• BIST 9814.19
  • Altın 2494.399
  • Dolar 32.3553
  • Euro 34.4531
  • Ankara 16 °C
  • İstanbul 22 °C
  • Bursa 23 °C
  • Antalya 21 °C
  • İzmir 28 °C

Salata hakkında bilmeniz gereken 15 şey

Salata hakkında bilmeniz gereken 15 şey
Kimine göre zoraki bir öğün, kimine göre ise fit kalmanın en keyifli yolu... Yaz aylarının vazgeçilmezi, sağlıklı yaşam denince akla gelen ilk yemek

Kimine göre zoraki bir öğün, kimine göre ise fit kalmanın en keyifli yolu... Yaz aylarının vazgeçilmezi, sağlıklı yaşam denince akla gelen ilk yemek olan salata hakkındaki bütün bilinmeyenleri Touch İstanbul dergisi derledi...

1 Salata, iştah açmak amacıyla sebzelerin genellikle pişirilmeden, taze bir şekilde bir araya getirilmesi ile yapılan yardımcı bir yemek olma özelliği taşıyor.
2 Salatanın daha lezzetli ve her zaman yenebilir bir hale getirilmesi için ise çoğu zaman çiğ sebzeler dışında pişmiş sebzeler, et çeşitleri ve hatta kuru ve yaş meyveler de kullanılabiliyor. Böylece salata, eklenen malzemeler ile farklı çeşitlerde sunulabiliyor.
3 'Salata' denilince akla ilk gelen sebzelerden biri olan marul, içerisinde bulunan antioksidan ile kalp krizi riskini azaltıyor. Yine aynı şekilde içerisinde bulunan folik asit ve yeşil granüller ile de C vitamini, potasyum ve lif kaynağı özellikleri taşıyor.
4 Yeşillik alırken dikkat edilmesi gereken en önemli özelliklerden biri yaprakların rengi. Uzmanlara göre, koyu renkli yapraklarda besleyici özellikler ve vitamin miktarları daha yoğunlukta oluyor.
5 Diyetisyen ve doktorlar, sağlıklı kilo kontrolü ve zayıflama için günde iki kase salata ve yeşil sebze tüketilmesini tavsiye ediyor.

SİRKEYLE TEMİZLİK
6 Diyet yemeklerinin temel direklerinden olan salata, çeşidine göre ciddi kalorilere de sahip olabiliyor. Aslında oldukça masum bir yemek olmasına rağmen üzerine eklenen çeşitli soslar ve zeytinyağı ile ciddi bir kalori bombasına dönüşebiliyor.
7 Salatanın lezzetine lezzet katan et ürünlerine de özen göstermek gerekiyor. Özellikle haşlanmış ya da yağsız tavada pişirilmiş et ürünlerinin kullanılması salatanın daha sağlıklı ve besleyici bir yemek haline gelmesini sağlıyor.
8 Bir salatanın olmazsa olmazlarının başında özel soslar geliyor. Bunun yanı sıra salatanın rahat yenebilecek geniş çukur bir tabakta servis edilmesi ise ayrı bir önem taşıyor.
9 Temel salata sosu; yağ-limon ve balzamik sirke olarak belirtiliyor. Ancak salataların çeşidine göre hardal sos, omega sos, nar ekşisi, tane hardal sos gibi özel soslar da kullanılabiliyor.
10 Salatanın yemeklerden önce ordövr ya da birinci yemek olarak yenmesi ise ilk olarak Fransızlarda ortaya çıktı. Bir rivayete göre, salatanın 'iştah açıcı' olduğuna inanan Fransızlar, bu nedenle salatayı yemeklerden önce tüketmeye başlamışlar.
11 Salatada dikkat edilmesi gereken belki de en önemli hususlardan biri temizlik. Yetkililer, özellikle yeşil yapraklı salataların, bol suda tek tek yıkandıktan sonra 2-3 yemek kaşığı tuz ve biraz sirke eklenen su dolu bir kapta bekletilmesi gerektiğini vurguluyor. Bu yöntem ile salata, mikroplardan arınarak daha diri bir şekilde servis edilebiliyor.
12 Salataları özel kılan en büyük sır ise hazır yıkanmış ve paketlenmiş yeşilliklerden uzak durmak. Salatayı, illa ki yapan kişinin özenle yıkaması ve içine giren her malzemenin özenle seçilmesi gerekiyor.

BİN DOLARLIK SALATA
13 Avrupa ülkelerinde genellikle çeşitli sebze ve et çeşitleri ile zenginleştirilen salata, Türkiye'de çeşit açısından biraz farklılık gösteriyor. Özellikle geleneksel yapıya baktığımızda, yemeklerle birlikte tüketiliyor ve genellikle domates, roka, kıvırcık gibi salata çeşitleri tercih ediliyor.
14 Dünyadaki en büyük salata, İspanyol aşçılar tarafından yapılarak Guinness Rekorlar Kitabı'na girmeye hak kazandı. 6 bin 500 kilogramlık dev salata, büyüklüğü ile binlerce insanın karnını doyurmaya yetti. Dünyadaki en pahalı salata ise 2003 yılında Londra'da bulunan The Hempel Hotel'de yapıldı. Yapımı yaklaşık altı saat süren salatanın içerisinde bebek yaprak salata, Beluga havyarı, rendelenmiş trüf, altın varak ile dekore edilmiş patates, yengeç, ıstakoz ve 30 yıllık balzamik sirke bulunuyordu. Bu muhteşem salata yaklaşık bin dolara satıldı.
15 Yeşillikler dışında salataya en çok yakışan malzemelerin başında fıstık, ceviz, gibi kuru yemişler; kayısı, üzüm gibi kurutulmuş meyveler ile ananas, elma gibi yaş meyveler geliyor.


 

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 3339 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim