• BIST 9693.46
  • Altın 2508.306
  • Dolar 32.5811
  • Euro 34.833
  • Ankara 24 °C
  • İstanbul 16 °C
  • Bursa 17 °C
  • Antalya 20 °C
  • İzmir 22 °C

'Sanal kadavra' teknolojisi geliyor

'Sanal kadavra' teknolojisi geliyor
Tıp eğitiminde devrim olarak değerlendirilen proje gerçekleşirse, geleneksel kadavra sistemi tarihe karışacak!

İngiltere'de bir dizi temasta bulunan Sanayi Bakanı Nihat Ergün, dijital teknolojinin en önemli merkezlerinden biri olan Warwich Destekli İnovasyon Merkezi'nde (WMG) "sanal kadavra" teknolojisini test etti. Bakan Ergün, 3-D teknolojisi ile üretilen sanal insan bedeninde, joystick benzeri bir aletle istenen operasyonun yapıldığını belirterek, "Benim de test ettiğim bu sistem gerçek bir insan bedeni üzerinde çalışılıyor hissi veriyor. Bu teknoloji tıp eğitimi için çok önemli. Türkiye'de de WMG benzeri bir merkez kurmalıyız" dedi.

"TÜRKİYE'Yİ ÜS YAPIN" DAVETİ

Hükümet, dünyanın önde gelen şirketlerinin Türkiye'ye yatırım yapması için seferberlik ilan etti. Microsoft'u Türkiye'ye yatırıma davet eden Bakan Ergün, IBM'ye de "Türkiye'yi üst yapın" çağrısında bulundu. İngiltere'de IBM firmasının laboratuarlarını ziyaret eden Ergün, "IBM, savaş sonrası yükselen bir ekonomi olan İngiltere'ye yatırım yapmış. Şu anda da yükselen ekonomilere ilgi duyuyorlar. Kendilerine Türkiye'ye yatırım yapmalarını, belirli alanlarda Türkiye'yi üs haline getirmelerini istediğimizi ilettik" dedi. IBM'in bazı araştırmalar için Türkiye'yi merkez seçmesini istediklerini kaydeden Ergün, Türkiye'de bu konuda ciddi teşvikler olduğunu anımsattı. IBM ile ortak Ar-Ge merkezi kurulması çalışmalarının geliştirilebileceğini aktaran Ergün, hangi alanlarda işbirliği yapacağının şekillendiğini ifade etti. Sadece bir firmanın yıllık Ar-Ge araştırmaları için 6 milyar dolar bütçe ayırdığını dile getiren Ergün, IBM'in 2010 yılında ABD'de aldığı patent sayısı, 6 bine yakın olduğunu söyledi.

WMG'YE ORTAKLIK TEKLİFİ

Warwick Üniversitesi bünyesinde kurulu inovasyon merkezi WMG ile IBM firmasında incelemeler yaptıklarını aktaran Ergün, WMG'nin üniversite-sanayi işbirliğinin güzel bir örneği olduğuna dikkat çekti. Ergün, "Üniversite bünyesinde kurulu olan bu merkez, bağımsız bir şirket gibi çalışıyor. Merkezde araştırmalar yapılıyor, beceri geliştirici eylemler yapılıyor ve rekabetçilik için işbirliği kuruluyor. Birçok dev firma, bu merkezin faaliyetlerinden istifade ediyor" dedi.

TÜRKİYE'YE WMG MODELİ

Türkiye'de WMG benzeri bir merkez kurulması gerektiğini ifade eden Sanayi Bakanı Ergün, bu konunun teknoloji transferi açısından olumlu olduğunu kaydetti. Türkiye'deki firmaların konuyla ilgili sorumluluk üstlenmesi gerektiğini aktaran Ergün, şu değerlendirmede bulundu:

"Prof. Lord Bhattacharryca, merkezin bu konuda Türkiye'ye her türlü danışmanlık hizmetini ücretsiz vermeye hazır olduğunu ifade etti. Bir diğer önemli konu da bu merkezde lisansüstü eğitim yapan öğrencilerimizle ilgili. Normalde burs sistemi olmamasına rağmen, Türk öğrencilere yüzde 25 oranında burs sağlanıyor. Böyle bir merkezde lisansüstü eğitim yapan öğrencilerimizin sayılarını artırmalıyız. Yine özel sektörümüzde çalışan yönetici seviyesindeki insanımızın da bu merkezle daha etkin bir işbirliği sağlamasına çalışmalıyız."

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 2115 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim