü uydu görüntüleri üzerinden tek bir veri tabanına ulaşarak, burada ''online'' olarak hasta bilgilerine erişip, kolayca analiz ve yorum yapma imkanı bulacağını anlattı.

Şu anda sistemden sadece sağlık kurumları, sağlık müdürlükleri, hastaneler ve aile hekimliklerinin faydalanabileceğini aktaran Buruk, sözlerine şöyle devam etti:

''Yakında tüm yurt genelinde hayata geçecek 'teletıp' teknolojisi ile doktorlar, Coğrafi Bilgi Sistemleri (CBS) ile uydu görüntüleri üzerinden hastaların yaşadığı yerleşim birimlerindeki diğer hastaların laboratuvar sonuçları ve dijital radyoloji görüntülerine de ulaşabilecek. Böylece aynı bölgedeki tüm hastaların ve hastalıkların durumu, uydu görüntüleri üzerinden anında takip edilecek.

Üst üste aynı bölgeden, aynı tanı ile gelen hastalar il bazında erkenden tespit edilerek, zamanında müdahale imkanı sağlanacak. Erken teşhis ile hekimler, vakaların salgın veya toplu zehirlenme gibi özelliklerini de anında analiz edecek.''

Burhan Buruk, sistem sayesinde doğurgan nüfusun dağılımı, aşısı eksik olan bölgeler, kanser hastalarının yoğunlaştığı yerleşim birimleri, bebek ölüm oranlarının yüksek olduğu yerler ve bulaşıcı hastalık tespit edilen bölgelerin de uydu görüntüleri üzerinden il, ilçe, belde, köy ve mahalle şeklinde detaylandırılarak izlenebileceğini sözlerine ekledi.

Bu haber toplam 1570 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim