• BIST 9079.97
  • Altın 2309.701
  • Dolar 32.3391
  • Euro 35.0977
  • Ankara 17 °C
  • İstanbul 18 °C
  • Bursa 19 °C
  • Antalya 17 °C
  • İzmir 21 °C

Sancılı geçiş süreci dillere destan karekod sistemi kalkıyor!

Sancılı geçiş süreci dillere destan karekod sistemi kalkıyor!
Sahte ve kaçak ilaç satışıyla devletin milyonlarca lira zarara uğratılmasının önüne geçmek için getirilen sistem çöktü.

Eczacılara ve vatandaşa darbe!

Sahte ve kaçak ilaç satışıyla devletin milyonlarca lira zarara uğratılmasının önüne geçmek için getirilen sistem çöktü. Birçok ilaç devlete iki kere fatura edildi. SGK müfettişlerinin yaptığı incelemelerde, karekod sayısı ve sistemdeki ilaç sayısı arasında ciddi bir fark tespit edildi.

SGK bir genelge yayınlayarak, 7 Kasım'dan itibaren karekodlu ürünlerin fiyat kupürü, barkod ve karekodları kesilerek reçeteye eklenmesini istedi.

Karekod'da yaşanan sıkıntılar sonrası SGK yeniden kupür kesme yöntemini uygulamaya başlamış oldu.

Bu durumdan vatandaş da olumsuz etkilenecek çünkü
sistemin çalışmadığı durumlarda vatandaşa ilacını verip, daha sonra sisteme giren eczacılara bu kapı da kapandı.

BARKOD OKUYUCU ÜRETİCİLERİ İSYANDA

Görüştüğümüz barkod okuyucu firmaları bu durumda sıkıntıya düşeceklerini ifade ederken, "Eczanelere 50 bin civarında barkod okuyucu satıldı. İnsanlar yatırım yaptı. Kupür kesme işlemiyle birlikte bu cihazlara ihtiyaç kalmayacak. Bu pilot bir uygulamaydı. Gerçekten bizim açımızdan şoke edici bir haber oldu.  Eski sisteme de dönüş yapmak zor. Karekoda geçilmesinin nedeni kaçakçılığın önüne geçmekti. Aksine maliyet olarak yük geldi. Bakalım nasıl çözecekler. Rakip firmalarda stoklar var. Bu cihazları özel olarak bu proje için getirttik. Başka yerde değerlendiremeyiz. Eczacılar da aldılar, ciddi ücretler de ödendi. Sadece kullanıcı olarak eczaneler değil, ilaç firmaları da masraf yaptılar.
Ama büyük ihtimalle açıklanan geçici bir çözüm olacaktır" diye görüş verdiler.

TEİS'TEN İSTİFA ÇAĞRISI

Tüm Eczacı İşverenler Sendikası (TEİS) Genel Başkanı Nurten Saydan HABERTURK.COM'a yaptığı açıklamada, "İlaç takip Sistemi'ni altyapısı olmadan uygulamaya çalışan, ancak sonunda geçici karekodların eskiden olduğu gibi kesilerek reçetelere eklenmesini isteyen SGK, İlaç ve Eczacılık Genel Müdürlüğünün geçici karekodların takip ve kontrol işini bitirememesi nedeniyle bu değişikliği meslektaşlarımıza dayatmıştır. İlacın vatandaşa ulaşımında her gün yeni engeller çıkaran, uygulamaları yap-boz tahtasına çeviren sorumluları, TEİS Yönetim Kurulu olarak istifa etmeye çağırıyoruz" dedi.

Saydan sözlerine şöyle devam etti: "Bu genelge ile hesap etmeden, sahaya inmeden, eczacıları dinlemeden yapılan ve 'ben yaptım oldu' mantığı ile uygulamaya konulan projelerin çözüm olmadığı yine anlaşılmıştır. Stoklardaki ilaç miktarını bile doğru dürüst tespit edemeyip, ilaç firmalarının stoklarını baz alarak hesap yapan, geçici karekodların uygulanmasının kolay olduğunu zanneden, yıl sonuna biter diye düşünüp daha sonra 10 yıl fazladan süre veren, sahte ilacın önüne geçeceğini düşünen ancak daha sonra 'böyle tahmin edemedik' diye itiraf edenlerin ilaç–eczacılık sistemini daha fazla yap boz tahtasına çevirmesini istemiyoruz" dedi.


"ECZACININ GÖREVİ HASTAYA YARDIM ETMEK Mİ KUPÜR KESMEK Mİ?"

İlaçları zamanında veremediklerinde hastalarla sıkıntı yaşadıklarını belirten Soydan,
"Vatandaşın tek isteği ilacı almak. İlacı veriyorsunuz, geçici karekod mu, normal karekod mu diye bakıyorsunuz. Bunları yaşamamamız lazımdı. Çok üzgünüz. Provizyon sistemini düzgün çalıştırmayı başaramadılar. Bzen Medula çalışmıyor. Bu formalitelerden mesleğimizi yapamıyoruz. Biz vatandaşların danışmalarıyız. Sisteme ilaç mı soracağız, küpür mü keseceğiz, karekoda mı bakacağız şaşırmış durumdayız. Biz küpür mü keseceğiz? Benim mesleğim bu mu?" diye konuştu.

İSTANBUL ECZACILAR ODASI: "HAYALİ KAREKODLAR DA ONAYLANIYOR"

İstanbul Eczacılar Odası Yönetim Kurulu'ndan yapılan açıklamada, Medula sisteminin hayali kimlik bilgilerini dahi onayladığına dikkat çekilerek, "Tarafımızca sistemin girilen hayali karekodu onayladığı belirlenmiştir.

Eczane stoklarındaki karekodsuz ürünlerle ilgili sorun tam bir kaosa dönüşmüştür. İlaç takip sisteminin çalışmadığı kabul edilmeli. Hastalar da ciddi sorun yaşamakta" denildi.
 
SGK NASIL BİR AÇIKLAMA YAPTI?

SGK Başkanı Emin Zararsız imzasıyla yayınlanan genelgede şu ifadelere yer verildi:

"Beşeri Tıbbi Ürünler Ambalaj ve Etiketleme Yönetmeliğinde yapılan değişiklikler üzerine ilgide kayıtlı Genelge ile piyasada bulunan karekodsuz ürünlerin eski şekliyle dış ambalajında bulunan fiyat kupürü ve barkodunun kesilerek reçeteye eklenmesi suretiyle 01/07/2010 tarihine kadar Kurumumuza fatura edilebileceği, 01/07/2010 tarihi itibariyle ise Yönetmelikte karekod uygulaması kapsamı dışmda tutulan ilaçlar hariç olmak üzere tüm ürünlerin sadece Haç Takip Sistemi üzerinden onay alınarak Kuruma fatura edileceği duyurulmuştur.

Diğer taraftan Beşeri Tıbbi Ürünler Ambalaj ve Etiketleme Yönetmeliğinde yer alan; piyasada bulunan kupürlü ürünler üzerine, ruhsat/izin sahipleri tarafından etiket veya benzeri bir yöntemle, karekod konulabileceğine ve bu işlemin firmanın kontrolü altında olmak üzere, ürünün bulunduğu yere göre ecza depolarında ve eczanelerde de yapılabileceğine ilişkin hüküm doğrultusunda piyasada bulunan karekodsuz ürünlerin karekodlanması işlemleri Sağlık Bakanlığı'nca yayımlanan 2010/24 ve 2010/39 ve 2010/63 sayılı Genelgeler ile düzenlenmiştin

Söz konusu düzenlemeler doğrultusunda Kurumumuzca karekodlu olarak üretilmiş ilaçlann yanı sıra fiyat kupürlü üretilmesine rağmen sonradan karekodlu hale getirilen ilaçların İlaç Takip Sisteminden alman onaya istinaden bedellerinin ödenmesi işlemleri devam etmektedir.

Ancak sonradan karekodlama işlemleri sürecinin mevzuata uygunluğunun takip ve kontrol işlemlerine devam edildiğinden, ikinci bir duyuruya kadar, sözleşmeli eczaneler tarafından Kurumumuza fatura edilen sonradan karekodlanan ürünlerin (G2D etiketli) İlaç Takip Sistemi üzerinde yapılan işlemlerini takiben dış ambalajında bulunan fiyat kupürü, barkod ve geçici karekod (G2D) etiketinin de reçeteye eklenmesi gerekli görülmüştür.

Uygulamanın bu doğrultuda yapılması hususunda bilginizi ve gereğini rica ederim."

BEGÜM ÇELİKKOL/ HABERTURK.COM
[email protected]

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 3246 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim