• BIST 9524.59
  • Altın 2510.857
  • Dolar 32.5608
  • Euro 34.6255
  • Ankara 13 °C
  • İstanbul 13 °C
  • Bursa 11 °C
  • Antalya 16 °C
  • İzmir 16 °C

Sağlıktaki torba tasarıya TTB'den ağır eleştiri

Sağlıktaki torba tasarıya TTB'den ağır eleştiri
TBMM’YE geçen hafta sunulan ve tam güne yeni düzenleme de getiren torba tasarıya hekimlerden ağır eleştiri geldi.

Türk Tabipleri Birliği (TTB) Genel Sekreteri Beyazıt İlhan, “Bu tasarı, Gezi eyleminde olduğu gibi kurulan revirlerde sağlık hizmeti sunan doktorlara, ‘ruhsatsız çalıştıkları’ gerekçesiyle hapis ve para cezası öngörüyor. Aile hekimliği ise paralı hale getiriliyor” diye konuştu.

İlhan, yeni torba tasarının hekimlere düşmanca bir tutum ile yapıldığını savunarak, eleştirilerini Hürriyet’e şöyle anlattı:

DÜŞMANCA TUTUM
“Ruhsatsız sağlık hizmeti sunma adı altında yepyeni bir suç yaratıldığını ve hekime bir ila üç yıl hapis cezası ve 100 bin güne kadar adli para cezası öngörülüyor. Ruhsatsız çalışan kişilerin muayenehanesi zaten sağlık bakanlığı tarafından kapatılıyordu. Hapis cezası ve para cezası hekime karşı düşmanca bir tutumdur. Üstelik para cezası Türk Ceza Kanunun’da 730 güne kadardır. Burada ise 100 bin güne kadar (günlük ceza 20 TL ila 100 TL arasında değişiyor) çıkarılmıştır. Bu madde ile Gezi Parkı eyleminde olduğu gibi kurulan revirlerde sağlık hizmeti sunan doktorların, ‘ruhsatsız çalıştıkları’ iddia edilebilir. Bakanlık zaten yıllardır hakkı olan hekime de muayenehane açmak için ruhsat ermiyordu. Şimdi de hukuksuz olarak ruhsat vermediği hekimlere hapis ve para cezası vermek istiyor.

“ÇALIŞTIĞIN YERDE OTUR” ŞARTI
KHK ile hekime çalıştığı yerde oturma zorunluluğu getirilmişti, ancak Anayasa Mahkemesi bunu 16 Şubat’ta iptal etmişti. Şimdi aynı maddeyi torba tasarıya koymuşlar. Kişilere özel bir başka düzenleme ise mecburi hizmet alanında yapılıyor. Eğitimlerini yurt içinde almakla birlikte en az iki yıl yurt dışında çalışan veya daha önce yurt dışında eğitim gören hekimler devlet hizmeti yükümlüğünden muaf tutuluyor. Böylece Türkiye’de okumayı ve çalışmayı tercih etmiş hekimler yönünden devlet hizmeti yükümlülüğü bir cezalandırma uygulaması olarak devam ettiriliyor.

HOCA PARASI YENİDEN GELİYOR
Tasarı ile ‘Hoca parası’ uygulaması yeniden getiriliyor. Üniversitedeki Hocaya, ‘üniversitede mesai saatleri dışında daha çok sağlık hizmeti verirsen sana para vereceğim, üstelik bu parayı da tedavi ettiğin hastanın cebinden alacaksın, ancak yarısını da bana vereceksin’ deniliyor. Daha ötesinde de hocaları özel sağlık kuruluşlarına kiralama sistemi getiriliyor.

PROF’A SÖZLEŞME GELİYOR
Üniversitelerde en fazla bir yıl süre ile sözleşmeli olarak profesör ve doçent çalıştırılmasının yolu açılıyor. Sözleşmeli akademisyenlerin, akademik sorumluluk alamayacağı, rektörlük seçimlerinde oy kullanamayacağı düzenlenirken, her an sona erebilecek sözleşme ilişkisi ile toplum yararına bilim üretecek, bilgisini kamunun hizmetine korkmadan sunacak öğretim üyesi bağımsızlığının yok edilmesi hedefleniyor.

AİLE HEKİMLİĞİ PARALI OLUYOR
Daha önce aile hekimlerinin tetkik ve sarf malzemeleri kendilerine devlet tarafından ödenirken şimdi aile hekimlerinin vatandaştan alması, vatandaşın da daha sonra il sağlık müdürlüğünden istemesine yönelik bir sistem getiriliyor. Hekimle hasta arasına para ilişkisi sokulurken, aile hekimliği hizmetleri ücretli hale dönüştürülüyor. ‘Şiddete ağır ceza’ diye aldatıcı bir biçimde sunulan düzenlemeler sağlık hizmetini güvence altına almaya dönük değil. Çünkü burada hekime şiddet uygulayan kişilerin tutuklanması ile ilgili konu muallakta bırakılmış.

JET PROFESÖR
Kişilere özel düzenleme yapılıp üniversitelere gitmeden ‘jet profesör’ yapılan, Sağlık Bakanlığı’nda profesör unvanı ile ayrıcalıklı ücret ve görevlere getirilen insanlara, Yükseköğretim Yasasının 29. Maddesi çiğnenerek üniversitede çalışmış gibi profesör unvanı ile ilgili her türlü akademik ve özlük hakkı da tanınıyor. Anayasa Mahkemesinin iptal kararlarına rağmen kamuda çalışan hekimlere kendi uzmanlık alanlarında mesai sonrası serbest meslek icrasını yasaklarken işyeri hekimliği yapın deniliyor.”

Meltem Özgenç / Hürriyet

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 1986 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim