• BIST 9524.59
  • Altın 2491.578
  • Dolar 32.5711
  • Euro 34.7377
  • Ankara 16 °C
  • İstanbul 14 °C
  • Bursa 16 °C
  • Antalya 19 °C
  • İzmir 17 °C

Sahte, Şüpheli ve Kontrollü İşyerleri hakkında duyuru

Sahte, Şüpheli ve Kontrollü İşyerleri hakkında duyuru
Sosyal Güvenlik Kurumu Başkanlığı Sigorta Primleri Genel Müdürlüğü tarafından Sahte, Şüpheli ve Kontrollü İşyerleri hakkında duyuru yayımlandı.

SOSYAL GÜVENLİK KURUMU BAŞKANLIĞI
Sigorta Primleri Genel Müdürlüğü
Hizmet Akdiyle Çalışanlar Daire Başkanlığı

Sayı: 84228040/19662804/YB (4/a)-5651573                   10 Kasım 2015
Konu: Sahte, şüpheli ve kontrollü işyerleri hk

GENEL YAZI

Bilindiği üzere, 5510 sayılı Kanunun 4 üncü maddesinin birinci fıkrasının (a) bendine tabi sigortalılıklarını gerektirecek çalışmaları bulunmadığı halde sahte işyeri tescili yapılarak sigortalı bildirimi yapıldığı tespit edilen işyerleri ile işverenleri hakkında işyeri tescil programına sahte, kontrollü ve şüpheli kodlarının konulması sağlanarak ünitelerce yapılacak işlemler 5/1/2012 tarihli ve 317008 sayılı Genel yazı, 14/4/2014 tarihli ve 5727397 sayılı Genel yazı, 19/6/2014 tarihli ve 2014-36 sayılı e-posta mesajı ile 28/5/2015 tarihli ve 2823305 sayılı Genel yazıyla talimatlandırılmıştır.

Sigortalılar hakkında yersiz olarak hizmet bildirme ve birleştirme yapılmaması açısından   SGK Tescil ve Hizmet Dökümü Programında; "sahte işyeri", "kontrollü işyeri" ve "şüpheli işyerP'nden bildirilen hizmetlerin farklı renk (turuncu renk) ile gösterimi sağlanmış olup bu şekilde hizmet bildirimi yapılmış sigortalılar hakkında sigortalı tescil ve hizmet servislerince yapılacak işlemler aşağıda açıklanmıştır.

Buna göre;

"Sahte işyeri" kodu konulan işyeri dosyaları hakkında Kurumun denetim ve kontrolle görevli memurlarınca düzenlenen denetim raporları bulunduğundan sigortalı tescil ve hizmet servislerince işverence verilen aylık prim ve hizmet belgeleri "I" kodu ile dört aylık sigorta primleri bordroları ise "T" kodu girilerek hizmet iptal edilmekte, daha sonra sigortalıya ait işe giriş bildirgesi silinmekte olup bu işyerlerinden sigortalı adına hizmet bildirimi ve hizmet birleştirme yapılmayacaktır. Sahte işyerinden bildirim yapılması nedeniyle hizmeti ve tescilinin iptal edilmesi gerektiği tespit edilen sigortalıların hizmeti ve tescili geciktirilmeksizin iptal edilecektir.

"Kontrollü işyeri" kodu konulan işyeri dosyaları hakkında denetim raporu sonucuna göre işlem yapılmakta olup "kontrollü işyeri" kodu konulduğu tarihten itibaren bir aylık süre içinde işyeri tescil ve e-sigorta servislerince işyerinin denetime çıkarılması hususunda işlem başlatılmakta, ayrıca denetim sonuçlanıncaya kadar e-bildirge şifresi askıya alınmaktadır. Sigortalı tescil ve hizmet servislerince yapılan hizmet bildirme ve birleştirme işlemlerinde "kontrollü işyeri" kodu bulunan işyerlerinden hizmet bildirilen sigortalıların bu hizmetleri hizmet bildirme ve birleştirme işlemlerinde dikkate alınmayacaktır. Yapılacak denetim sonucunda "kontrollü işyeri" kodu kaldırılmasına karar verilmesi halinde bu hizmetler hizmet bildirme ve birleştirmeye dahil edilerek sigortalı tescil ve hizmet servislerince yeniden hizmet yazısı hazırlanacaktır. Denetim raporu sonucunda işyerinin "sahte işyeri" olduğunun tespiti halinde "sahte işyeri" hakkında yapılan işlemler "kontrollü işyeri" hakkında da yapılacaktır.

"Şüpheli işyeri" kodu hakkında "kontrollü işyeri"nde olduğu gibi işyeri tescil ve e-sigorta servislerince "şüpheli işyeri" kodu konulduktan sonra bu defa on gün içinde işyerinin denetime çıkarılması hususunda işlem başlatılmakta olup denetim sonuçlanıncaya ya da bu işyerlerinin "sahte işyeri" olduğuna ilişkin kod konuluncaya kadar "şüpheli işyeri" kodu konulan işyerlerinden hizmet bildirilen sigortalıların hizmet bildirimi ve hizmet birleştirmesi yapılmaya devam edilecektir.

Bilgi edinilmesi, sigortalılara yersiz sağlık yardımı yapılmaması ve aylık bağlanmaması açısından işyeri tescil ve e-sigorta servislerince sahte ve kontrollü işyerlerine ait listelerin bekletilmeksizin alınarak işyeri tescil programlarına gerekli kodların geciktirilmeksizin konulması, sigortalı tescil ve hizmet servislerince sahte ve kontrollü işyerlerinden hizmet bildirme ve birleştirme yapılmaması hususlarına dikkat edilmesini rica ederim.

İsmail YILMAZ
Kurum Başkanı a.
Genel Müdür V.

Yazının aslı için tıklayınız 

 

Sağlık Aktüel - www.saglikaktuel.com

saglikaktuellogo-001.png

YASAL UYARI: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Sağlık Aktüel’e (www.saglikaktuel.com) aittir.  www.saglikaktuel.com biçiminde aktif bağlantı kurulabilir, açık kaynak gösterilmek kaydıyla içerik kullanılabilir. Açık kaynak göstermeden yapılan alıntılar için yasal işlem uygulanacaktır.

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 13665 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim