• BIST 9079.97
  • Altın 2322.819
  • Dolar 32.3239
  • Euro 34.9361
  • Ankara 15 °C
  • İstanbul 14 °C
  • Bursa 14 °C
  • Antalya 16 °C
  • İzmir 17 °C

''Sahurda sofraları kahvaltılıklarla donatın''

''Sahurda sofraları kahvaltılıklarla donatın''
Türkiye Halk Sağlığı Kurumu Obezite, Diyabet ve Metabolik Hastalıklar Daire Başkanı Yardım: "İftarda ve sahurda aşırı yemekten kaçınmalı, susamasak bile iftardan sahura kadar sık sık su içmeliyiz"

Türkiye Halk Sağlığı Kurumu Obezite, Diyabet ve Metabolik Hastalıklar Daire Başkanı Nazan Yardım, yaptığı değerlendirmede, ramazanda sağlıklı beslenmenin çok önemli olduğunu belirtirken, sahurda ve iftarda aşırı yemekten kaçınılması gerektiğini vurguladı.

Ramazanda 16-17 saat açlık süresinin sahura kalkılmadığında ya da sadece su içildiğinde 20 saate uzadığını, bunun da kan şekerinin daha fazla düşmesine ve gün içinde verimsizliğin artmasına neden olduğunu anlatan Yardım, bu nedenle sahur öğünlerinin atlanmaması gerektiğini ifade etti.

Sahurun ağır yapılması durumunda da yağa dönüşüm ve kilo alma riskinin arttığına dikkati çeken Yardım, ''Öncelikle oruç tutanların mutlaka sahura kalkması lazım. Sahurda daha çok kahvaltı şeklinde bir beslenme tercih edilmeli. Yumurta, peynir, yoğurt, süt, tam tahıllı ekmek gibi ürünler tüketilmeli. Ama hızlı acıkmalar varsa, mideyi biraz geç boşaltan bulgur mercimek gibi yiyecekler de tercih edilebilir'' şeklinde konuştu.

İftar ve sahurda yağlı ve çok tuzlu besinlerin tüketilmemesi gerektiğini ifade eden Yardım, şöyle devam etti:

''İftarda ise orucu kahvaltılık, hurma, peynir ya da zeytinle açtıktan sonra, çorbayla devam edip, 10-15 dakika sonra mümkünse etli bir yemek yoksa kuru baklagiller yiyebiliriz. Daha sonra bir sebze yemeği ve salatayla devam edilebilir. Mümkünse tam tahıllı ekmek, kepekli makarna ve bulgur tercih edilmeli. Taze sebze meyve ve bol yeşillik tüketimi gerçekleştirilmeli. Tatlı tercihimiz olacaksa mutlaka tatlı tercihimizi sütlaç, güllaç gibi sütlü tatlılardan yana kullanmalıyız. Hamur tatlılarından uzak durmalıyız''

-''Susamasak bile sık sık su tüketmeliyiz''

Ramazanın yaz aylarına da denk gelmesiyle sıvı alımının çok önemli olduğunu, susanmasa bile iftardan sonra sahura kadar sık sık su içilmesi gerektiğini vurgulayan Yardım, sıvı kaybı olduğu zaman mineral kaybıyla birlikte baş dönmesi, bayılma hissi, bulantı gibi çeşitli sıkıntılar olabileceğine işaret etti.

Yaz sıcaklarıyla sıvı tüketiminin 2-2,5 litreyi bulması gerektiğini belirten Yardım bunun dışında meyve suyu, sebze suyu, süt , ayran gibi sıvı tüketiminin de yapılabileceğini ifade etti.

-3 öğünde beslenme

Yardım, ramazan süresince iki ana öğün ve iftardan 1,5-2 saat sonra da atıştırma yapılarak beslenmenin 3 ana öğünde gerçekleştirilmesi gerektiğini bildirdi.

Sahura kalkınmaması, iftarda da dikkatli yenilmemesi durumunda kişilerde zayıflama olabileceğini anlatan Yardım ancak bunun istenen bir sonuç olmadığını, bazı sağlık sorunlarını da beraberinde getireceğini söyledi.

Ancak sahurda ya da iftarda çok ve ağır yenilmesi durumunda da kilo artışının mümkün olabileceğini dile getiren Yardım, ''Beyin 15-20 dakika sonra doyma emri veriyor ve gün içinde çok aç kalındığı için bu sürede mümkün olduğu kadar çok yemek yeme isteği uyanıyor. Buna dikkat etmezsek kilo alımı olabilir. İftarda ve sahurda çok aşırı yemekten kaçınılmalıyız.'' görüşüne yer verdi.

İftarı ya da sahuru evlerinin dışında restoranlarda yapmak isteyen kişilerin de mutlaka hijyene dikkat etmesi gerektiğini ifade eden Yardım, kişilerin bilinçli ve sağlıklı besin tercihlerinde bulunması gerektiğini söyledi.

-''İftar sonrası yürüyüş yapın''

Yardım, tansiyon, şeker ya da kalp gibi herhangi bir rahatsızlığı olan kişilerin de mutlaka hekimlerinin tavsiyeleri doğrultusunda hareket etmeleri gerektiğini belirtti.

Bu arada kişilerin hareketsiz kalmasını önermediklerini ifade eden Yardım, iftar sonrası televizyon ya da bilgisayar karşısına geçmek yerine yürüyüş gibi ağır olmayan fiziksel aktivitelerin yapılması gerektiğini sözlerine ekledi.

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Bu haber toplam 2895 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim