• BIST 9092.73
  • Altın 2324.462
  • Dolar 32.3625
  • Euro 34.9678
  • Ankara 20 °C
  • İstanbul 21 °C
  • Bursa 23 °C
  • Antalya 26 °C
  • İzmir 22 °C

Sağlıktaki Katılım Payı Düzenlemesine Uşaklı Özel Sağlık Kuruluşlarından Tepki

Sağlıktaki Katılım Payı Düzenlemesine Uşaklı Özel Sağlık Kuruluşlarından Tepki
Sağlık Bakanlığı tarafından 1 Ekim 2009 tarihi itibariyle uygulamaya konulan sağlık kuruluşlarındaki muayene katılım paylarını protesto eden Uşak'taki Özel Sağlık Kuruluşları Platformu üyeleri uygulamanın yürürlüğe girmesiyle hasta sayılarının yüzde 30 az

Sağlık Bakanlığı tarafından 1 Ekim 2009 tarihi itibariyle uygulamaya konulan sağlık kuruluşlarındaki muayene katılım paylarını protesto eden Uşak'taki Özel Sağlık Kuruluşları Platformu üyeleri uygulamanın yürürlüğe girmesiyle hasta sayılarının yüzde 30 azaldığını iddia etti.

Uşak Özel Sağlık Kuruluşları Platformu'na üye özel sağlık kuruluşlarının yöneticileri Sağlık Bakanlığı tarafından muayene katılım paylarında yapılan düzenleme ile ilgili Uşak Göz Merkezi'nde basın toplantısı düzenledi. Toplantıda uygulamanın özel sağlık kuruluşları üzerinde ciddi sıkıntılar doğurduğunu kaydeden platformu üyeleri uygulamanın sağlık kuruluşları ile hastaları karşı karşıya getirdiğini savundu. Uşak'ta günde 8 bin kişinin sağlık hizmeti almak için hastanelere başvurduğunu belirten platform üyeleri il genelindeki özel hastanelere günde 3 bin kişinin geldiğini yeni uygulama sonrası bu rakamın 2 bine düştüğünü öne sürdü.

1 Ekim 2009 itibariyle sağlık kuruluşlarındaki tedavi katılım payı oranlarının yüzde 33 ile yüzde 150 civarında artırılmasının kabul edilemeyeceğini iddia eden ve düzenlemedeki aksaklıkların bir an önce giderilmesini istediklerini kaydeden Özel Ceyline Hastanesi Başhekimi Dr. Ömer Faruk Azal, 15 gün içerisinde özel sağlık kuruluşlarının hasta sayılarının yüzde 30 azaldığını ileri sürdü.

Dr. Ömer Faruk Azal konuyla ilgili şunları söyledi; "Uygulama nedeniyle hasta ile özel sağlık kuruluşları karşı karşıya getiriliyor. Yedi yıl önce sağlıkta özel sağlık kuruluşlarını destekleyen hükümet şimdi özel sağlık kuruluşlarına "kapatın gidin" diyor. Özel sağlık kuruluşları ve bu kuruluşlardan hizmet alan hastalar yeni uygulama ile cezalandırılıyor. Çünkü hastalar daha fazla katkı payı ödemek zorunda kalıyor. Devlet bir hastanın muayenesi için bize 22 TL veriyor. Yeni uygulamayla bu ücretin 15 TL'sini hastadan alıyor. Kamuya ait sağlık kuruluşlarında ise bu oran 8 TL. Bu rakamlar özel sağlık kuruluşlarının rekabet şansını ortadan kaldırıyor. Bir an önce bu yanlıştan dönülmelidir. Aksi takdirde Türkiye'de hizmet veren yaklaşık 800 özel hastane, bu hastanelerde çalışan 200 bin kişi ekokomik açıdan zor durumda kalacak"

Özel sağlık kuruluşlarının bu uygulamadan sonra işçi çıkarmaya başladığını da belirten Azal sözlerini şöyle tamamladı; "Biz katılım payı ile ilgili düzenlemenin yeniden ele alınmasını, özel sağlık kuruluşlarının alması gereken katılım payları ile kamuya ait sağlık kuruluşlarının aldığı katılım paylarının eşitlenmesini ve makul seviyeye çekilmesini istiyoruz. Uşak'ta günde 8 bin kişi sağlık kuruluşlarına başvuruyor. Bunların 3 bin tanesi özel sağlık kuruluşlarından hizmet alıyor. Uygulamanın başlamasıyla hasta sayımız yüzde 30 azaldı. Bu düşüşün kısa süre içerisinde yüzde 50'ye ulaşacağını düşünüyoruz. Daha önce özel sağlık kuruluşlarından hizmet alan hastalar şimdi kamuya ait sağlık kuruluşlarına gidiyor. Uygulamadaki eksiklikler giderilmezse kamuya ait hastahanelerde uzun kuyruklar oluşmaya başlayacak. Bu durum sağlık hizmetinin kalitesini önemli oranda olumsuz yönde etkileyecektir. Hükümetin bu uygulamadaki eksiklikleri gidereceğini ümit ediyoruz"


haberfx.net

Bu haber toplam 1976 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim