• BIST 9079.97
  • Altın 2300.766
  • Dolar 32.3336
  • Euro 35.1039
  • Ankara 22 °C
  • İstanbul 19 °C
  • Bursa 22 °C
  • Antalya 19 °C
  • İzmir 23 °C

Sahibinden 250 bin'e sporcu böbreği!

Sahibinden 250 bin'e sporcu böbreği!
Facebook ya da bloglar üzerinden organlarını satışa çıkaranlar, böbrek için en az 25 bin, karaciğer için ise 80 bin lira istiyorlar.

İnternet üzerinden yapılan ticaret organ satışına kadar uzandı. En fazla böbrek satılan organ pazarında fiyatlar ise 10-350 bin lira arasında değişiyor. Sigara içmeyenlerin ve sporcuların satışa çıkardığı organlar daha pahalı olurken, yaş arttıkça fiyatlar düşüyor. İnternette organlarını satışa çıkaranlar, nakil için gerekli yasal prosedürleri de akıl almaz yöntemlerle delmenin yolunu bulmuşlar. Organ nakli için 4’üncü dereceye kadar akraba olma veya aynı mahallede ikamet etme (komşu-yakın tanıdık) gibi şartlar gerekiyor.

‘Önce evlenir, sonra boşanırız’

Maddi sıkıntılar veya rahat bir yaşam sürme hayali ile karaciğer, böbrek ve rahim gibi organlarını Bloglar ve Facebook sayfaları üzerinden satılığa çıkaranlar, nakil için gereken prosedürü alıcının yakınları ile sahte evlilik yaparak veya ikametgah değiştirerek aşıyor. İnternete bıraktığı telefon üzerinden ulaştığımız Hatay’da yaşayan Murat isimli şahısla yaptığımız organ pazarlığında, şunları söyledi: “Banka borcum yüzünden tek böbreğim için 150 bin lira istiyorum. Yakın akrabalarınızla kağıt üzerinde evlenirim. Aradan belli bir süre geçtikten sonra ben böbreğimi hastanıza bağışlarım sonra da boşanırız” dedi.

ASIL PARAYI ARACILIK YAPANLAR KAZANIYOR

Türkiye Böbrek Vakfı Başkanı Timur Erk, yasa dışı olarak internet üzerinden organ ticareti yapıldığını ve insanların başta böbrek olmak üzere karaciğer ve ilik gibi organlarını sattıklarını söyledi. Türkiye’de 20 bin hastanın böbrek nakli için beklediğini söyleyen Erk, bu işin ticaretinin yapılmasını yanlış olduğunu belirterek “Bire bir internet üzerinden organlarını satışa çıkaran da var, aracı usulü ile organlarını satan da var. Asıl parayı bu alıcılar kazanıyor. Balkan ülkeleri ve Ortadoğu ülkelerine fazlasıyla gidiyor. Aracı olarak nitelendirdiğimiz kişiler Türkiye’den aldığı böbreği yurt dışında yüksek fiyattan satıyor. Bunun önüne geçmek pek mümkün değil” diye konuştu.

Sigara içmeyen daha fazla para istiyor

İnternet üzerinden organlarını satan Kemal isimli şahıs ise sporcu olduğunu ve alkol sigara kullanmaması nedeniyle böbreğini 250 bin TL’ye satışa çıkardığını söyledi. Kemal “İstanbul’da yaşıyoruz. Babam ile birlikte bir şirketimiz vardı. Borçlar nedeniyle battı ve kapattık. Banka ve özel kişilere borçlarımız var. Babam intihar noktasına kadar geldi. Tek çarem bu. Yoksa babamı kaybedeceğim” diye konuştu.

5 bin liraya ameliyat

İzmir’de yaşayan Şehmuz isimli şahıs borçları nedeniyle ilik, böbrek veya karaciğerini satacağını söyledi. Şehmuz ayrıca, Antalya veya İstanbul’da yaşa dışı olarak nakil gerçekleştirebilecek hastaneler bildiğini ancak konunun yüzyüze görüşülmesi gerektiğini söyledi. 5 bin TL karşılığında ameliyatın gerçekleştirilebildiğini kaydeden Şehmuz, böbrek fiyatının 80 bin TL olduğunu belirtti. Bursalı Yunus ise yoksulluk içinde büyüdüğünü ve daha rahat bir hayat sürmek için karaciğer ve böbreğini satışa çıkardığını ifade etti. Yunus’un böbrek satış fiyatı ise 100 bin TL.

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 2978 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim