• BIST 9090.76
  • Altın 2323.472
  • Dolar 32.3694
  • Euro 34.9717
  • Ankara 16 °C
  • İstanbul 18 °C
  • Bursa 21 °C
  • Antalya 23 °C
  • İzmir 19 °C

Sağlıkta zarar ediyorlar ama işi kapmak için hediye olarak laptop, suit oda veriyorlar

Sağlıkta zarar ediyorlar ama işi kapmak için hediye olarak laptop, suit oda veriyorlar
Yapı Kredi Sigorta Genel Müdürü Murat Güvenel, büyük grupların sağlık sigortasını alabilmek için hem zararına fiyat teklif edildiğini hem de yöneticilere laptop, suit oda gibi hediyeler verildiğini belirterek, sonunda sigorta şirketi ile birlikte sigortay

Yapı Kredi Sigorta Genel Müdürü Murat Güvenel, büyük grupların sağlık sigortasını alabilmek için hem zararına fiyat teklif edildiğini hem de yöneticilere laptop, suit oda gibi hediyeler verildiğini belirterek, sonunda sigorta şirketi ile birlikte sigortayı yaptıran grubun da bu işten zarar ettiğini vurguladı.

YAPI Kredi Sigorta Genel Müdürü Murat Güvenel, büyük şirketlerin çalışanlarına yan hak olarak verdikleri özel sağlık sigortasının, işveren tarafından iyi yönetilmemesi halinde kontrolden çıkmış ana masraf kalemi haline geldiğini söyledi. Murat Güvenel, Türkiye’de toplam 1 milyon 276 bin kişinin özel sağlık sigortası olduğunu, bunun 740 bininin büyük grupların yaptırdığı sigortalardan, geri kalan 536 bin kişinin de bireysel sigortalardan oluştuğunu kaydetti.

REKABET ZARAR ETTİRİYOR: Gerek sigortalı gerekse de sigorta şirketi açısından asıl sorunun bu grup sigortalarında yaşandığını vurgulayan Güvenel, büyük şirketleri sigortalama adına sigortacılar arasında yaşanan rekabetin zarara yolaçtığını ifade ederek, "10 milyon, 17 milyon YTL prim alınan gruplar var. Yani, sağlık sigortası sigorta şirketleri açısından iyi bir enstrüman. Ancak sigorta şirketlerinin bir kısmı verdikleri tekliflerde büyük zararlar oluşacağını daha başta kabul ediyor" dedi.

HASAR BÜYÜYOR PRİM ARTIYOR: Murat Güvenel, işi kapma uğruna büyük grupların yöneticilerine laptop, suit oda gibi hediyeler verildiğini de belirterek, şunları söyledi: "Zaman içinde bu grupların sigorta için istedikleri teminatın kapsamı genişliyor. Çoğunlukla da sağlık sigortası ile ilgisi olmayan teminatlar isteniyor ve çalışan için asıl alınması gereken riskler gözardı ediliyor. O zaman da hasar büyüyor. Hasar büyüdükçe prim de yükseliyor. Bu sefer işveren fizibilite yapamıyor ve sağlık sigortası kontrolden çıkmış masraf kalemi haline geliyor. Sigortadan çıkmak istese, çalışanının hakkını elinden almış olacak, devam etse maliyet artacak. Sağlık sigortası öyle bir üründür ki, işveren bir kere girdi mi artık çıkamaz. O nedenle işverenin bunu iyi yönetmesi ve teminat kapsamını artırmaması gerekir."

ŞİRKET SEÇİMİ DOĞRU YAPILMALI: Güvenel, büyük grupların ucuz fiyat beklentisi ile sürekli sigorta şirketi değiştirmelerinin belirli bir süre sonunda kurumsal sağlık sigortasını, bireysel poliçeden daha yüksek fiyatlı hale getirdiğinin de altını çizdi. Murat Güvenel, bireysel sağlık sigortasında tüketicilerin dikkat etmesi gereken noktalara da değinerek, ilk defa sağlık sigortası yaptıracak olanların sadece fiyatı değil, büyük maliyetler doğurabilecek hastalıklardaki koşulları, yenilemede uygulanabilecek fiyatları, yenileme garantisi koşullarını değerlendirmesinin önemli olduğunu bildirdi.

DÜŞÜK PRİMLİ POLİÇELER: Güvenel, "Primi çok düşük olduğu için seçilen bireysel sağlık poliçelerinde, önemli bir hastalık ortaya çıktıktan sonra yenilemede bu hastalığın teminat dışı bırakılması, ek prim yapılması bizce sektöre zarar vermektedir. Şu da önemlidir ki, bireysel sağlık sigortalarında şirket seçimi en başta doğru olarak yapılmalıdır. Aksi durumda risk oluştuktan sonra şirket değişikliği yapmak sigortalının aleyhine olabilmektedir" dedi.

40 yaşında biri 500 YTL’ye sağlık sigortası yaptırabilir

MURAT
Güvenel, sağlık sigortasının bellirli gelir grubuna hitap ettiği gibi yanlış bir kanının hakim olduğunu belirterek, şunları söyledi: "Bugün 35-40 yaşında birisi 400-500 YTL yıllık primle, yatarak tedaviyi kapsayan sağlık sigortası yaptırabilir. Buna ayakta tedaviyi de katarsanız, rakam 800-900 bin YTL’ye çıkıyor. Üç kişilik bir ailede ise bu rakam 2 bin 500- 3 bin YTL arasında değişiyor. Bir aile on yıl boyunca prim ödese 35 bin YTL tutar. Bu süre içinde de illa bir sağlık sorunu çıkar. Şunu kabul etmek lazım ki, sağlık harcamaları her geçen gün daha da pahalılaşıyor. Orta bazlı bir kanser tedavisi 80-100 bin YTL’yi, basit bir ameliyat 10 bin YTL’yi buluyor. Ağır bir trafik kazasında tedavi gideri 500-600 bin YTL’lere çıkıyor. Kişinin kendi fonları ile bunu karşılaması imkansız. Biz ise bunları ödüyoruz. Asıl sorun Türkiye’de sigorta yaptıran kişilerin belirli bir yaşta olması. Yani, sağlık harcamalarının başladığı yaşta sigorta yapılmak istenmesi. Oysa 25 yaşında sisteme girilse bu ödenen primler daha da düşer."

250 kişilik ekip kurduk bir numaraya oturduk

MURAT Güvenel, şirket olarak 230 bin 818 toplam sağlık sigortalı sayısı ve yüzde 22’lik pazar payı ile sektörde sağlık sigortasında lider konuma geldiklerini belirterek, 2007 yılında bu branştan 20 milyon YTL kar elde ettiklerini söyledi. Güvenel, sağlık sigortasından zarar edilen bir ortamda kendilerine bu alanda büyümeyi ve kar etmeyi hedef seçtiklerini ifade ederek, şunları söyledi: "Bunun için de diğer tüm sigorta şirketlerinden farklı olarak acentelere bel bağlamayıp, 250 kişilik satış ekibi kurduk. İşte bu ekip sayesinde de hem en çok sigortalı sayısına ulaştık hem de kar ettik. Büyük şirketlerin grup sağlık işlerine ağırlık vermeyip, bireysel sigortalara yöneldik. O nedenle de sigortalı sayımızın yüzde 60 bireyseldir."

Bu haber toplam 1954 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim