• BIST 9722.09
  • Altın 2428.571
  • Dolar 32.5199
  • Euro 34.8
  • Ankara 20 °C
  • İstanbul 19 °C
  • Bursa 19 °C
  • Antalya 23 °C
  • İzmir 21 °C

'Sahibinden' satılık nakil merkezi lisansı!

'Sahibinden' satılık nakil merkezi lisansı!
Sağlık Bakanlığı, böbrek ve karaciğer nakli merkezi lisansları için açık artırma yapacak.

Sağlık Bakanlığı, 2008’de, yeni hastane ile hastaneler içinde yeni birim ve branşlar açılmasını durdurdu, bu tarihten hemen önce açılmış birimler için de hekim kontenjanı vermedi. Yeni hastane açabilmek, ancak bir başkasını satın alarak gerçekleşebildi. Bakanlığın, ‘planlama’ için bu faaliyetleri durdurduğu süreçte, yeni merkez ve birimler için de kendiliğinden 'piyasa' oluştu. Sağlık sektöründe hizmet veren ve bu dalların ruhsatına sahip olanlar, satışa başladı. Kardiyovasküler cerrahi, fizik tedavi, cildiye gibi bölümlerin ruhsatları, milyonlarca liraya ulaştı.

‘FİYAT 2 MİLYON DOLARA ÇIKACAK’
Sağlık Bakanlığı, kendiğilinden oluşan bu 'piyasa'yı görmüş olacak ki; artık kendisi de vereceği lisansları satışa hazırlanıyor. Bunun ilk örneği; nakil merkezlerinde yaşanacak. Bakanlık, “Organ Nakli Merkezleri 2013 Yılı Planlaması” genelgesiyle, vakıf ve özel hastanelerin, organ nakli merkezi kontenjanlarını belirledi. Buna göre, Ankara, İstanbul ve İzmir'de toplam 7 böbrek nakli merkezi, yine adı geçen illerde 4 tane de karaciğer nakli merkezi açılabilecek. Bu kontenjanları, vakıf üniversiteleri ile özel hastaneler dolduracak. Merkezleri açmak için yeterli olan hastaneler, 14 Ocak 2013'e kadar Sağlık Bakanlığı Sağlık Hizmetleri Genel Müdürlüğü'ne başvuracak. Verilecek lisanslar ise yapılacak açık artırma sonucu belirlenecek. Lisans belgeleri, 10 yıl süreliğine verilecek ve belgeyi almaya hak kazananlar, 2 yıl içinde faaliyete geçmekle yükümlü olacak. Adını vermek istemeyen bir özel hastane sahibi, diğer birimlerinin piyasa ortalamaları göz önüne alındığında, organ nakli gibi önemli bir merkez için alınacak lisansın fiyatının açık artırma sonucu 2 milyon dolara kadar çıkacağını ifade etti.

'DEVLET BUNU GELİR KAYNAĞI OLARAK GÖRMEMELİ'
Özel Hastaneler ve Sağlık Kuruluşları Derneği (OHSAD) Genel Sekreteri Cevat Şengül, organ nakli merkezleri ile ilgili verilecek bu lisansların, devlet tarafından gelir kaynağı olarak görülmemesi gerektiğini söyledi. Şengül, şöyle devam etti: “Lisanslar, aranılan şartların bulunduğu, yani bu merkezleri açmayı hak eden hastaneler arasında yapılacak adil bir kurayla verilmeli; parayla değil.”

EN PAHALISI RADYASYON ONKOLOJİSİ
Yeni birim ve hastane açamayan özel sektör, daha önce aldıkları ruhsatları satıyor. En pahalısı 3 milyon lira ile radyasyon onkolojisi olan ruhsatlardan diğerlerinin fiyatları şöyle: Dahiliye ve çocuk hastalıkları 160 bin, fizik tedavi 220 bin, tüp bebek merkezi ise 1.2 milyon lira.

EBRU ERDOĞAN/HABERTÜRK

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 5077 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim