• BIST 9092.73
  • Altın 2324.462
  • Dolar 32.3625
  • Euro 34.9678
  • Ankara 20 °C
  • İstanbul 21 °C
  • Bursa 23 °C
  • Antalya 26 °C
  • İzmir 22 °C

Şampuanın etiketini okumadan karar vermeyin!

Şampuanın etiketini okumadan karar vermeyin!
Şampuanın köpürmesini sağlayan Sodium Laureth Sulfate uzun süre kullanıldığında saçın doğal yağ dokusunu kaldırdığı için saç derisine zarar veriyor.

ÖMER TEMÜR

Bilinçsizce kullanılan temizlik ve kozmetik ürünleri sağlığımızı ve bütçemizi tehdit ediyor. Özellikle şampuanların köpürmesini sağlayan Sodium Laureth Sulfate ciltte kuruluğa ve saç dökülmelerine yol açarken, bileşiğinde yüzde 99'u su olabilen cilt bakım ürünleri içinse servet ödüyoruz. Tüketicilerin özellikle şampuan, renkli kozmetik ve cilt bakım ürünlerini alırken içeriğinden çok rengine ve kokusuna bakarak karar verdiğini dile getiren Ejder Kimya'nın sahibi Pervin Ejder, etiket okumanın bu konuda yol gösterici olduğunu ifade etti. Etikette içerik listesinin ürünün içerisindeki kullanım oranına göre listelendiğini anlatan Ejder, "Şampuanların etiketlerine bakarsanız köpürmeyi sağlayan "sodyum laureth/lauril sulfat"ın (SLES/SLS) ikinci sırada geldiğini görürsünüz. SLES'in hem çevreye zararı hem de insana irritant etkileri biliniyor. Cildi tahriş ediyor. Saçın doğal yağ dokusunu kaldırdığı için saç derisine zarar veriyor. Uzun süre kullanılmamalı" dedi. Ejder, firmalara maliyet avantajı sağladığı için SLES'in farklı miktarlarda da olsa neredeyse tüm markaların içeriğinde yer aldığını söyledi.

SLES varsa "Helal" yok

SLES şampuanların yanı sıra diş macunlarında, vücut yıkama temizleme, sıvı el sabunlarında ve daha pek çok kozmetik ürününde kullanılıyor. Yetişkinlere oranla daha az olsa da bebek şampuanlarında da kullanılıyor. Etiketine baktığınızda bunu rahatlıkla görmeniz mümkün. Bu tür şampuanların bebek cildini tahriş edici, kızarıklık ve kaşıntı yapıcı etkisi bulunuyor. Ayrıca bu ürünlere sağlığa zararı sebebiyle Helal sertifikası verilmiyor. Yasaklı bir ürün olmasa da SLES'li şampuanlardan uzak durulması ve daha doğal ürünlerin tercih edilmesi gerektiği gelirtiliyor.

FAYDASI YÜZDE 1 BİLE DEĞİL

Yüzde 99'u su olan kozmetik ürünlerine servet ödüyoruz

 

Etiket okumayı bilenlerin kozmetik ve cilt bakım ürünlerinde de insanların güzellik yerine suya para verdiğini rahatlıkla görebileceğini anlatan Pervin Ejder, "Tamamı yağ/silikon bazlı cilt bakım ürünleri dışındaki cilt bakım ürünlerinde 'su' ilk sırada yer alır. Ardından ürünün özelliğini (kıvam, hissiyat gibi) oluşturan kimyasallar/doğal malzemeler bulunurken, bunları ürünün koruyucusu, parfüm ve renk verici malzemeler takip eder. Cilt bakım ürünlerinde koruyucu malzemelerin kullanım oranı ise birkaç istisna dışında yüzde 1'i geçmez. Eğer aldığınız bir kozmetik ürününde vitaminler, nemlendiriciler, proteinler, mineraller gibi faydalı maddeler koruyucu malzemelerin ardından yazılmışsa, bu ürünündeki vitamin ve mineral oranı yüzde 1 bile değil demektir. Faydası olmayan bu ürünlere ambalajı/kokusu dikkate alınarak 80-90 lira ödemek boşa atılmış bir kaynaktır" dedi.

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 3996 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim