• BIST 9693.46
  • Altın 2496.161
  • Dolar 32.4971
  • Euro 34.5977
  • Ankara 21 °C
  • İstanbul 14 °C
  • Bursa 19 °C
  • Antalya 19 °C
  • İzmir 16 °C

Sahurda mercimek yiyenler iftara kadar açlık hissetmiyor

Sahurda mercimek yiyenler iftara kadar açlık hissetmiyor
Sıcaklar ve uzun süreli açlık, halsizlik, unutkanlık, dikkatsizlik ve hazımsızlık sorunlarını artırıyor. Ramazan’ı sağlıklı geçirmenin yolu kurubaklagilleri sıkça tüketmekten geçiyor.

Ramazan ayı boyunca tutulan oruç bireyin stresli yaşantısı, ağır işlerde çalışması, ağır iftar yemekleri, sahur yapmadan güne başlaması ve oruç tutulan gün içerisinde fiziksel aktivite yapmaya çalışması ile çarpıcı değişiklikler gözlenmektedir. Araştırmaara göre bu süreçte yüzde 40’ında yorgunluk, halsizlik, yüzde 25’inde dalgınlık, unutkanlık, dikkatsizlik, yüzde 29’unda uykuya meyil, yüzde 23’ünde baş dönmesi, yüzde 7’sinde kabızlık gözlemleniyor.

Halsizlik ve baş dönmesine dikkat

Normal beslenme döneminde 3 olan ana öğünün 2’ye inmesi bireylerin yeterli besin alımını engelleyebiliyor. Oruç tutan bireyler bu 2 öğünde fazla yemek yeseler dahi kaliteli besin içeriği ve öğünde denge yaratmadıklarından dolayı ne yazık ki besinsel eksiklikler gözleniyor Vücudun özellikle durmadan çalışan beynin aldığı besin ve enerji ihtiyacı ramazanda açlık tokluk zamanlarının değişmesi gün boyu aç kalıp ardından kısa bir süre besin tüketiminin olması beyini olumsuz etkilemekte ve bunlara istinaden beyin organ koordinasyonunu yapmakta zorlanarak kan şekerindeki keskin iniş çıkışlar yaşatabilmektedir. Ayrıca sadece doymak için ağır ve hamurlu beslenme ile yeterli vitamin almamaya bağlı olarak yorgunluk, kas krampları ve halsizlik gibi sorunlara zemin hazırlıyor. Bunu önlemek için karbonhidratları iftar ara ve sahurda dengeli bir şekilde tüketmelisiniz.

Şekerlemelerden uzak durun

İftar öğünlerinde basit şekerlerden uzak durmalısınız. Basit şekerler; 15-20 dakikada emilip kana geçip enerji kaynağı olarak kullanılan şekerlerdir.Çay şekeri, meyvelerde bulunan meyve şekeri, süt şekeri, reçel ve pekmezde bulunan basit şekerler bunlara örnek olarak verilebilir. Bileşik şekerlerden zengin beslenmek tüm bu oruca bağlı sağlık sorunlarını önler. Bileşik şekerler; sindirimleri yaklaşık 3-4 saat süren ve kan şekeri üzerindeki etkileri daha yavaş ve uzun süreli olan karbonhidrat türüdür. Tahıllar (ekmek, pirinç, makarna, bulgur, mısır, un gibi), kurubaklagiller (kurufasulye, nohut, barbunya, mercimek gibi), sebzeler (bezelye, patates, gibi) bunlara örnek olarak verilebilir.

Selehattin DÖNMEZ

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 3411 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim